Winorośl - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A nie przesadzałaś winorośli w ubiegłym roku? Moja też tak się powoli rozwija ale przesadzałem ją. Podsyp jej nawozu.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Boas
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 wrz 2007, o 12:34

Post »

Erazm pisze:A nie przesadzałaś winorośli w ubiegłym roku? Moja też tak się powoli rozwija ale przesadzałem ją. Podsyp jej nawozu.
Jeżeli byla niedawno przesadzana, to na razie z nawozem bym się wstrzymal.
Pozdrawiam
Kamil
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przesadzana była w ubiegłym roku. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli to aktualne zdjęcia, to faktycznie trochę słabo, acz tydzień temu w chłodniejszych stronach wino mogło tak wyglądać. Takie zahamowanie rozwoju młodych pędów na wiosnę mogą spowodować chłody albo przędziorki. Ja w tym drugim przypadku pryskam Magus'em(akarycyd) i zaraz ruszają!
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57

Post »

Moja winorośl wypuściła liście, i zawiązki gron, i te grona są jakby osnute pajęczyną (minimalnie) albo lekko włochate. Czy tak ma być? czy to szkodnik? Podsypać jej nawozu? co i ile?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawóz do winorośli, odkwaszający, ale w/g mnie tylko w masowej produkcji lub dla młodych roślin. Wino ma korzenie na głebokość kilka- czasem -naście metrów i co im podsypiesz? A po drugie same zawsze coiś sobie znajdą.
Fachowiec winoroślowy uświadomił mnie, że w tej fazie praktycznie każdy krzew winny przechodzi porażenie przędziorkami, choć jest trudne do zdiagnozowania i są zawsze wątpliwości, to jednak kazał kropić, j.w.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
irma510
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lip 2007, o 13:12

Czy moja winorośl jest chora ?

Post »

Widzę ,że nie tylko ja mam problemy z diagnozą i dopiero po pewnym czasie okaże się czy to choroba ,chociaż już dziś widziałam nowe listki ,ale maleńkie i jakieś srebrno -szare.Ta winorośl ma już 2 lata i w ubiegłym roku pięknie rosła ,ale jeszcze nie owocowała.Owoce mają być ciemne. Nikt z Was nie pisał o tym czy na winorośli występuje mączniak ,bo to chyba nie szara pleśń.Poszukam jeszcze jakiejś fotki .Pozdrawiam wszystkich i dziękuję.
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57

Post »

Popsikam na przędziorki, winorośli nie zaszkodzi, a ja bym się zapłakała, gdyby przez jakieś pajęczaki miało nie byc owoców. Nie wiem, co mam za odmianę, ale ma wielkie, słodkie, jasnoróżowe kulki, pycha!
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie dodałem tego, że tak było co roku na wszystkich, oprócz nowo zakupionych, roślinach. Nigdy nie kropiłem, bo kilka dni wystarczało by winorośl otrząsnęła się z tych robali. Jak gdyby nigdy ich nie było; stąd trudność: przejściowe objawy, prawie żadne konsekwencje dla plonu. Myślałem , że problem nie istnieje. Ale oprysk przynosi efekty, więc coś musiało być.
mirela73
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 mar 2008, o 21:05

Co dolega mojej winorośli

Post »

Proszę o pomoc - zakupiłam na wiosnę sadzonki winorośli, wypuściły liście i teraz z dnia na dzień jest z nimi bardziej kiepsko. Najpierw zbrązowiały wszystkie najmniejsze a obecnie te duże wyglądają tak jak na zdjęciu? Stanowisko było podsypane nawozem, winogrona podlewane. Co im dolega? Proszę o pomoc. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na tych zdjęciach nie widać nic złego.Jeśli sadzonki były kupowane wiosną-może nie były zahartowane u producenta. Liście mogły przybrać kolor czerwonawy po tym jak zostały posadzone u Ciebie w ogrodzie na skutek oddziaływania na nie niższych temperatur.Nic nie piszesz czy schną, odpadają, jakoś nienaturalnie sie wyginają-deformują.Może uda Ci się zrobić zbliżenie liścia :roll:
Awatar użytkownika
Boas
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 wrz 2007, o 12:34

Post »

Trudno jednoznacznie stwierdzić co się dzieje, ale na moje oko wygląda to na przenawożenie lub mączniaka rzekomego, chociaż na tego ostatniego jest trochę za wcześnie. Podsypywalaś sadzonki nawozem mineralnym?
Pozdrawiam
Kamil
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie, jak liść ma w maju plamy, a młode praktycznie zamarły to nie jest normalne. Też miewałem takie problemy ale trochę później i nawet na starym krzewie i tylko na jednej odmianie.
Infekcja mało prawdopodobna; pozostają choroby fizjologiczne. Z jednej strony listek mógł się 'przypiec' od słońca na desce, ale raczej chodzi o zaburzenia w pobieraniu przez korzenie substancji pokarmowych(pierwiastki "od zielonego": azot, żelazo, magnez) lub o dczyn gleby. http://www.winorosl.pl/index.php?option ... e&SubMenu= - wtym momencie do opisu należy dodać(to informacja od samego autora strony) jedno: podczas sadzenia do dołka wsypać nawet dwie garście wapna rolniczego.
Jaką masz glebę mirela73? Jakie nawozy użyłaś? Na razie trochę bym ocienił biedaka i wapnem podlał.... Może jakiś oprysk dolistnym nawozem halatowym typu Wapnowit?

Acz może wapno nawet zaszkodzić http://www.kurdesz.com/main.php?artId=105
mirela73
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 mar 2008, o 21:05

Post »

dziękuję za zainteresowanie, stanowisko pod winorośle było wcześniej przekopane razem ze specjalnym nawozem do winorośli- tak jak pisało na opakowaniu, potem za jakieś dwa dni wkopałam roślinki, rosną na stronie południowej, pH ok 7, najpierw zamarły najmniejsze listki zrobiły sie brązowe i uschły, potem wąsy a teraz to właśnie tak usychają duże listki, kilka razy spryskałam preparatem choloraza stop. Co jeszcze mam robić bo obawiam się ,że nic nie wyjdzie z mojej winnicy. Są to 4 różne odmiany winorośli. Wieczorem wkleję lepsze zdjęcia.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wcześniej nie wspominałaś, że liście usychają- przeczytałam, ze tylko zmieniły kolor i stąd Twój niepokój.A jeśli liście zamierają-to zmienia postać rzeczy- i rzeczywiście nie jest to normalne.Maryan ma rację- mogą to być efekty pasożyta lub błędu w uprawie.Może przędziorki- już grasują.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”