Sępolia - fiołek afrykański cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Roksana1107
50p
50p
Od: 28 kwie 2008, o 18:16

Fiołek, jak rozmnożyć????

Post »

Mam pytanie związane z Sępolia- fiołek afrykański. Chciaabym go rozmnożyć, ale troszke mi szkoda rozmnażać go poprzez rozsadzenie. Postanowiłam odciąć mu kilka listków i wsadzić do ziemi. Oto one:
Obrazek Obrazek

Doradźcie mi proszę cz aby dobrze to zrobiłam.
Z góry dziękuję i pozdrawiam 8)
Awatar użytkownika
Roksana1107
50p
50p

Post »

Jakie śliczne fiołki. Czy byłaby możliwość przesłania mi listków. Byłabym strasznie wdzięczna :)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sądzę że po ucięciu o wiele szybciej byś je rozmnożyła wkładając do wody a dopiero jak puszczą korzonki wsadź do ziemi. Proponuję poczytać te tematy ten i ten
Awatar użytkownika
Roksana1107
50p
50p

Post »

Gdy wkładam do wody to gniją. Już tak próbowałam
x-C-j
---

Post »

A jak i czym odcinasz i gdzie stawiasz słoiczki z listkami?( w taki sposób jak to wykonałaś również się zmarnują) :D
Awatar użytkownika
Roksana1107
50p
50p

Post »

odcinam ostrym nożem, a słoiczek stawiam na parapecie
x-C-j
---

Post »

Odetnij najlepiej żyletką tak by ogonek miał około 3-4 cm i włóż do wody nie zamaczając listka, postaw w jasnym miejscu ale nie bezpośrednio w słońcu, a do słoiczka z listkami i wodą nasyp troszkę miału z węgla grillowego. :D
Awatar użytkownika
Roksana1107
50p
50p

Post »

A jeżeli pozostawię w ziemi to sie nie przymnie?? Inne roślinki od razu wsadzam do ziemi i jest ok.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-C-j
---

Post »

Możesz zaryzykować aczkolwiek w taki sposób mało prawdopodobne, może gdyby były zakryte odciętą butelką(dnem ok 10 cm odwróconym do góry nogami) :D
Awatar użytkownika
Roksana1107
50p
50p

Post »

aha, mam zrobić taką mini szklarnie. Dobrze spróbuje może sie uda :D
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Roksana ja zawsze ukorzeniam fiołki w wodzie, nigdy jeszcze nie próbowałam w ziemi.
Jeżeli Ci gniją w wodzie to znaczy, że źle go przycięłaś. Na tym polega cały problem.
Podczas cięcia ogonka, niekoniecznie na 2-3 cm może być dłuższy, nie możesz zgnieść łodyżki liścia. Chodzi o to by nie zamknąć naczyń włosowatych, którymi liść pobiera wodę.
Bardzo ostrym narzędziem odetnij koniec ogonka liściowego, ta część może być zgnieciona podczas obrywania liścia,dlatego należy ją odciąć.
Wstaw do wody, postaw na parapecie tak, żeby słońce nie świeciło bezpośrednio na listek, i czekaj.
Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby tak ukorzeniany listek zgnił. :(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja listki fiołków sadze do doniczkiz ziemią, po jakimś czasie puszczają korzonki i listki. wole rozmnażać z liści niż dzielić, bo po dzieleniu jeszcze długo nie chcą kwitnąć, ale jak takie wielkie kępy sie porobią, to trzeba dzielić... gdyby nie to, że mam dużo fiołków, to ukorzeniłabym troche listków, ale nie bedzie potem gdzie ich dać (obecnie mam w pokoju 7 fiołków, no i jeszcze ponad 40 storczyków)
Awatar użytkownika
Roksana1107
50p
50p

Post »

Spróbuje w ziemi, a do wody włożę jeden listek ucięty żyletką. Może te w ziemi sie przymną
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

No, no , Gosiu...masz tam całe przedszkole. Oby się ukorzeniły. Trzymam kciuki :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
goska28
200p
200p
Od: 13 kwie 2008, o 18:55

Fiołki afrykańskie

Post »

Taka jestem ciekawa jakie będą kolory i czy się ukorzenią że nie moge się doczekać.Mam jednego fiołka który ma kilka rozetek liściowych nie wiem czy to tak się nazywa.Czy mam to porozrywać i czy z każdej rozetki będą kwiatki.?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”