Zioła w skrzynkach,donicach...

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
x-H-v
---
Od: 18 maja 2011, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Melisa i szałwia, które marnie rosną..

Post »

Widziałem na internecie środek "Bioczos" lub teraz zwane "kostki himal" (mają zwalczać choroby grzybiczne i zapobiegać) , te kostki to niby sam czosnek i otoczka z parafiny. Kupiłem sobie nowe roślinki (stare dałem na przetrwanie :d ) i mam pytanie, jeżeli wsadze przekrojony na pół ząbek czosnku do nowej melisy i szałwi, to coś się im może stać?
Pzdr.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Po co ta chemia, trzeba zmienić warunki uprawy, gołym okiem widać, że nieodpowiednie.Wydaje mi się, że masz zbyt zwięzłą ziemię w tych skrzynkach, widać biały pleśniawy nalot.Zioła dobrze rosną w niewielkich doniczkach glinianych, porowatych, a do ziemi dobrze jest dodać piasku.Szybko przesycha, trzeba częściej podlewać, ale coś za coś.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ok jeśli uparłeś sie na zwalczanie niech ci bedzie, ale ostroznie przy pracach pielegnacyjnych, zeby nie przenieśc choroby na zdrowe egzemplarze. Czosnek sam nie pomoże. Polecam zrobic wywar z czosnku i takim czyms podlewac :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Marchisio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 maja 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Zioła na balkon

Post »

Witam,
chciałbym zaopatrzyć się w kilka ziół na balkon. Zastanawiam się, czy lepiej kupić sadzonki w sklepie ogrodniczym/markecie, czy jeszcze uda się otrzymać sadzonki z nasion, tak aby zdążyły urosnąć do wakacji. Jeśli miałbym siać z nasionek, to dopiero na początku maja.
Bardzo proszę o poradę, które z następujących ziół mógłbym jeszcze zasiać, a które odpuścić z uwagi na to, że nie zdążą urosnąć do wakacji lub są ciężkie do uprawy :)

bazylia
oregano
mięta
melisa
lawenda
pietruszka
szczypiorek
rukola
tymianek
i myślałem jeszcze nad pomidorami koktajlowymi :)
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Re: Zioła na balkon

Post »

Zioła jak najbardziej polecam wysiane przez siebie z nasionek, jest taniej, więcej i do tego jaka satysfakcja.
Poimidorki już powinny wschodzić jeżeli chcesz mieć szybciej owocki, więc polecam zakup gotowych sadzoneczek.
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

Jak będą miały odpowiednio dużo słońca i w miarę żyzne podłoże (chyba, że raz na miesiąc będziesz nawozić biohumusem) to każda z tych, wyżej podanych wyrośnie Ci do końca wakacji.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Marchisio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za odpowiedź :)
Zdecydowałem się na zakup takich nasion ziół:

Rzeżucha
Szczypiorek czosnkowy
Pietruszka naciowa
Mięta
Melisa
Szałwia
Rumianek
Bazylia właściwa
Koper Lukullus
Oregano
Lawenda

Chciałbym zapytać jakie podłoże oraz doniczki powinienem do nich dobrać, no i jak sadzić?

Z tego co słyszałem to powinno się nasypać ziemi do 3/4 doniczki, następnie nasionka i przysypać 1-2 cm ziemi. Tak mam zrobić?
Ziemia uniwersalna, czy do tych ziół jakaś specjalna? Drenaż potrzebny? Mam w domu keramzyt i perlit.
Wielkość doniczki 5,5 cm będzie ok? Myślałem też, czy nie kupić mini szklarenki, np. takiej
http://img9.imageshack.us/img9/156/imgp ... 7,s:0,i:83
Co o niej myślicie? Oczywiście nie używałbym pokrywki, aby zioła się nie ugotowały. I jak podrosną to bym przesadził do doniczki.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Polecam ci ten wątek, zwłaszcza, że tu przygoda z ziołami zaczyna się 3 maja. Niesamowity zbieg okoliczności. :shock:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43180
Marchisio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Bardzo przydatny wątek :) Dziękuję za pomoc :)
zgrubczyk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sie 2012, o 20:45

Pytania o zioła na zim

Post »

Witam wszystkich!

Przymierzam się na zimę zasiać na dwóch parapetach w swoim mieszkaniu zioła do 4 doniczek. Zależy mi na tym, aby zioła szybko rosły i dawały jak najwięcej jadalnej materii. Proszę o porady jakie cztery zioła nadawać się będą do tego małego przedsięwzięcia. Jaka optymalną temperature utrzymywać dla wszystkich czterech typów ziół w pomieszczeniu?

Dodam, że jestem już po mojej pierwszej uprawie bazylii, z której jestem zadowolony i która prawdopodobnie zagości w jednej z tych doniczek.

Dodatkowo chciałbym zapytac jakz ziół uzyskuje się nasiona na przyszły rok, a konkretnie:
- ile przykładowa bazylia dorasta do stanu, kiedy wydaje nasiona?
- gdzie one się mieszczą?
- ile z jednej bazylli mozna uzyskać nasion nowych?

Pozdrawiam i będę wdzięczny za odpowiedź!
Klauden
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 sie 2012, o 10:24

Re: Pytania o zioła na zim

Post »

Do czego będziesz wykorzystywać te zioła głownie do potraw czy zależy Ci na ich właściwościach leczniczych? :)
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Mam w donicach bazylię, miętę, rozmaryn i tymianek. Zobaczę jak sobie poradzą zimą.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ja Wam od razu odpowiem, kiepsko będą się miały ziółka bez właściwego oświetlenia.
Muszą mieć światło, przede wszystkim, inaczej nie ma co sobie głowy zawracać.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46

Post »

Bazylia stojąca na słonecznym parapecie, posadzona na wiosnę urosła mi na 40 cm zanim zakwitła.
Na dworze w cieniu, po 1,5 miesiącu zakwitła, jednak miała jakieś 20 cm. Zakwitła bardzo szybko.
Ta posadzona w domu rosła kilka miesięcy. Bazylia rośnie bardzo szybko, zwykle uprawiam kilka doniczek, bo do pesto jedna doniczka idzie na raz. Wg mnie potrzebuje troche słońca, nawet przesuszenie u mnie wytrzymywała. Nie jest specjalnie wymagająca.
Tymianek, majeranek, miętę jeszcze uprawiam w podobnych warunkach.
Tymianek w domu ma liście cienkie i duże, jakieś dziwne, na dworzu ma drobne i aromatyczne, takie jak powinny być. Mięta w domu ładnie rośnie, krzaczy się.
Z rozmarynem mam mały problem, słabo kiełkuje, powolny wzrost, nie wiem czy to nie wina nasion, cały czas z tych samych korzystam.
Tydzien temu lubczyk na próbe posadziłem i już wzrasta. Wszystko obecnie stoi na dworzu.
Awatar użytkownika
kety
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 12:06

Post »

Mnie przezimowało oregano, całą zeszłą zimę stało w chłodnym jasnym korytarzu. Wczesną wiosną wystawiłam na balkon, poobcinałam wszystkie słabe i brzydkie pędy. Resztę na bieżąco do potraw. Teraz rosną same tegoroczne młode gałązki. Rozmaryn też przezimuje w chłodnym widnym pomieszczeniu. To jest ważne: światło, temperatura, podlewanie. Niska temperatura, mało wody, światła jak najwięcej.
:wit
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”