Zioła w skrzynkach,donicach...
Re: Melisa i szałwia, które marnie rosną..
Widziałem na internecie środek "Bioczos" lub teraz zwane "kostki himal" (mają zwalczać choroby grzybiczne i zapobiegać) , te kostki to niby sam czosnek i otoczka z parafiny. Kupiłem sobie nowe roślinki (stare dałem na przetrwanie :d ) i mam pytanie, jeżeli wsadze przekrojony na pół ząbek czosnku do nowej melisy i szałwi, to coś się im może stać?
Pzdr.
Pzdr.
Po co ta chemia, trzeba zmienić warunki uprawy, gołym okiem widać, że nieodpowiednie.Wydaje mi się, że masz zbyt zwięzłą ziemię w tych skrzynkach, widać biały pleśniawy nalot.Zioła dobrze rosną w niewielkich doniczkach glinianych, porowatych, a do ziemi dobrze jest dodać piasku.Szybko przesycha, trzeba częściej podlewać, ale coś za coś.
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ok jeśli uparłeś sie na zwalczanie niech ci bedzie, ale ostroznie przy pracach pielegnacyjnych, zeby nie przenieśc choroby na zdrowe egzemplarze. Czosnek sam nie pomoże. Polecam zrobic wywar z czosnku i takim czyms podlewac 

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 maja 2011, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zioła na balkon
Witam,
chciałbym zaopatrzyć się w kilka ziół na balkon. Zastanawiam się, czy lepiej kupić sadzonki w sklepie ogrodniczym/markecie, czy jeszcze uda się otrzymać sadzonki z nasion, tak aby zdążyły urosnąć do wakacji. Jeśli miałbym siać z nasionek, to dopiero na początku maja.
Bardzo proszę o poradę, które z następujących ziół mógłbym jeszcze zasiać, a które odpuścić z uwagi na to, że nie zdążą urosnąć do wakacji lub są ciężkie do uprawy
bazylia
oregano
mięta
melisa
lawenda
pietruszka
szczypiorek
rukola
tymianek
i myślałem jeszcze nad pomidorami koktajlowymi
chciałbym zaopatrzyć się w kilka ziół na balkon. Zastanawiam się, czy lepiej kupić sadzonki w sklepie ogrodniczym/markecie, czy jeszcze uda się otrzymać sadzonki z nasion, tak aby zdążyły urosnąć do wakacji. Jeśli miałbym siać z nasionek, to dopiero na początku maja.
Bardzo proszę o poradę, które z następujących ziół mógłbym jeszcze zasiać, a które odpuścić z uwagi na to, że nie zdążą urosnąć do wakacji lub są ciężkie do uprawy

bazylia
oregano
mięta
melisa
lawenda
pietruszka
szczypiorek
rukola
tymianek
i myślałem jeszcze nad pomidorami koktajlowymi

- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Re: Zioła na balkon
Zioła jak najbardziej polecam wysiane przez siebie z nasionek, jest taniej, więcej i do tego jaka satysfakcja.
Poimidorki już powinny wschodzić jeżeli chcesz mieć szybciej owocki, więc polecam zakup gotowych sadzoneczek.
Poimidorki już powinny wschodzić jeżeli chcesz mieć szybciej owocki, więc polecam zakup gotowych sadzoneczek.
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
Jak będą miały odpowiednio dużo słońca i w miarę żyzne podłoże (chyba, że raz na miesiąc będziesz nawozić biohumusem) to każda z tych, wyżej podanych wyrośnie Ci do końca wakacji.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
-
Dziękuję za odpowiedź 
Zdecydowałem się na zakup takich nasion ziół:
Rzeżucha
Szczypiorek czosnkowy
Pietruszka naciowa
Mięta
Melisa
Szałwia
Rumianek
Bazylia właściwa
Koper Lukullus
Oregano
Lawenda
Chciałbym zapytać jakie podłoże oraz doniczki powinienem do nich dobrać, no i jak sadzić?
Z tego co słyszałem to powinno się nasypać ziemi do 3/4 doniczki, następnie nasionka i przysypać 1-2 cm ziemi. Tak mam zrobić?
Ziemia uniwersalna, czy do tych ziół jakaś specjalna? Drenaż potrzebny? Mam w domu keramzyt i perlit.
Wielkość doniczki 5,5 cm będzie ok? Myślałem też, czy nie kupić mini szklarenki, np. takiej
http://img9.imageshack.us/img9/156/imgp ... 7,s:0,i:83
Co o niej myślicie? Oczywiście nie używałbym pokrywki, aby zioła się nie ugotowały. I jak podrosną to bym przesadził do doniczki.

Zdecydowałem się na zakup takich nasion ziół:
Rzeżucha
Szczypiorek czosnkowy
Pietruszka naciowa
Mięta
Melisa
Szałwia
Rumianek
Bazylia właściwa
Koper Lukullus
Oregano
Lawenda
Chciałbym zapytać jakie podłoże oraz doniczki powinienem do nich dobrać, no i jak sadzić?
Z tego co słyszałem to powinno się nasypać ziemi do 3/4 doniczki, następnie nasionka i przysypać 1-2 cm ziemi. Tak mam zrobić?
Ziemia uniwersalna, czy do tych ziół jakaś specjalna? Drenaż potrzebny? Mam w domu keramzyt i perlit.
Wielkość doniczki 5,5 cm będzie ok? Myślałem też, czy nie kupić mini szklarenki, np. takiej
http://img9.imageshack.us/img9/156/imgp ... 7,s:0,i:83
Co o niej myślicie? Oczywiście nie używałbym pokrywki, aby zioła się nie ugotowały. I jak podrosną to bym przesadził do doniczki.
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Polecam ci ten wątek, zwłaszcza, że tu przygoda z ziołami zaczyna się 3 maja. Niesamowity zbieg okoliczności.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43180

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43180
-
Bardzo przydatny wątek
Dziękuję za pomoc 

Pytania o zioła na zim
Witam wszystkich!
Przymierzam się na zimę zasiać na dwóch parapetach w swoim mieszkaniu zioła do 4 doniczek. Zależy mi na tym, aby zioła szybko rosły i dawały jak najwięcej jadalnej materii. Proszę o porady jakie cztery zioła nadawać się będą do tego małego przedsięwzięcia. Jaka optymalną temperature utrzymywać dla wszystkich czterech typów ziół w pomieszczeniu?
Dodam, że jestem już po mojej pierwszej uprawie bazylii, z której jestem zadowolony i która prawdopodobnie zagości w jednej z tych doniczek.
Dodatkowo chciałbym zapytac jakz ziół uzyskuje się nasiona na przyszły rok, a konkretnie:
- ile przykładowa bazylia dorasta do stanu, kiedy wydaje nasiona?
- gdzie one się mieszczą?
- ile z jednej bazylli mozna uzyskać nasion nowych?
Pozdrawiam i będę wdzięczny za odpowiedź!
Przymierzam się na zimę zasiać na dwóch parapetach w swoim mieszkaniu zioła do 4 doniczek. Zależy mi na tym, aby zioła szybko rosły i dawały jak najwięcej jadalnej materii. Proszę o porady jakie cztery zioła nadawać się będą do tego małego przedsięwzięcia. Jaka optymalną temperature utrzymywać dla wszystkich czterech typów ziół w pomieszczeniu?
Dodam, że jestem już po mojej pierwszej uprawie bazylii, z której jestem zadowolony i która prawdopodobnie zagości w jednej z tych doniczek.
Dodatkowo chciałbym zapytac jakz ziół uzyskuje się nasiona na przyszły rok, a konkretnie:
- ile przykładowa bazylia dorasta do stanu, kiedy wydaje nasiona?
- gdzie one się mieszczą?
- ile z jednej bazylli mozna uzyskać nasion nowych?
Pozdrawiam i będę wdzięczny za odpowiedź!
Re: Pytania o zioła na zim
Do czego będziesz wykorzystywać te zioła głownie do potraw czy zależy Ci na ich właściwościach leczniczych? 

- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Mam w donicach bazylię, miętę, rozmaryn i tymianek. Zobaczę jak sobie poradzą zimą.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Ja Wam od razu odpowiem, kiepsko będą się miały ziółka bez właściwego oświetlenia.
Muszą mieć światło, przede wszystkim, inaczej nie ma co sobie głowy zawracać.
Muszą mieć światło, przede wszystkim, inaczej nie ma co sobie głowy zawracać.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
Bazylia stojąca na słonecznym parapecie, posadzona na wiosnę urosła mi na 40 cm zanim zakwitła.
Na dworze w cieniu, po 1,5 miesiącu zakwitła, jednak miała jakieś 20 cm. Zakwitła bardzo szybko.
Ta posadzona w domu rosła kilka miesięcy. Bazylia rośnie bardzo szybko, zwykle uprawiam kilka doniczek, bo do pesto jedna doniczka idzie na raz. Wg mnie potrzebuje troche słońca, nawet przesuszenie u mnie wytrzymywała. Nie jest specjalnie wymagająca.
Tymianek, majeranek, miętę jeszcze uprawiam w podobnych warunkach.
Tymianek w domu ma liście cienkie i duże, jakieś dziwne, na dworzu ma drobne i aromatyczne, takie jak powinny być. Mięta w domu ładnie rośnie, krzaczy się.
Z rozmarynem mam mały problem, słabo kiełkuje, powolny wzrost, nie wiem czy to nie wina nasion, cały czas z tych samych korzystam.
Tydzien temu lubczyk na próbe posadziłem i już wzrasta. Wszystko obecnie stoi na dworzu.
Na dworze w cieniu, po 1,5 miesiącu zakwitła, jednak miała jakieś 20 cm. Zakwitła bardzo szybko.
Ta posadzona w domu rosła kilka miesięcy. Bazylia rośnie bardzo szybko, zwykle uprawiam kilka doniczek, bo do pesto jedna doniczka idzie na raz. Wg mnie potrzebuje troche słońca, nawet przesuszenie u mnie wytrzymywała. Nie jest specjalnie wymagająca.
Tymianek, majeranek, miętę jeszcze uprawiam w podobnych warunkach.
Tymianek w domu ma liście cienkie i duże, jakieś dziwne, na dworzu ma drobne i aromatyczne, takie jak powinny być. Mięta w domu ładnie rośnie, krzaczy się.
Z rozmarynem mam mały problem, słabo kiełkuje, powolny wzrost, nie wiem czy to nie wina nasion, cały czas z tych samych korzystam.
Tydzien temu lubczyk na próbe posadziłem i już wzrasta. Wszystko obecnie stoi na dworzu.
- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06
Mnie przezimowało oregano, całą zeszłą zimę stało w chłodnym jasnym korytarzu. Wczesną wiosną wystawiłam na balkon, poobcinałam wszystkie słabe i brzydkie pędy. Resztę na bieżąco do potraw. Teraz rosną same tegoroczne młode gałązki. Rozmaryn też przezimuje w chłodnym widnym pomieszczeniu. To jest ważne: światło, temperatura, podlewanie. Niska temperatura, mało wody, światła jak najwięcej.

Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Zuzanna, zakręcona na zielono !