Mój kwiecisty zakątek. cz. 4
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój kwiecisty zakątek. cz. 4
A ja jeszcze w sprawie delospermy.Mam w takim fioletowym kolorze od Jagusi, zaszczepiona na jesieni i przez zimę trzymałam ją w mieszkaniu na parapecie, teraz mam posadzoną w donicy i też zimę spędzi w domu, podobno to nie jedyna odmiana która nie zimuje w gruncie.Te co zimują trzeba ochraniać przed zamoknięciem więc myślę że pomysł Iwonki z dużą butlą jest super, ja myślałam o akwarium-mam takie małe i niezamieszkane.
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Ja widziałam u kogoś kawałki szyby kładzione na kamieniach,bo podobno jej nie tyle mróz co woda (śnieg) szkodzi....ja jej nie mam....to nie testowałam.
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Tak, tak Grażynko właśnie chodzi o to mokre bo przecież ona ma łodygi i liście takie kaktusowate i w czasie odpoczynku tyle wody jej nie potrzeba.
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Wydaje mi się że dobrym pomysłem jest posadzenie jej na skarpie - naturalnej, bądź sztucznej - wtedy woda nie zalega tylko spływa.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- variegata
- 1000p
- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jestem z rewizytą
Ale piękne mieczyki, bardzo oryginalne kolory
. Podoba mi się określenie, ze każda podpora dla nich wygląda prostacko
. Jak znajdziesz "złoty środek" to chętnie go podpatrzę, bo aż żal patrzeć jak się te piękne kwiaty pokładają 

Ale piękne mieczyki, bardzo oryginalne kolory

Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Tadziu,przywędrowałam dopytac o delospermę,ale czytam,że nie zimowała jeszcze u ciebie.Diabeł mnie podkusił i kupiłam aż 4 rózne,a w tej cenie miałabym 4 rozwary i nie byłoby kłopotu.
- Ewa_tuli
- Od: 16 sty 2012, o 22:03
ciągnik dożynkowy...super

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażka , , może to nie rewelacja , ale coś nowego , wykonane jak napisałaś z niczego.
Iwonko , próbujmy , może coś wyjdzie , zima ma być śnieżna , niewielkie mrozy , może przetrwa. Ja nadal tym samym sposobem co w poprzednią. Gałęzie z sosny ułożone tak by woda spływała.
Chyba nie tak długo , jak znam dzieci to o wiele szybciej byłby rozebrany
Dorotko , dzięki , równie miłego.
Może z folią bardziej atrakcyjny ale ja też.
Roska , to tak jak u Ciebie , z prostych materiałów robisz cudeńka.
Jola , Roska , Jaguś , Małgoś , zimowałem na ogrodzie tylko te o żółtych kwiatach. Bez problemu przezimowały , a zima jaka była dobrze wiecie. Z różowymi na gruncie nie próbowałem , miałem za mało ,, materiału'' . Teraz mam dużo i zaryzykuję , część zostanie na dworze . Macie rację , nie tyle mróz co woda szkodzi delospermie . Gorzej właśnie z tymi , które nie zimują. Ale i tak nie mam gdzie przechować takiej ilości , kilka doniczek a reszta eksperyment.
Madziu , witam w skromnych progach. Nie wie czy to będzie złoty środek , ale chcę zrobić coś jak najmniej rzucającego się w oczy. Jak zrobię ,,wynalazek '' pokażę.
Ewciu , nie ważne z czego , ważne co i jak wykonane. Widziałem to także u Ciebie nie raz.
Ostanie dwa dni były prawdziwie letnie , ostatnia noc bardzo ciepła . Ale to już chyba ostanie takie dni. Jesień zbliża się bezlitośnie , babie lato już za drzwiami. Pozdrawiam , jeszcze letnio .
Iwonko , próbujmy , może coś wyjdzie , zima ma być śnieżna , niewielkie mrozy , może przetrwa. Ja nadal tym samym sposobem co w poprzednią. Gałęzie z sosny ułożone tak by woda spływała.
Chyba nie tak długo , jak znam dzieci to o wiele szybciej byłby rozebrany

Dorotko , dzięki , równie miłego.

Roska , to tak jak u Ciebie , z prostych materiałów robisz cudeńka.

Jola , Roska , Jaguś , Małgoś , zimowałem na ogrodzie tylko te o żółtych kwiatach. Bez problemu przezimowały , a zima jaka była dobrze wiecie. Z różowymi na gruncie nie próbowałem , miałem za mało ,, materiału'' . Teraz mam dużo i zaryzykuję , część zostanie na dworze . Macie rację , nie tyle mróz co woda szkodzi delospermie . Gorzej właśnie z tymi , które nie zimują. Ale i tak nie mam gdzie przechować takiej ilości , kilka doniczek a reszta eksperyment.
Madziu , witam w skromnych progach. Nie wie czy to będzie złoty środek , ale chcę zrobić coś jak najmniej rzucającego się w oczy. Jak zrobię ,,wynalazek '' pokażę.
Ewciu , nie ważne z czego , ważne co i jak wykonane. Widziałem to także u Ciebie nie raz.

Ostanie dwa dni były prawdziwie letnie , ostatnia noc bardzo ciepła . Ale to już chyba ostanie takie dni. Jesień zbliża się bezlitośnie , babie lato już za drzwiami. Pozdrawiam , jeszcze letnio .

- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Ja mam 5litrowe takie duże butle plastikowe po wodzie.Obetnę dno i tym przykryję Moje delospermy.Zobaczymy jaki będzie efekt.To ich pierwsze zimowanie.Metoda pochodzi z FO.
- promyk
- 200p
- Od: 18 kwie 2011, o 22:02

Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Jurku , próbujmy . Każdy sposób może się sprawdzić , zobaczymy który da najlepsze efekty. Mam sporo ,,materiału'' , okryję na kilka sposobów. Na parapet także.
Promyczku ,mój wątek nadal niesystematyczny. Od czasu do czasu wpadam i coś tam skrobnę. A odwiedziny w Waszych wątkach zaniedbane.
Dalie kwitną jak zwykle , nie czują jesieni.

Ruszyła Barbula

Jedna jeżówka z moim ,,pozwoleniem'' też zakwitła

Róże jeszcze także nie zakończyły sezonu .

Promyczku ,mój wątek nadal niesystematyczny. Od czasu do czasu wpadam i coś tam skrobnę. A odwiedziny w Waszych wątkach zaniedbane.

Dalie kwitną jak zwykle , nie czują jesieni.

Ruszyła Barbula

Jedna jeżówka z moim ,,pozwoleniem'' też zakwitła

Róże jeszcze także nie zakończyły sezonu .

- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Ta jeżówka ma mieć takie rzadkie płatki?
Pomarańczowa róża ma śliczny kolorek.
Pomarańczowa róża ma śliczny kolorek.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Tadziu piękne fotki i rośliny w dobrej kondycji, tak, jakby suszy nie było.
Barbuli nigdy nie miałam odwagi posadzić, sądzę, że u mnie zmarznie, a Twoja już zimowała?

Barbuli nigdy nie miałam odwagi posadzić, sądzę, że u mnie zmarznie, a Twoja już zimowała?

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
U Ciebie barbula w pąkach .........
To prawdziwy sukces.

To prawdziwy sukces.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Alina-277
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tadziu.. widzę ze kupiłeś nowy traktor .....robota w ogrodzie ruszy na całego!!!!!(ale ludzie mają pomysły)...super..u nas w okolicy facet obudował malucha drewnem i jest zarejestrowany....mam zdjęcie...
Pozdrawiam... Alina .