Ogródek młodego ogrodnika

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek młodego ogrodnika

Post »

Kuluś ;:167
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy taki słonecznik ozdobny można jeść? :lol:

Kupiłem na allegro nasiona m. in. Daisy gourd
Obrazek
i Carnival F1
Obrazek

Daisy gourd:
Krzak 1, 3 dynie już wiszą dwa miesiące, kolejne 2 miesiąc, 3 teraz rosną, 2 dopiero się zawiązały :)
Obrazek
Obrazek
Malutkie są, powinny mieć co najmniej 30cm, a im sporo brakuje.

A te w ogóle nie przypominają pierwowzoru:
Krzak 2, ładnie krzak wiąże.
Obrazek
Obrazek

Krzak 3
Obrazek
Obrazek

Carnival F1
Obrazek

Szkoda, że nie wyrosły takie jak na obrazku, ale i tak wyglądają bardzo dekoracyjnie :heja
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Też zainwestowałem w koronę cierniową na rok następny... Tak w sumie przy parku, gdzie odwiedzam kaczki, ktoś ma ogród z jakąś gigantyczną odmianą dyni... Pędy ma jak konary, liście o półmetrowej średnicy, a owoce jeszcze większe...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raport z 3 września :)
Locutus, nic tylko pozazdrościć takiej dyni :) Chciałbym w przyszłym roku posadzić ze dwa krzaki Atlantic giant, żeby też mieć takie duże owoce, ale zwyczajnie na to miejsca nie mam...

Kolejna dalia DCD zakwitła:
Obrazek

Dyniowy płotek się zapadł...
Obrazek

Oto jak szybko rośnie Figolistna, w ciągu trzech dni podwoiła rozmiary:
Obrazek

Nasiona Gremlins Mix (ja nazywam tą dynię gremlinkiem) dostałem od forumowej koleżanki, oto jak wygląda ta dynia ciekawostka, bardzo ciekawy wygląd:
Obrazek

Niby ta Daisy urosła tylko 2cm w obwodzie, ale wizualnie wydaje się o wiele większa niż 2 dni temu:
Obrazek

Ta to dopiero ma skrzydełka:
Obrazek
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybaczcie za kiepskiej jakości zdjęcia :oops:

Fasolnik Egipski ma na prawdę bardzo ładne strąki:
Obrazek

Pomyliłem się co do Nescafe bean, ma piękne wielkie kwiaty:
Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

W pełni sie z Tobą zgadzam co do fasolnika ;:138 Jeszcze nigdy nie widziałam tej rośliny :D
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sporo ludzi pisze, że są niezadowoleni Fasolnikiem egipskim, a ja na pewno wysieję na drugi rok :) Liście zielone z czerwonymi żyłkowaniem, spód różowy, łodyga bordowa. Strąk jest metalicznie purpurowy i bardzo gładki, ładnie się prezentuje. Kwiaty zebrane w grona, w odcieniach różu, bardzo pachną... Winem :D W przyszłym roku wysieję w innym miejscu - słoneczniejszym o ile dorwę nasiona, bo z tego nic nie będzie.

W warzywniaku nie będę się już bawił w eksperymenty. Kukurydzy nie będę już siać, bardzo się na niej w ostatnich latach zawiodłem. Pewnie zostanie sorgo, Nescafe bean o ile znajdę jeszcze gdzieś nasiona i fasolnik. Pomidory, może z 6 krzaków, papryka w minitunelu, ogórki sałatkowe, cebula Borettana. Z ziół pietruszka naciowa, cebula siedmiolatka i szczypiorek.
Większy areał przeznaczę na tykwy i dynie z prostego powodu - w mojej rodzinie tylko ja jem warzywa z ogródka, dlatego nie będę się bawił w "jadalne warzywa", tylko będzie tego na tyle, żeby zaspokoić moje potrzeby :)

EDIT:
Po ok. dwóch tygodniach efekt końcowy wygląda tak:
Obrazek

EDIT 6.09.12

Nawet jeśli nie dojrzeje, to ususzę i zrobię z tego ozdobę w domu 8-)
Obrazek

Autumn wings w obornikowym miejscu ma zawiązane 14 dyń, a Korona cierniowa wiąże 18 dynię... I to nie koniec. Kto by się spodziewał, w zeszłym roku 5 dyń to był rekord.
Mimo, że zimno to i tak wszystko szybko rośnie, dyniowate się przyzwyczajają do niższych temperatur, oczywiście stopniowo.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj miłośniku dyniowatych, zaglądam tu co dzień i dzięki Tobie wiele się mogę o dyniach dowiedzieć i nauczyć, nawet nie wiedziałam, że są takie odmiany ;:oj , ale to już chyba pisałam, ja z dyniowatych to cukinia i kabaczek sadzę, na podłoże i kotleciki no i jeszcze z kwiatów schabowe ;:137
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No tamten ogród to gigantyczny jest...

A strączki fasolnika rzeczywiście są dekoracyjne ? sam miałem tę roślinę w zeszłym roku. Piękna. Tak jak piszesz ? dekoracyjne pędy, kwiaty i strąki. I tylko coś u mnie nie pachniał. Za to doczekałem się własnych nasion z tychże strąków. Ciekawe czy wykiełkują (bo będę siał w przyszłym roku w ogrodzie).

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, nie zapomniałem o was :) Po prostu mój wątek to głównie zdjęcia, a nie chcę edytować 10 000 razy i dodawać po jednym zdaniu i i/lub zdjęciu. W ogóle ostatnie dni były pochmurne i zimne i deszczowe, nie było sensu czegoś fotografować.

Sprawozdanie z 10 września :)

Kukurydza ozdobna, tylko jedna lub dwie kolby wyglądają tak okazale. Reszta to jakieś NIEPOROZUMIENIE. Kilka ziaren na całej kolbie albo połowa kolby w ziarnach... Obornik miały pod nogami. Obornik króliczy jest bogaty w azot, kukurydza gdy rośnie, potrzebuje dużo potasu, a gdy wytwarza kolby to azotu. Reszta warzyw ma odwrotnie. Najpierw wyssały cały azot, później potas dzięki czemu mam takie efekty.
Zerwałem tylko połowę kolb, bo bogatki maczały w nich dzioby, reszta jest na szczęście okryta płaszczem.
Okazała kolba:
Obrazek

To jest jedyna jeszcze rosnąca tykwa - "Apache dipper", reszta ładnie twarda, ale powiszą na krzaku do przymrozków.
Obrazek

Cucurbita ficifolia - Dynia figolistna. 3 cm na dobę, teoretycznie w ciągu 9 dni powinna mieć 60cm w obwodzie, ale należy wziąć pod uwagę wahania temperatury i wilgotność. Czyli w ciągu 20 dni powinna podrosnąć do tych rozmiarów :) Druga na osobnym krzaku jest podobnej wielkości.
Obrazek

Jedna z Daisy gourd, mi przypomina dzwonek, a wam?
Obrazek

Dzisiaj zauważyłem, że jedne z pierwszych zawiązanych dyń zasychają ogonki ;:138
Obrazek

Na jednym krzaku Gremlins mix zawiązały się jak dotąd 3 dynie, dwie wyglądają jak Autumn wings bez skrzydeł, żaś pierwsza, która się zawiązała przypomina ogórka albo nie powiem co :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

iwona0042, tyle kwiatów miałem i żadnego w cieście nie zjadłem. Może dlatego, że nie wiem czy z ozdobnych są zjadliwe :)
Locutus, w PL klimat jest nieco chłodniejszy to strączkowate jak fasola podkiełkowuję na ręczniku papierowym. Zamiast czekać dwa tygodnie na wschody, to czekam 5 dni :)

Kupiłem dziś w OBI 3 paczki czosnków, Mount everest i Purple sensation są odpowiednio z biedronki i Aldi :)
Obrazek
(coś się stało i wszystkie hostingi obracają mi tą fotkę o 90 stopni...)

Spotkała mnie rano niemiła niespodzianka:
Obrazek

Ten gremlin dalej rośnie i ma już 30cm długości, ale zaczął gnić :(

Rankiem zakwitły dwie Dwarf Colarette Dandy, najpiękniejsze dalie:
Obrazek

Całokształt tykw przy pergolach, czekam do przymrozków ze ścięciem:
Obrazek
irka10
100p
100p
Od: 13 sie 2012, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj jestem pod wrażeniem twoich tykw. ja w tamtym roku posiałam , ale niewypał , pózno zawiązały owoce i stykały się z ziemią :cry: .na przyszły rok spróbuję na czymś wysokim :oops:
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Patasko - już kiedyś czytałam twój wątek od deski do deski, ale sie nie odezwałam i zgubiłam, to teraz skoro z powrotem tu trafiłam to się wpisuję żeby już więcej nie gubić - czytając właśnie twój wątek zaraziłam się zamiłowaniem do tykwy. Choć przyznam że na żywo tykwę zobaczyłam dopiero wczoraj (pisałam o tym na innym wątku) więc już na pewno zagości na wiosnę w moim ogrodzie. w restauracjach spotkałam się z lampami z tykwy i mnie urzekły, a że lubię się bawić rękodziełem to spróbuje sobie wyczarować takie cudeńka o ile uda mi się wyhodować ładne tykwy :)
piękny jest ten Twój ogród - ja lubię taki busz :)
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Spróbuję opisanej przez Ciebie metody.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mineralka, wpadaj częściej, uraczę Cię jeszcze fotkami, co Twój zapał bardziej się zwiększy :) Cieszę się, że zaraziłaś się tykwą tym bardziej, że możesz cuda wyczarować z wyschniętej tykwy :D Ja w tym roku też spróbuję, tylko skąd mam wziąć tanie paciorki/koraliki? Allegro, ale tam też nie jest za tanio.

To jest gremlin, nawet nie wiem, kiedy tak ten owoc urósł :shock: Mam nadzieję, że da radę choć trochę zdrewnieć, drugi jest podobnych rozmiarów...
Obrazek

Tykwa "Apache dipper" - coś ją opamiętało, miała mieć w obwodzie min. 45cm, ale jak poczuła chłody to postanowiła bardzo szybko drewnieć i tym samym 36cm w obwodzie nie przekroczyła.
Obrazek

Teraz taki cyrk :lol: Te tykwy, które nie wydały owocu postanowiły teraz brać się za owocowanie. Wśród nich jest tykwa pospolita, Speckled snake, Snake i Apple. Zimno jest i zawiązki rosną milimetry dziennie. Dobrze, że reszta tykw już zdrewniała, mączniak może jeść te liście :roll:
Obrazek

Prócz dyni figolistnej po lewej, do 4 metrów nad ziemią zawiązało się ok. 20 zawiązków z kilku krzaków, i o dziwno prawie wszystkie rosną, nie zrzuciły ich.
Obrazek

Mimochodem, zaczęli mnie już trochę irytować darmozjady na tym forum. Forumowicze nowonarodzeni, zarejestrowani nawet 3 lata temu - zadają niekiedy nawet tak oczywiste pytania, że głowa boli. Zadają też takie, na które można po dwóch sekundach znaleźć odpowiedź u wujka google. Rzecz jasna prawie nikt nie odpowiada na te pytania. Jeszcze bardziej darmozjady nadeptują mi na odcisk, gdy proszą o nasiona pospolitych i rzadkich roślin. Są ludzie, którzy mają nadmiar i chętnie odstąpią. Ale co mają powiedzieć ludzie, którzy kupili paczkę 20 nasion za 40 zł i nagle widzą, że ktoś za darmo rozdaje po 50 nasion tej samej rośliny, bo go jakiś darmozjad poprosił. To forum nie jest od tego. Tutaj forumowicze mają się dzielić swoimi doświadczeniami, do tego służy osobny dział kupię/sprzedam. Pewnie obraziłem kilku ludzi, ale musiałem to z siebie wyrzucić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”