no..czytać to ja umiem

w składzie zalewy jest żelatyna
Już Maraga (chyba) miała wątpliwości.
W zasadzie tej zalewy nie powinno zostać przy użyciu 2-2,5 kg pomidorów. Wg mnie zostanie sporo jak będzie 1,5 l wody no i będzie słabsza..tylko teoretyzuję

bo jeszcze nie zrobiłam..
Te przepisy właściwie są takie same, ale czytelniej napisany jet ten
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2 ... caid=6f25f
Składniki:
- 2 kg pomidorów ( najlepiej twardych lim)
- 100 g żelatyny ( koniecznie z Winiar ! )
Składniki na zalewę:
-0,5 l wody
- 4 cebule
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 5 łyżek octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
100 g żelatyny namoczyć w 0,5 l zimnej wody.
Następnie 0,5 l wody zagotować z cebulami pokrojonymi w kosteczkę, z zielem angielskim, listkami laurowymi, octem, cukrem i solą.
Po upływie 30 minut, namoczoną żelatynę rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia ( można lekko podgrzać) i następnie zmieszać z zalewą.
Pomidory wrzucić na chwilkę do wrzątku , wyjąć i obrać ze skórki. Następnie należey je pokroić w ćwiartki i włożyć do słoiczków.
Przestudzoną zalewą ,zalewamy pomidory w słoikach.
Gotujemy 8-10 min.