latea pisze:
Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, to dojrzałe owoce mają ich najwięcej, więc radze zbierać duże i wypestkować. Więcej pracy, ale zdrowiej.
Masz rację,że dojrzałe owoce Achocha są cenniejsze . Ich bogactwo to sole mineralne, pektyny, włókno pokarmowe, substancje białkowe, węglowodany i substancje tłuszczowe. Zawierają też kwas galakturonowy, dihydroksytryptaminę, żywice, substancje mineralne (fosfor), witaminy (tiamina, kwas askorbinowy), lipoproteiny i substancje steroidowe: ?-sitosterol i jego 3-?-D-glukozyd.
Ale ... cenne sa także niedojrzałe owoce bo badania wykazały w nich obecność luteoliny, stigmasterolu i diosgeniny (jest to saponina wykorzystywana do półsyntezy hormonów płciowych, czynników przeciwzapalnych oraz substancji anabolicznych).
Czyli należy jeść je w różnej fazie dojrzewania.
Owoce i liście tej rośliny są naturalnym spalaczem tłuszczu czyli zmora XXI wieku może byc mniej bolesna gdy na naszych stołach pojawią się przetwory z niej...
- pomaga zachować prawidłową wagę ciała,
- zapewnia utrzymanie zdrowej sylwetki ciała,
- redukuje cellulitis,
Można ją ususzyć ( suszyłam osobno liście i owoce pocięte w paski po wyjęciu nasion) aby mieć zapasy do następnego sezonu i w takiej postaci zażywać.
1-3 płaskich łyżeczek dziennie, najlepiej przed posiłkiem.
Uwaga !!!
Nie należy podawać kobietom w ciąży ani matkom karmiącym.
Nie zaleca się przekraczania dziennego dawkowania.
Zdaniem dietetyków ogórek Achocha wzbogaca zdrową dietę i bez żadnego ryzyka powoli pomoże uzyskać niższą wagę i lepsze zdrowie
Zalecane jest stosowanie takiej kuracji przez 3 miesiące, potem należy zrobić 3 -tygodniową przerwę i ewentualnie powtórzyć kurację przez następne 3 miesiące.
Ma wiele cennych właściwości leczniczych - o nich napisałam w wątku "Apteka na działce " na str 49
Zapraszam