zamgławianie
zamgławianie
Czy może wie ktoś jak w tani sposób zrobić zamgławianie do tunelu gdzie ukorzeniane są sadzonki tuji. Jeśli pomyliłem tematy, bardzo przepraszam.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2012, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: zamgławianie
Tani to znaczy ile?I jaki duży tunel masz?
Witam, jak wcześniej pisałem postanowiłem rozpocząć razmnażanie krzewów a dokładniej tuje, cisy, jałowce, cyprysy, trzmieliny, krzewuszki, hortensje o tym jak rozmnażać już wiem bo robie to w inspekcje, ale zamarzył mi się tunel, przede wszystkim jest wygodniejszy od inspektu i dlatego wymyśliłem sobie że w pierwszym roku produkcji zrobię to w tunelu 6x2,5x1,6. Pomyślałem zamiast latać z wężem i zraszać to może jakoś "własnej roboty" dało by się zrobić, jakąś mgiełkę wodną w tym tuneliku. Myślałem o jakiś zraszaczach o bardzo drobnym rozpylaniu, ale nie wiem? Proszę o porady.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przy odpowiednim ciśnieniu i o małej średnicy dyszy zraszacza możesz uzyskać zamgławienie, ale także przypuszczam, że też będzie ważne cieniowanie, bo przy większym nasłonecznieniu sadzonki mogą się przegrzewać.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Jest cieniówka, ale nie wiem czy potrzebna ponieważ tunel ma stać za dwoma dużych okazów grusz. A wiesz jak takie spryskiwacze się nazywają, albo ich kod abym mógł zapytać w ogrodniczym?
-
- 100p
Netafim-CoolNet powinien cię zadowolić.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Ja mam dwa rzędy zraszaczy w tunelu foliowym 10 szt w jednym rzędzie, a tunel ma 11,6m na 30m długości i w w zasadzie zrasza całą powierzchnię. Koszt to wąż około 1 zł za metr i zraszacz kilka złotych( mniej niż 5zł).
pozdrawiam Ludwik
A te zraszacze są takie jak powyżej podawał monsheutos?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Ze strony http://www.budmech.com.pl/microzraszacze.html wyszukałem przykładowy mikrozraszacz
http://www.budmech.com.pl/images/system ... eszany.jpg
Ale możesz poszukać coś podobnego,chociaż u mnie się sprawdza.
http://www.budmech.com.pl/images/system ... eszany.jpg
Ale możesz poszukać coś podobnego,chociaż u mnie się sprawdza.
pozdrawiam Ludwik
-
- 100p
W ofercie Budmechu popatrz na zamgławiacz FLF (praktycznie taki sam jak podałem) bo chodzi o zamgławiacze a nie o zraszacze i obowiązkowo antykapacze zamontuj oraz filtr dyskowy na wlocie i pomyśl o tym jak doprowadzisz wodę bo jeżeli wąż będzie leżał na ziemi to w upalne dni będzie się woda w nim za mocno nagrzewać i przed włączeniem będziesz musiał spuścić ten wrzątek więc lepiej zakopać w ziemi.