Marpy kwiatki i rabatki cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Marpy kwiatki i rabatki cz.3

Post »

Stasiu - nie, sadziłam latem no ale różnie to z tymi roślinami jest jak sama wiesz .. ;:173 a ogrodnik raz na wozie raz pod wozem...lobelii się nie spodziewałam a jest..widuję tego faceta sprzedającego ma kilka kolor ów lobelii ale omijałam go z niechęcią szerokim łukiem nawet nie przystawałam bo pytałam Go jak kupowałam i zapewniał mnie,że zimuje no i miał rację..a ja byłam na niego wściekła ... ;:131 znajoma sprzedająca kwiatki mówiła mi,że różowa to zimuje a czerwone kolory nie...Muszę mu o tym powiedzieć przy okazji...
Hosta to chyba Stasiu nie Gold Standard ,tak mi się wymieszały już nazwy tych host,że rozróżniam tylko te bardzo charakterystyczne..a GS mam ale w innym miejscu . Nie ważne ;:173 grunt,że w tym roku hosty są rewelacyjne! :) Sadziec przycięłaś już??? mnie jeszcze szkoda...niech kwitnie bo lubię go...i się podoba działkowiczom.. :)
Te goryczki rosną u mnie przynajmniej nie wysoko bo się pokładają i maja wsparcie na hostach a wiązać ich na stojąco nie chcę , mają taki naturalny wygląd i mi nie przeszkadza ,że się pokładają...udały się w jednej sadzonce 2 kolory, nie dzielę bo mi nie przeszkadza takie 2 w 1...
Bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin Stasiu! ;:168
Tereniu ;:168 - tak to goryczki trojeściowe :) dobrze u mnie rosną bo inne jakoś nie chcą.. :?
A lobelia zrobiła mi niezłą niespodziankę ! Dawidiana chyba jaśniejsza w realu , zagroziłam jej eksmisją i się wzięła za obfite kwitnienie . Dzisiaj dużo podlewaliśmy na działce bo susza tragiczna a rośliny nawet jako tako się mają...ale jest chłodno , takie zmiany temperatur gwałtowne ,że szok! :?
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Maryniu,szkoda,że tak daleko mieszkasz,bo aż ręce mnie swędzą jak oglądam twoje piekne zdjęcia,żeby skubnąć wiele roslin,które pierwszy raz na oczy widzę.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maryniu w Lublinie właśnie pada. ;:138
U nas także straszna susza. Tylko wyściółkowanie rabat korą ratuje rośliny od wysuszenia, gdyż na co dzień nie mam możliwości podlewania. :)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:) Małgoś takie rośliny jak moje są łatwe do nabycia ;:173 nawet nie trzeba po szkółkach jeździć u mnie wystarczy przejść się na targ ...ostatnio nawet nie bywam, bo już nie mam miejsca na nowe nasadzenia a i 'chciejstw" nie mam żadnych... ;:224 Mam w pobliżu 4 szkółki ...ale w tym roku jakoś nawet zobaczyć co mają nie byłam...a jeszcze kilka marketów i hipermarketów gdzie roślin też nie brakuje mam w zasięgu ...ale co już będę sadzić ;:131 .Moje sąsiadki już odpoczywają na działkach nie mają nic do roboty, pozasiewały poplon i czekają na późną jesień. A ja ciągle prawie dzień za dniem zasuwam..kończę z jednej strony a już z powrotem wracać trzeba...i tak w kółko..to jest robota głupiego..czasem myślę..dla kogo i po co...??? ;:7 Może na targi w październiku do sąsiedniej miejscowości się wybiorę z koleżanką ale pewno raczej jako obserwator ;:204 ...może jakieś róże...wpadną!
Tajuś - no oby Wam popadało chociaż trochę .U mnie nie pada i nie zapowiada się .. ;:218 .ja jestem codziennie i to co najpilniejsze to doraźnie podlewam i co kilka dni po całości... ;:173 dobrze,że nie ma ograniczeń dla podlewania ogrodów bo były lata, kiedy był zakaz podlewania działek ze względu na niski poziom wód. ;:108
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bardzo licznie zaszczycona odwiedzinami , kłaniam się nisko ;:180

Mój CD.. :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Gold Standard
Obrazek
hosty jeszcze ładnie wyglądają
Obrazek
cdn... :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

:wit I ja Cię witam w ten deszczowy poranek! Dobrze, że wczoraj się zmobilizowałam, bo dziś raczej nic bym nie zrobiła. Ale cieszę się, że pada ;:138 Wczoraj, jak usuwałam darń, to ziemię, która była pod nią można było przesiewać przez sito, jak mąkę. Taka była sucha... Widzę, że i Ty masz klasyczne połączenie host i żurawek. Muszę postarać się także o takie większe hosty, w tym tę, która pachnie...Ładnie wygląda także u Ciebie jeżówka na tle rozchodnika ;:3
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Kochana, mój sadziec miał już kołtun na głowie i zaraz by się wysiewał, a nadmiar sadzonek jest mi nie potrzebny i dlatego go ciachnęłam .Po jego wycięciu świecznica jest bardziej wyeksponowana, a właśnie zaczęła kwitnąć.
Właśnie to 2 w 1 tak mi się podoba w tej goryczce.
Piękne róże, zwłaszcza pomarańczowa ;:138 lubię ciepłe kolory ;:108
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam, zwracam honor pogodzie ;:180 Rozpogodziło się i można buszować po ogrodzie, choć strasznie mokro...
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu Miła :) - to u mnie jeszcze się nie skołtunił ... ;:185 pewno po co Ci tyle sadzonek ! Nawet nie wiedziałam , /bardzo mi się podoba to powiedzonko / że jest kilkanaście odmian i klika kolorów sadźca . No tak świecznica rozpoczyna kwitnienie u mnie też .Mam chyba 3 takie róże-żarówy i też je lubię. :) Miło,że zaglądasz! ;:168

Moja Aniu-niezawodna ;:168 u mnie deszczyk się poprawił i dość sobie leje !Właśnie rozmyślałam ,że na niepogodę trzeba sobie humor poprawić jakimś nabytkiem kwiatowym ...i mam zamiar skoczyć do ogrodniczego/ ok.600m/ po wrzosy...są takie duże sadzonki kwitnące byliśmy wczoraj z M po kretole no i wpadły mi w oko /Miałam kilka lat olbrzymie wrzosy ,które wymarzły 2 lata temu..wczoraj widziałam w ogrodzie takie właśnie olbrzymki a że przerabiam aktualnie rabatkę to miejsce na 2-3 takie większe kępy znajdę ale są i pojedyncze i się waham czy nie lepiej wziąć te mniejsze ... ;:218 Przyjemnego buszowania w ogrodzie Aniu !
I jeszcze : żurawka z hostami to u mnie akurat przypadek nie norma. ;:173 .po prostu była kiepska i ją posadziłam ,żeby ja mieć na oku bo tędy często przechodzę. No i się wykaraskała. A z rozchodnikiem to nie jeżówka! :) to są cynie ! ;:224
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zawsze z przyjemnością zaglądam do Twojego ogrodu, naturalnie piękny :D Jak rośnie u Ciebie ten rdest? Sama nazwa kojarzy mi się z czymś silnie rosnącym i rozrastającym się w niekontrolowany sposób.
Twoja goryczka robi wielkie wrażenie :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację, jak się przyjrzałam, to faktycznie cynie... Na przyszły rok mam taki chytry plan zrobić sobie taki pasek ok. 30 cm wzdłuż pasów do garażu i obsadzic je wyłącznie cyniami :D Nie tak zaraz przy pasach, bo jakoś z auta też trzeba wysiadać, ale zrobię. Ale takich pełnych, jak Ty masz nie widziałam w naszych ogrodniczych :( Postawiłam na cynie, bo świetnie się sprawują, a ja nie mogę zrobić tam stałej rabaty. W zimie muszę mieć bowiem gdzie odrzucać zwały śniegu, które u nas właściwie zawsze są :D
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu - bardzo się ciesze z Twoich odwiedzin! ;:168 Pozdrawiam Cię serdecznie !
Ten rdest to roślina jednoroczna a więc nie kłopotliwa.Lekko się sieje ale u mnie go nie było kilka lat i pojawił się znienacka chyba z kompostem bo 2 lata temu został kompostownik gruntownie wyczyszczony. :D
Cieszę się,że moja goryczka się podoba.. ;:180 .mam i ja jakiś okaz... :;230
Aniu - ja niedawno powróciłam do siewu cynii a na te co na zdjęciu namówiła mnie na flance zaprzyjaźniona
Pani na moim ryneczku i one mi też się kojarzą z jeżówką pełną ;:173 Cynie warto posiać bo są nie do zdarcia i kwitną cały sezon.Ja z braku miejsca mam takie o drobnych kwiatuszkach posadzone w misie i wstawione między róże i bardzo im tam dobrze.Odmian jest bardzo dużo i można sobie dobrać wg.gustu.
Już wróciłam z ogrodniczego...mam 4 nowe wrzosy na rabatkę. :) Humor poprawiony ! :roll:

cynie mam różne
Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Są po prostu piękne i koniec kropka... Zawsze pojedyńcze sztuki sadziłam, ale dopiero po spacerach w Twoim ogrodzie przyszło mi do głowy, by zrobić sobie szpaler. Ty je siejesz? Czy to bardzo trudne?
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Musze powiedzieć po naszemu : jułaaa ;:oj jeżówki ;:oj
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój niedzielny CD... ;:3

W ogrodach zaczynają dominować barwy jesieni z nawłocią walczę a ona powraca pewno z pobliskiej łąki wiatr nosi nasiona
Obrazek
nina weibull kwitnie całe lato...
Obrazek
goldfassade
Obrazek
ta hortensja ma 3 lata i jeszcze nie kwitła ;:185
Obrazek

Obrazek
moniczka
Obrazek
graham thomas i tom tom
Obrazek