Różyczka w gaju...

Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różyczka w gaju...

Post »

Ewuniu, czytam z zainteresowaniem o Twoich poczynaniach i dalszych planach, sama też sporo teraz działam, a w ogóle to lubię jak się dużo dzieje :heja
Co do tego "wykończenia" - skyrockety będą wyglądać fajnie, dosadziłabym tez te kulki u stóp dla równowagi a powojnik tez nie zaszkodzi (jakiś fioletowy np. wyglądałby super z jałowcem i na tle żółtego). Rabata kulista wokół drzewa pasuje idealnie, od razu zyskuje na wyglądzie. Ja bym podsadziła ją czymś kwitnącym np. bodziszkami, ale to kwestia gustu. U mnie będę podsadzać tak jodłę - lilakami Meyera i bodziszkami. Fajnie, że masz opcję na poszerzenie tej rabaty...szczerze mówiąc, ja bym już spokojnie planowała połączenie wszystkich trzech :wink:
Miłego weekendu pracusiu :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Od: 2 maja 2012, o 18:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewciu szalejesz z tym pracami ;:oj Obrzeża są superowe ;:215 Brawa dla M ;:333
Pomysłów pewnie tyle ile osób na forum :wink: Mi ostatnio marzyły się wrzosy ;:224 U Ciebie jest sporo terenu, więc super by wyglądał taki mały kolorowy dywan z wrzosów ;:131
Pastelki faktycznie wystrzeliły, ciekawe dlaczego się tak dzieje ;:224
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Ewuś, masz już sporo pomysłów, teraz decyzja należy do Ciebie. :lol:
Wiem jak trudno jest ją podjąć. Mnie się też często wydaje, że już wiem, wiem na pewno, a potem... wszystko od początku. ;:219
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Lawenda też byłaby efektowna pod takim drzewkiem.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Czy to drzewko to brzozka? Bo widzę biały pieniek. Brzozy mają korzenie bardzo blisko powierzchni, a więc przydałoby się tam posadzić coś, co nie potrzebuje dużo pożywienia i ma krótkie korzenie.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Jestem naprawdę ucieszona i wzruszona, że kibicujecie moim rabatkom i że dostałam od Was tyle zainteresowania i pomysłów ;:196
Aż szkoda, że nie mogę wszystkiego wykorzystać...
Ale po analizie dogłębnej :) będzie (chyba) tak: rabatka pod drzewem zostanie powiększona - obrys już zrobiłam - drzewo nie centralnie, tylko tak mniej więcej w 1/3 średnicy, w środku berberysy: jeden wyższy (chyba Erecta), drugi ten już rosnący i dwa małe (prawdopodobnie Golden Ring Nana i Admiration) i może jeszcze jakaś wyższa trawa, wokół przy brzegu żurawki. I jeszcze koniecznie tulipany w środek :D Myślę o posadzeniu żurawek niezbyt gęsto, żeby jeszcze ewentualnie poprzedzielać je czymś później kwitnącym.

Jagódko - tzw. oczko wodne będzie :lol: sprytnie omijałam ten temat, bo długo nic się nie działo, ale folię zakupiłam (w poniedziałek ma przyjść), a M zabrał się dzisiaj dzielnie do wykopków. Może być zabawnie, bo zupełnie się na tym nie znamy - posiłkujemy się internetem i forami "oczkowymi", ale i tak - nomen omen - będzie to skok na głęboką wodę... :wink:
Dzidka - pozdrowienia M przekazałam :) Myślałam też o hostach na tej rabacie, ale - póki co - tam jest praktycznie przez cały dzień słońce, więc mogłyby nie wytrzymać.
Wanda - to drzewo to platan, a raczej na razie platanek :D , w każdym razie korzeni się głębiej.
Alu - też mam jedną cienistą rabatę, gdzie są hosty na przemian z żurawkami; bardzo ją lubię :lol:
Aniu - Sweety, gratuluję rabatki ;:138
Magda, myślę o wrzosach...ale przymierzę się do nich chyba w przyszłym roku - mam takie miejsce z przodu na rabacie rododendronowo-azaliowej.
Aniu DS - ach, do lawendy nie trzeba mnie w zasadzie długo namawiać...sadzę ją wszędzie :D
Aniu-konwalio - oby nowa szkoła dalej też była w porządku! :) A hiacynty jakoś mnie nie kochają...chociaż ja je owszem... :( Po 2-letnich próbach dałam więc sobie z nimi spokój - może kiedyś do nich wrócę.
Kasiu - dzięki :) Te rabatki wprawdzie są nieco szersze, niż wydają się na zdjęciu, ale już zaczęłam przemysliwać, czy przypadkiem ich nie poszerzyć... :;230 Ale nie mogę tego zrobić M - zaledwie wczoraj skończył obrzeża...Dzisiaj nieśmiało i niezobowiązująco napomknęłam:"wiesz, tak sobie myślę, czy te rabatki nie powinny być większe...", ale kiedy zobaczyłam jego minę ;:oj ...spasowałam.

I jeszcze tylko napiszę, że ja dzisiaj dłubałam przy skalniaku... Skalniak i znajdujące się obok :;230 miejsce na oczko wodne (które jednocześnie jest dołem po poprzednim oczku wodnym, zlikwidowanym z powodu jego beznadziejnego wyglądu i złego zaprojektowania) to ta część ogrodu, którą sprytnie omijam przy wszystkich zdjęciach, bo naprawdę jest mało pokazowa...Do tego ozdobiona górą żwiru i stosem cegieł...Ale przyjdzie pora i na to ;:108
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo podziwiam zachodzące zmiany ale będzie super jak wszystko poobsadzasz, zazdroszczę takiej przestrzeni i miejsc do sadzenia super
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Chyba wszystkie Podlasianki są tak pracowite :;230
A skalniak... u mnie to najgorsze miejsce w ogrodzie. Powstał na usilne życzenie eMa, ja nie mam do niego serca. Moim zdaniem mamy jedno wielkie chwastowisko, szumnie nazywane skalniakiem.
Nie bardzo rozróżniam co chwast, a co roślinka.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ewuś jesteś pracowita jak mróweczka, działasz i działasz w ogródku, a on pięknieje w oczach :D Ciągle nowe rabatki, powiększane te już istniejąca....super ;:138 Zazdroszczę Ci zapału, bo ja ostatnio mam ogrodowego lenia :oops: ale to chyba przez te przetwory, które trzymają mnie w domu, później już nie chce mi się nic robić :oops: :roll:
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Helios pisze: Chyba wszystkie Podlasianki są tak pracowite :;230
Sorry..ja choć nie podlasianka ale jak mnie najdzie to i drzewa przesadzam. :;230 . A co..jak przeszkadza. ;:224 . Ewuniu ...ostatnio także mnie wzięło na przerabianie rabatek. Nawet po tych przeróbkach miejsca na inne się zrobiły. Tylko teraz trochę pustawo i znów trzeba coś dokupić a miałam już nic. ;:185
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Zeniu, Helenko, Asiu, Agnieszko :wit i dzięki za wspieranie i docenianie.

Piszecie o mojej pracowitości :wink: I tak się zastanawiam, bo ja raczej mam się za osobę w miarę wygodną i lubiącą tzw. miłe. leniwe i powolne spędzanie czasu...Ale z ogrodem to po pierwsze mam tak, że sie łudzę - bo to złudzenia, prawda? :D - że kiedyś przyjdzie taki czas, że wszystko wreszcie zrobię :;230 usiądę, będę patrzeć i lenić się do woli - kawka, książeczka, leżaczek... Też tak macie?
Po drugie - ja najczęściej sporo pracuję; czasem nie ma mnie po kilka dni, więc gdy już mam wolny czas - a takim czasem są dla mnie wakacje - staram się zrobić jak najwięcej, bo wiem, że lada chwila może się to skończyć...
Teraz zresztą powoli zbliża się ten okres - dzisiaj wieczorem wyjeżdżam stąd, wracam w czwartek wieczorem tylko po to, żeby przenocować i podlać kwiaty, w piątek znowu jadę i powrót w niedzielę lub poniedziałek :wink:

Zostawiam więc parę dzisiejszych róż.
Pastella
Obrazek

Uratowana Nostalgia odwdzięcza się pierwszym kwiatkiem
Obrazek

Chopin - no bez komentarza :D
Obrazek

Dalej muzycznie - Mozart.
Obrazek

I dalej wielka sztuka - Leonardo :D
Obrazek

I na koniec piękna, ale wciąż NN - nie jest to Charles Austin, chociaż trochę podobna...
Obrazek
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Czytam że wprowadzasz zmiany do swojego ogrodu, które na pewno będę podziwiać w przyszłym roku ;:108 Twoje róże wyglądają cudownie, a mnie coraz bardziej podoba się Leonardo ;:333
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Piszecie o mojej pracowitości I tak się zastanawiam, bo ja raczej mam się za osobę w miarę wygodną i lubiącą tzw. miłe. leniwe i powolne spędzanie czasu...Ale z ogrodem to po pierwsze mam tak, że sie łudzę - bo to złudzenia, prawda? - że kiedyś przyjdzie taki czas, że wszystko wreszcie zrobię usiądę, będę patrzeć i lenić się do woli - kawka, książeczka, leżaczek... Też tak macie?

:wit Ewciu.......... tak, to tylko złudzenia, jak zaczniesz, to nie ma końca ?.. ;:185
Ale sama powiedz ile to daje radości i zdrowia. :;230
Ślicznie masz w ogrodzie, a oczko dopełni jego klimacik. Koniecznie niech M wpuści tam rybki, będzie miał co doglądać.
Ewciu ilekroć patrzę na zdjęcia z obudowana studnią, to mi się nasuwa pytanie, a co jeszcze posadzisz koło niej i na rabatce jej towarzyszącej ? :D
Chopin , normalnie zazdroszczę takiego okazu :oops:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ewo, przejrzałam sobie trochę Twój wąteczek wstecz i jestem pod wrażeniem, że tak często wyjeżdżając jesteś w stanie utrzymać ogród w takim nienagannym stanie. Piękna kolekcja róż, trochę Ci ich zazdroszczę bo u mnie niestety wymarzły. Może kiedyś jak będzie gęściej to wrócę do prób ich sadzenia bo późne lato musi być z różami, one dają tyle uroku i lekkości nasadzeniom.
Kociambry słodkie, lubię takie sierściuszki, niestety obecnie mam dwa psy, które też uwielbiam ale jakiś kotek by się przydał. Ostatniego jakiego miałam przejechał sąsiad i od tego czasu się nie odważyłam ponowić próby posiadania.

Pozdrawiam i pewnie do poniedziałku chyba że na wyjazdach nie robisz odwyku od forum :wit
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Ewo, nadrobiłam zaległości. Kawał dobrej roboty, przy tak małej ilości czasu, jaki masz jestem pełna podziwu. ;:138
Pod drzewkiem, jak tylko zobaczyłam dla mnie i berberysy i żurawki i jeszcze coś, ale ja pazerna jestem chcę jak najwięcej i różnych gatunków. Czekam na zdjęcie oczka. Chopin bez komentarza ;:oj , jak zobaczyłam na żywo, to cały czas mam go przed oczami.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”