Aturi (Codariocalyx motorius) - kwiat, który porusza liśćmi

Rośliny doniczkowe
sasza
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 sie 2008, o 23:15

Post »

Poruszanie przylistków Aturi to nie bujda, najlepiej przekonać się samemu. Taniec listków to prawdziwe widowisko, szczególnie intensywne przy głośnej muzyce lub wschodzie słońca jeśli roślina jest na wschodnim oknie.
Dla niedowiarków polecam obejrzenie filmików z Aturi w roli głównej np. http://pl.youtube.com/watch?v=mVBTqh37TGM

Co do uprawy z nasion, po własnych doświadczeniach stwierdzam, że nasiona kiełkują dobrze jednak potrzeba do tego dobrych warunków i czasu. Wysiewając ok 70 nasion wykiełkowało ok 20 roślinek po tygodniu pobytu w szklarni. Rozsadziłem siewki do doniczek, a reszte podłoża z nasionkami podlałem i zapewniłem warunki cieplarniane do teraz kiełkują pozostałe nasiona. Jest to stopniowy proces, którego zdecydowanie odradzam niecierpliwym. Dla takich ludzi polecam zakup sadzonek.

Pozdrawiam

Proszę zapoznać się z Regulaminem. Obrazek
sasza
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Z własnego doświadczenia zapewniam, że raczej unikat roślinny. Trudno mi tu przekonywać bo w istocie nie mam w tym celu, jedna zdecydowanie polecam ten unikatowy gatunek dla pasjonatów znudzonych 'tradycyjnymi' roslinami.
Link do filmiku z Aturi: http://pl.youtube.com/watch?v=mVBTqh37TGM

Dodam jeszcze, ze to nie cała prawda o aturi, gdyż reaguje ona nie tylko na światło i dźwięk, ale na wszelkie nagłe zmiany w otoczeniu, zmiany natężenia dźwięku, światła, zmiany temperatury itd.

Pozdrawiam
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Witam!
To Aturi to Desmodium gyrans - tańcząca roślina. U mnie wykiełkowały 2 sztuki, dorosły do ok 15 cm każda i padły w okolicach listopada zeszłego roku na jakąś chorobę grzybową. Niestety nie tańczyły :(. Zwijały listki na wieczór a rozwijały nad ranem, ale poza tym żadnych ruchów się nie dopatrzyłem. Może były zbyt wolne?

pozdrawiam, arkandor
sasza
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

arkandor pisze:Witam!
To Aturi to Desmodium gyrans - tańcząca roślina. U mnie wykiełkowały 2 sztuki, dorosły do ok 15 cm każda i padły w okolicach listopada zeszłego roku na jakąś chorobę grzybową. Niestety nie tańczyły :(. Zwijały listki na wieczór a rozwijały nad ranem, ale poza tym żadnych ruchów się nie dopatrzyłem. Może były zbyt wolne?

pozdrawiam, arkandor
Moja starsza ma ok 20cm, 2 młodsze 15cm wszystkie tańczą. Czy Twoje miały już przylistki? Czy próbowałaś wymusić ruchy zmianą natężenia dźwięku, desmodium nigdy nie 'tańczy' bez powodu. Tez na poczatku nie zauważałem żadnych ruchów, aż kiedyś właściwe przez przypadek zauważyłem (kiedy włączyłem głośną muzykę) że listki się poruszją.

Mimo braku czasu staram się raz w miesiącu profilaktycznie opryskiwać roślinki preparatem grzybobójczym, na razie wszystko żyje i ma się dobrze.
Pozdrawiam
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Szczerze mówiąc nie pamiętam czy miały już przylistki (chyba tak) ale faktem jest, że nie próbowałem wymusić ruchu. Mimo tego, że nie udało mi się zaobserwować ruchu liści wierzę, że jest to możliwe (widziałem filmiki, nie sądzę by były oszukane).

pozdrawiam
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aturi - kwiat, który porusza liśćmi

Post »

pora odswieżyć ten wątek ;:138 - czy ktoś doczekał się dorosłej Aturi , począwszy od wysiania nasion ;:88
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
JArtur
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 sie 2012, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Posiadam drzewko aturi kopiłem je na allegro ma ono już ok.40cm lecz nie rusza listkami dlaczego ?
Z góry dziękuje za odpowiedz
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Re: Aturi się nie rusza

Post »

A ono miało jakoś tak spektakularnie tymi listkami machać?
Nie jestem pewna, ale ono tak jakoś miało ruchem reagować na dźwięk zdaje się, gdzieś to czytałam.Moje -małe było, ale raczej listkami nie machało,może to tylko przereklamowane.Szybciej chyba mimoza na dotyk zareaguje.
Nawet jak będzie ruszać to pewno wolno i trzebaby się dobrze i długo wpatrywać,żeby zauważyć.
JArtur
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

nie no to raczej prawda podobno 1 obrót zajmuje mu 2 min pomoże ktoś jeszcze ?
JArtur
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

jest tu ktoś ?
Awatar użytkownika
Bazyliaa
200p
200p
Od: 9 lip 2012, o 18:34
Kontakt:

Post »

Spróbuj włączyć bardzo głośno muzykę, podobno roślina ta reaguje na drgania.
w moim zielonym domu mój wątek na forum
Awatar użytkownika
foorfooq
200p
200p
Od: 20 paź 2011, o 22:37

Post »

Trochę nie w temacie ale na tytuł wątku parsknęłam z monitor :;230
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

Można zamiast głośnej muzyki pod młot pneumatyczny przystawić, skoro na drgania reaguje ;:oj
kwiatuch
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 wrz 2011, o 12:57

Post »

W dodatku jak jest chłodno to porusza się jeszcze wolniej. :P
Reti
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 sty 2013, o 17:09

Re: Aturi - kwiat, który porusza liśćmi

Post »

Witam,
czas chyba podjąć kolejną próbę odświeżenia tematu :)
Znajdzie się ktoś, kto mógłby pochwalić się swoimi osiągnięciami z wysiewu lub zdjęciami dorosłych okazów aturi? :>
Ja siałam dwie serie, pierwsza 20.lutego - wykiełkowało dotąd 4/7 nasionek, druga seria wysiana dziś, zobaczymy, co z tego będzie :)

pozdrawiam! Reti
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”