Ogródek Gosi cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 8

Post »

Też będę miała takie rabaty, niech mi tylko żywopłot urośnie :D Dobrze wyglądają rośliny przy takiej ścianie zieleni jak u Ciebie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19

Post »

Małgosia, asterki z bliska też wyglądają zabójczo!
Chyba długo się utrzymają w wazonie, ja tydzień temu dostałam bukiecik różowych astrów od sąsiadki który do tej pory ładnie wygląda.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj, podziwiam późnoletnie widoczki ;:167 Dużo masz planów, jak podołasz to sama ;:131
Złapałam Flesza za ogonek na jednym zdjęciu :lol:
Podoba mi się jak pokazujesz rabaty z perspektywy, nie tylko na zbliżeniach. Lubię podziwiać całe kompozycje.
Wiesz, co do podłączenia wody też się zastanawialiśmy. Mamy swoje ujęcie ale jak teraz zaczęli robić ze środków unijnych to się zdecydowaliśmy. Tylko zrobiliśmy sobie takie przełączenie że będziemy mogli korzystać z jednej albo drugiej. Wiadomo, ogród podlewać z własnego bo taniej. Ale do picia z wodociągu, jest przebadana i powinna być dobra, no przynajmniej teoretycznie. :roll:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Małgosiu, chciałam się przywitać po wakacyjnych wojażach ;:167
Odpowiadając na Twój post- nie wiem, jak Anabelka będzie rosła w cieniu... mam wszelkie powody, żeby twierdzić, że słabo... Wystarczy, że spojrzę na swoje tarasowe- fuksje, niecierpki... - wg wszelakich mądrych książek niby rośliny do cienia, kwitną jedynie mając co najmniej 6 h słońca :lol:
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

O rany, ile pochwał :oops:
Jest mi bardzo miło, że tak odbieracie mój gąszcz. :heja

Gosiu, na razie jestem na dobrej drodze, żeby się zgodził. Jak wiesz, muszę powoli, delikatnie. Jak z gałązką, jak za mocno naciśniesz to się złamie, ale jak powoli delikatnie to się nagnie jak chcesz :D

Dominiko ;:196
Tyle komplementów od Ciebie to dopiero radość.
Z tymi klonikami to już myślałam, ale nie znalazłam do tej pory miejsca. Zastanawiam się teraz czyby nie wyciąc tej zmarnowanej śliwo wiśni i nie wsadzić czegoś w jej miejsce. Bardzo podoba mi sie Kelly's Gold . Ale teraz jakoś najbardziej siedzi mi w głowie ta brzoza co to ją mogłabym wsadzić na przedniej rabacie. Nie ukrywam, że pomysł zaczerpnęłam z ogrodu Asi, gdzie tym brzozom towarzyszą wrzosy.

Aga, myślę. Klony spodobały mi się u Ciebie. Mam jednego takiego maluszka, ale jest mizerny i chyba będe musiała zmienić mu miejscówkę. Może wtedy się ocknie.

Ewa, tylko zaplanuj też wyższe rośliny. U mnie jest za małe zróżnicowanie. Z tyłu ściana i potem długo nic. Lepiej wyglądałoby jakby pomiędzy tujami a rabatą była jeszcze warstwa krzewów i niskich drzewek. Ale do tego trzeba szerszej rabaty, ja takiej nie mam.

Anetko, astry mają długo kwiaty i na rabacie i w wazonie. Naprawdę są bezproblemowe. Polecam jak najbardziej do uzupełniania rabat.

Jolu, to są moje plany, a kiedy je zrealizuję to juz inna sprawa. Ogród mam już 10 lat, a jeszcze nie jest skończony. Cały czas coś nowego powstaje. Niestety jak się robi wszysko samemu trzeba na to czasu.
Ja też lubię jak pokazujecie swoje rabaty z perspektywy. Można sobie wyobrazić ogród w całości. Ja już myslę o podłączeniu od 2 lat, ale cały czas coś nowego wyskakuje i nie mam kiedy tego zrealizować. najgorsze, że mój m. wyjeżdża tak często. Pewnie gdybyśmy mieli nóż na gardle to by prędko pomyślał o tym. Ja na razie czekam na hasło. Mogę sama się tym zająć, ale on nie pozwala. Wiesz męska ambicja. Zapomniał, że dom to ja w większości nadzorowałam.

Monia, dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy teraz można jeszcze podac rh azot? Mam widoczne objawy niedoboru. W tym roku nie stosowałam azofoski i chyba wszystkie moje rośliny mają za mało jedzonka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wendy
200p
200p
Od: 26 gru 2010, o 19:10

Post »

Gosiu, przemknęłam po Twoim wątku w poszukiwaniu klonika, o którym u mnie pisałaś, ale gdzieś się przede mną skrył, za to dostrzegłam urokliwego poczochrańca przy tarasie ? możesz mi go przedstawić bliżej?
Masz wiele pięknych roślin, wśród nich moje pragnienie: białą jarzmiankę - w moim sąsiedztwie stale nieobecną. Powściągam zapędy z nietrwałym skutkiem posiadania każdej roślinki, ale jarzmianka zostanie poza cenzurą.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawda, że o krzewach nie pomyślałam :oops: A powinnam mieć świadomość, do jakich rozmiarów rosną tuje. Miejsce na szczęście jest, więc i pomyśleć będzie nad czym-za jakieś trzy lata. Na razie niech rośnie, co ma urosnąć :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Margo2 pisze:...U mnie jest za małe zróżnicowanie. Z tyłu ściana i potem długo nic. Lepiej wyglądałoby jakby pomiędzy tujami a rabatą była jeszcze warstwa krzewów i niskich drzewek. Ale do tego trzeba szerszej rabaty, ja takiej nie mam.
To trzeba zrobić :uszy Przecież nie musisz poszerzać całej rabaty. Poza tym wysokie krzewy można ciąć, albo od razu wybrać kolumnowe odmiany. A w przypadku typowo wąskokolumnowych jałowców (Hibernica, Suecica, Suesica Aurea, Arnold), albo cisów, miejsca potrzeba zupełnie malutko i one nie rosną tak wielkie.

Pięknie kwitnie Ci Jazz.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wandziu, jeśli chcesz to mogę w przyszłym roku wiosną podesłac Ci tę jarzmiankę.
Mój klonik jest bardzo niepozorny. Faktycznie ukrywa się skutecznie wśród innych roślin. Chyba nawet nie mam jego zdjęcia. Jutro może uda mi się to naprawić.

Ewo, masz czas. 3 lata to dużo czasu. Chociaż możesz już sadzić. Krzaczki będa rosły razem z żywopłotem.

Dominiko, tak myślałam o cisach, nawet ta brzoza z tego powodu ma być sadzona.Ale chciałam też jakiś krzaczki liściaste np. kaliny i tego typu. Niestety to jest za wąska rabata i już nic nie zrobię. Musiałabym przearanżować wszystko od nowa. Na razie podoba mi się tak jak jest. Jeszcze tylko wsadzę tego cisa i drzewko. Już będzie inaczej.

Leonardo bardzo mi się podoba. Tylko, że u mnie jest bardzo niziutki. Praktycznie nie urósł za bardzo od zimy. W przyszłym roku jednak wrócę do dawnego sposobu nawożenia. I to wszystkich roślin, czyli porządna dawka azotu. Widać na wielu roślinach jego niedobór.
Obrazek

Uwielbiam takie widoki
Obrazek

Obrazek

Moja Hakonacloe też nie wygląda imponująco
Obrazek

Zaczął powtórnie kwitnąć Golden Celebratione
Obrazek

W tym roku kosmos mi jakoś nie przeszkadza
Obrazek

I moja nn
Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jednak ta werbena patagońska przyciąga wzrok,ciekawe czy ona bez problemu się rozsiewa?Dostałam z ogrodowiska teraz w sierpniu małą sadzonkę i nie wiem czy ona wytrzyma w ziemi?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, nn bardzo ładna, na żywo też ma taki koralowy kolorek?
Golden Celebration do złudzenia przypomina Grahama, czy mają podobny pokrój - aspirujący do pnącej - czy raczej zwarty? Kwiat bardzo mi się podoba ;:173
Werbena wygląda bardzo ładnie, jeżówki też nie mogę się nachwalić :uszy
Gosia, dobrze wiedzieć, że są postępy z M - kiedy zaczynasz działać? :D ;:65
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

jejku Gosiu.....piękne masz te róże ;:173
no i werbenę widzę.....hehehe ale chyba nie jesteś wielbicielką ani fanką serii o wampirach? :lol:
u mnie jest taka zawampirzona osoba - Szkodnik czyli mama :;230
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam, Gosiu, po powrocie i w Twoim nowym wątku.Zawsze podziwiam twoje tempo. A razem zaczynałyśmy. :roll:
Pociesz się, że w opinii fachowców trawnik to największe wyzwanie.A nasiona - niestety -ważne.I pracy więcej niż na rabatach. :(
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ładna nn :D Jestem fanką kosmosów, zawsze mam trochę w ogrodzie, bo pasują mi prawie do wszystkiego. Długo masz tę hakonechloę?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

A pewnie Gosiu, z cisem i drzewkiem będzie zupełnie inaczej :D Poza tym z Twoim zamiłowaniem do zmian, musisz sobie zostawić jakieś zajęcie na przyszłość :wink: :lol: :lol:

Ale nie obawiasz się, że brzoza bardzo wysuszy tę rabatę? Ja mam chyba jakąś obsesję na tym punkcie :roll: :oops:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”