U mnie jest to samo i dlatego zapytałam .
Justi wejdż do mojego wątku i zobacz jak ładnie lilie rosną z tulipanami
Jolu a nie posadziłaś ich za głęboko , bo jeżeli tak to spróbuj ręką odgarnąć ziemię i zobacz czy nie zaczynają kiełkować :P .
Zresztą gleba jak się więcej ociepli to i tak wyjdą tylko będą póżniej kwitły
Ja czytałam,że lilii nie powinno się sadzić koło tulipanów ze względu na wirusy,które w takim ukłądzie mogą zaatakować tulipany....Ale sama ,nie wiedząc jeszcze o tym jesienią tamtego roku,posadziłam oczywiście tulipany obok lilii. Zobaczymy,co z tego będzie!
Joluś- dzięki za radę, całkiem możliwe (przyznam się, że zimowita wsadziłam za głeboko i na wiosne go odkopywałam ), dziś nie dam rady ale jutro sprawdzę co tam z tymi liliami i dam znać po weekendzie (qrczę nie mam na wsi netu!!) !!
też mam je posadzone przy tulipanach
Mam takie pytanie,czy wysokość pędu zależy od wielkości cebuli ?? Kupowałem lilie,które miały mieć po 80-120 cm wysokości, tymczasem jedne mają po 60-70, drugie po 50 i już przygotowują się do kwitnięcia. Jeśli dobrze myślę, to już raczej nie urosną. A może dałem za dużo cebul do doniczek ?? DO 20-25 litrowych doniczek dawałem po 3-4 cebule w rozmiarze od 12 do 16 cm. Balkon mam od strony południowo-wschodniej, słońce od samego świtu do 12-13 godziny - więc nie sądzę żeby to wynikło ze złego oświetlenia.
Witam miłośników lili !!! Mam lilie od 2-lat kupiłam w szkółce pięknie kwitły w ubiegłym roku teraz zaczynaję od dołu brązowieć jaka jest przyczyna? /nie wszystkie/. Jakim nawozem zasilać,proszę o radę.Pozdrawiam serdecznie.
Podam tylko swoją opinie: otóż może twoje lilie mają za mokro i zaczynają ugniwać, natomiast jeśli chodzi o nawóz to przed sadzeniem w dołki wsypuję trochę nawozu mineralnego, torfu i igliwa natomiast w czasie sezonu używam nawozu uniwersalnego raz na 2 tygodnie.