Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Powiedzcie mi proszę czy dynia - gruszka (chyba wierzbowa?) nadaje się do gotowania czy jedynie jako ozdoba?
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystkie dynie są jadalne nawet te ozdobne tylko nie wszystkie są smaczne. Myślę że jest jadalna ale nie jest smaczna więc się ją traktuje jako ozdobną i jako niejadalną.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wegetarianko! Dynia Chestnut upieczona - była pyszna 

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
a próbował ktoś dynię 'Justynka'? ciekawa jestem smaku, nie mogę się doczekać, moje jeszcze nie zerwwane, ale wyglądają pięknie
Uchiki kuri przepyszna, najlepsza jaką dotąd jadłam.
aniaw możesz coś więcej o Boston Marrow? jak w smaku w porównaniu do Uchiki kuri/Hokkaido
Uchiki kuri przepyszna, najlepsza jaką dotąd jadłam.
aniaw możesz coś więcej o Boston Marrow? jak w smaku w porównaniu do Uchiki kuri/Hokkaido
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
ostatnia szanso, nie mogło być inaczej 

Moniko, Justynka F1 smakuje jak Hokkaido, bardzo podobnie też wygląda.
Ania to mnie zaskoczyłaś z tym wyglądem, u mnie skórka 'Justynki' jest duuużo jaśniejszą od Uchiki Kuri i raczej jest taka okrąglutka, podobna do dyni którą pokazała chudziak -> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &p=2399242
takie nasiona kupowałam

takie nasiona kupowałam

Moniko, sama nie uprawiałam Justynki F1, ale przez dwie zimy kupowałam jej owoce u Pani, która uprawia eko dynie. Odmiana ta była bardzo zbliżona wyglądem i smakiem do Hokkaido. Może być troszkę jaśniejsza, może mieć smugi, ale wygląda jak Hokkaido i tyle też mniej więcej waży. Szkoda, że na opakowaniu to zdjęcie jest takie mało wyjaśniające i podkolorowane. Sama dynia bardzo mi smakowała, warto ją uprawiać.
Grania, śliczności
Grania, śliczności

GRANIA piękne, też się zachwycam
Aniu na zdjęciu dyń Chudziak z zeszłego roku (zdjęcie jest własnością Chudziak - sorki, że bez pytania wkleiłam
jeśli się nie zgadzasz, to je zaraz usunę )

Uploaded with ImageShack.us
przed tym olbrzymem z prawej strony leżą Hokkaido (z Twoich nasion z resztą
) a tuż obok po lewej stronie olbrzyma jest Justynka. U mnie też tak jest jeśli chodzi o kolor, kształt i różnice w wielkości, no może Justynki nie są takie wielkie, bo mam jeden krzak z 4 owocami.
hmmm..obrazek Justynki na opakowaniu Legutko jest inny niż na opakowaniu PNOS. To która to prawdziwa Justynka?
a o smak tej ze zdjęcia pytałam..
Aniu na zdjęciu dyń Chudziak z zeszłego roku (zdjęcie jest własnością Chudziak - sorki, że bez pytania wkleiłam

Uploaded with ImageShack.us
przed tym olbrzymem z prawej strony leżą Hokkaido (z Twoich nasion z resztą

hmmm..obrazek Justynki na opakowaniu Legutko jest inny niż na opakowaniu PNOS. To która to prawdziwa Justynka?

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie ma problemumonika pisze:zdjęcie jest własnością Chudziak - sorki, że bez pytania wkleiłam jeśli się nie zgadzasz, to je zaraz usunę )

Moniko, Justynkę F1 pamiętam też z europejskich sklepów netowych. Wygląda inaczej niż ten olbrzym na zdjęciu, który dla mnie zupełnie na Justynkę F1 nie wygląda. Jak pisałam Justynka F1 podobna jest do Hokkaido, może być nieco bledsza, ze smugami, ale ma podobny kształt i smak. A zdjęcie Chodziak super, miło popatrzeć na śliczne owoce 

- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Nawet producenci nasion nie sa jednoznaczni.
PNOS podaje, że to pepo, POLAN, ze maxima. I z wyglądu zupełnie inne.

foty z sieci
PNOS podaje, że to pepo, POLAN, ze maxima. I z wyglądu zupełnie inne.

foty z sieci
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
no właśnie
na zagranicznych stronach ja widzę najczęściej opis że jest jasna i potrafi być całkiem spora http://translate.google.pl/translate?hl ... CEMQ7gEwBA
A sumie nieważne, byleby dobra była, ja mam obie (Justynka i Uchi Kuri) z nasion sklepowych, to je obfotografuję i powiem jakie są różnice

na zagranicznych stronach ja widzę najczęściej opis że jest jasna i potrafi być całkiem spora http://translate.google.pl/translate?hl ... CEMQ7gEwBA
A sumie nieważne, byleby dobra była, ja mam obie (Justynka i Uchi Kuri) z nasion sklepowych, to je obfotografuję i powiem jakie są różnice
Justynka F1 to to maxima, bardziej podobna do zdjęć z Polanu.
Moniko, bardzo jestem ciekawa Twoich zdjęć, będę czekać na Twoje fotki
Moniko, bardzo jestem ciekawa Twoich zdjęć, będę czekać na Twoje fotki