Ja mam taką maszynkę kupioną sporo lat temu na targu od ruskich , jestem zadowolona trzeba odpady jeszcze raz przepuścić i są suche .jode22 pisze:A powiedzcie, co używacie do przecierania pomidorów (oprócz tradycyjnego sitka i kopyścilub bardziej zaawansowanie miksera). Widziałam na allegrooo, w sklepach internetowych oraz na targu maszynki podobne do maszynki ręcznej do mielenia mięsa, tylko z taką zwężającą się tutką z dziurkami. Produkcji ukraińskiej wszystko było żeliwne, produkcji niemieckiej plastikowe, tylko tutka metalowa. Koszt plastikowej 25 zł. Pieniądze nie wielkie, ale jeśli się nie sprawdza, to po co mi jeszcze jeden grat
. Czy ktoś to ma i jak wygląda w użyciu. Czy się nie zapycha, czy wytłoki są suche, czy może zostaje w nich jeszcze sporo miąższu?
Pozdrowienia, Jola
Wiesz ja robię jak mam większą ilość pomidorów .. przygotowuję słoiki nakrędki i "poświęcę się" ale warto.
Surowe bardzo dojrzałe pomidory przekręcam przez tą maszynkę daję do gara zagotowuje ściągam szumowinę " dosmaczam" sola troszeczkę cukru można dodać drobniutko pokrojoną natkę selera ale to juz wg uznania..gorący do słoików mocno zakręcam i i stawiam na zakrędkę a potem kocykiem .. nie pasteryzuję .
Nie wiem czy się wprawiłam ale szybko mi to idzie