Dostał już imię domowe - Misiek - na cześć innego roczniaka - wnusia Michałka

Nie mogłam się powstrzymać i kupiłam. Wybrałam jedną odmianę a dokładniej Sukuom, który ma podobno kwitnąć tak:wisienka81 pisze:Ja kupiłam 2 mixy, adenium bonanza, adenium black burry i plumerię. Do tego jako gratis dostałam adenium sadteepunlan i jedwabne drzewko.
Co do tego kota w worku to dostaniesz coś takiego:
czyli nasionka masz opisane, z tym, ze nie wiesz które dokładnie jest które.
Moja uwaga jest tylko taka, ze te mixy lepiej wschodzą- tzn mnie wzeszly duzo szybciej. Moze lepiej się sprzedają i w związku z tym są świeższe...
Na razie wzeszło 5 z 8 adenium, i jedna z dwóch plumerii które wysiałam (przy czym plumeria wypuściła mini kiełek, więc ją wsadziłam do ziemi i czekam, adenium to widać jak rośnie, a tu muszę się uzbroić w cierpliwość, bo obiecałam sobie, że nasionka nie będę wyciągać i sprawdzać tylko poczekam aż samo pokaże łepek)
Jeśli byś mogła, będę bardzo wdzięczna. Na pewno w przyszłości będę chciała kombinować z wystawianiem korzeni ponad ziemię i tak dalej. Daje to ciekawe efekty.dorkosa pisze:Jest to instrukcja jak 'poplątac' korzenie adenium. Jeśli o to Ci chodziło, to mogę spróbowac przetłumaczyc.
Dziękuję, dopiero teraz doczytałam, że już przetłumaczyłaśdorkosa pisze:No to lecimy. Tak w skrócie, nie koniecznie słowo w słowo:
1. Ostrożnie wyjąc adenium z doniczki i spryskac wodą aby usunąc ziemię. Uwaga na korzenie, są delikatne.
2. Powiesic w cieniu na 1 tydzien aby przeschło co ułatwia 'plątanie' korzeni. Jeśli jest to trudne, przesusz przez kolejny tydzień. Zauważysz, że korzenie są 'luźniejsze'.
3. Kształtuj korzenie według uznania (używając patyczka lub wykałaczki). Można także usunąc niepotrzebne lub chore korzenie, przy pomocy czystej, ostrej żyletki. Spryskaj fungicydem. Przesusz przez jeszcze jeden dzień. Czas na wsadzenie adenium do donicy.
2. Przygotowanie podłoża. Pierwsza częśc to podłoże. Druga pełni funkcję dekoracyjną.
3. Włożyc 1/4 wysokości donicy kawałków kokosa (coconut chunk). Włożyc podłoże (usypac z niego 'górkę' wyższą niż brzeg donicy).
4. Wsadzic adenium na szczyt, rozkładając korzenie według uznania (aż do brzegów donicy).
5. I tutaj mam mały problem. Chodzi o jeszcze jakis rodzaj podłoża, taki bardziej dekoracyjny/okrywowy (powering media), którym trzeba pokryc powierzchnię.
6. Obficie podlej adenium fungicydem (całe od samej góry), tak aby środek wypłynął dołem. Liście mogą zżółknąc i odpaśc. Może tak się stac przy zmianie podłoża. Postaw adenium w cieniu do czasu pojawienia się nowych listków. Teraz możesz wystawic adenium na słońce okrywając korzenie papierową torbą, dla ochrony przed spaleniem.
To ogólne wskazówki n.t. aranżacji korzeni adenium. Powodzenia.
Teraz ja.![]()
Mam nadzieję, że trochę pomogłam. Możliwe, że nie używam fachowej terminologii, ponieważ sama jestem szczęśliwą posiadaczką adenium raptem od kilku dni. Jeszcze tylko muszę znaleźc czas, żeby przeczytac cały wątek.