Adenium (róża pustyni) cz.4

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
best
50p
50p
Od: 2 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Adenium (róża pustyni) cz.4

Post »

Mój roczniak, Adenium odmiany (podobno) Siam Fire Opal za półtorej godziny zawita w moje progi ;:138 ;:138 ;:138
Dostał już imię domowe - Misiek - na cześć innego roczniaka - wnusia Michałka :-)
Pozdrawiam Beata & Doragon Akai
Kwiatki Beatki
Storczykowe inspiracje...
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super!! Poprosimy o zdjęcia i jakbyś przesadzała roślinkę to poproszę też o zdjęcie korzenia:)
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Dopiero nadrabiam 3. część o tej pięknej roślinie by jak najwięcej wiedzieć ale jeszcze nie dotarłam do informacji gdzie kupię nasiona u sprawdzonego sprzedawcy/sklepu. Może teraz mi pomożecie?
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
wisienka81
50p
50p
Od: 30 wrz 2011, o 22:13

Post »

Marlenka ja nie mam wielkiego doświadczenia, bo nasiona kupiłam raz. Z moich 8 wysianych wzeszły na razie 4 i piąte zaczyna wypuszczać kiełek, także chyba nie jest źle.
Kupiłam od sprzedającego andzia3830.
Najpierw namaczałam je przez 8h a potem na wilgotny gazik i pod folię. Jak wypusci kiełek, to obieram delikatnie z łuski o na wilgotne podłoże nadal pod folię- czyli ogólnie wykorzystałam rady bardziej doświadcznych kolegów z forum ;:180
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=59205" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Dziękuję. Przeglądałam alllllegro nim przeczytałam Twoją odpowiedź. Często sprzedają tam mix odmian, czyli takiego kota w worku? Jedna róża będzie biała, inna różowa? Dziwne. No ale jak tak sobie wymyślili to ich biznes.
Moje roślinki - wątek
wisienka81
50p
50p
Od: 30 wrz 2011, o 22:13

Post »

Ja kupiłam 2 mixy, adenium bonanza, adenium black burry i plumerię. Do tego jako gratis dostałam adenium sadteepunlan i jedwabne drzewko.
Co do tego kota w worku to dostaniesz coś takiego:
Obrazek
czyli nasionka masz opisane, z tym, ze nie wiesz które dokładnie jest które.
Moja uwaga jest tylko taka, ze te mixy lepiej wschodzą- tzn mnie wzeszly duzo szybciej. Moze lepiej się sprzedają i w związku z tym są świeższe...
Na razie wzeszło 5 z 8 adenium, i jedna z dwóch plumerii które wysiałam (przy czym plumeria wypuściła mini kiełek, więc ją wsadziłam do ziemi i czekam, adenium to widać jak rośnie, a tu muszę się uzbroić w cierpliwość, bo obiecałam sobie, że nasionka nie będę wyciągać i sprawdzać tylko poczekam aż samo pokaże łepek)
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=59205" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

wisienka81 pisze:Ja kupiłam 2 mixy, adenium bonanza, adenium black burry i plumerię. Do tego jako gratis dostałam adenium sadteepunlan i jedwabne drzewko.
Co do tego kota w worku to dostaniesz coś takiego:
Obrazek
czyli nasionka masz opisane, z tym, ze nie wiesz które dokładnie jest które.
Moja uwaga jest tylko taka, ze te mixy lepiej wschodzą- tzn mnie wzeszly duzo szybciej. Moze lepiej się sprzedają i w związku z tym są świeższe...
Na razie wzeszło 5 z 8 adenium, i jedna z dwóch plumerii które wysiałam (przy czym plumeria wypuściła mini kiełek, więc ją wsadziłam do ziemi i czekam, adenium to widać jak rośnie, a tu muszę się uzbroić w cierpliwość, bo obiecałam sobie, że nasionka nie będę wyciągać i sprawdzać tylko poczekam aż samo pokaże łepek)
Nie mogłam się powstrzymać i kupiłam. Wybrałam jedną odmianę a dokładniej Sukuom, który ma podobno kwitnąć tak:
Obrazek
Oj nie mogę się doczekać. Do tej pory grzebałam przy gruboszach, papirusie i bluszczu, gdzieś tam w tle miga pestka awokado. Ciekawe, ciekawe co tej mojej róży będzie :heja
Póki co nadrabiam wątki, robię notatki i obmyślam plan hodowli. ;:134

Nie wiem czy Paula15 wciąż się tutaj udziela. W pierwszej części pisała, że naświetla swoje sadzonki ale nie do końca zrozumiałam jak. Czy jakąś specjalną żarowką czy taką najzwyklejszą z byle lampki. Inni pisali coś o specjalnych świetlówkach, ona (tak wnioskuję) chyba dzielnie sobie radziła z naświetlaniem biurkową lampką. No cóż, idę studiować wątek dalej, ale liczę, że ktoś mnie tutaj wcześniej oświeci co z tym naświetlaniem i czy warto, tym bardziej, że słońca coraz mniej.
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Niestety nie mogę edytować postu więc jestem zmuszona pisać pod nim kolejny.

Obrazek
Zastanawia mnie jak osiągnięto taki efekt kaudeksu? To kilka roślin jakoś złączonych? Magia ;:226

Dzięki nadrabianiu pierwszej części wątku odkryłam te dwa filmiki.
I jestem w szoku. Nie za ba rdzo rozumiem co oni tam robią i w jakim celu. To jest szczepienie dwu różnych gatunków, czy młodszych, odciętych gałązek tego samego drzewka na starszych?
http://www.youtube.com/user/hemvarsha/videos
Przepraszam za tyle może głupich pytań ale dopiero studiuję wasze wcześniejsze wypowiedzi by wiedzieć jak najwięcej.
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p
Od: 14 wrz 2010, o 12:12

Post »

Ale cudna ;:oj Chyba na wiosnę sprawię sobie parę nasionek.
Niestetymarlenko nie mam pojęcia jak to zrobiono, choć też chętnie się dowiem.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Ktoś może mi to przetłumaczyć? :( Przepuściłam przez translator ale nic nie rozumiem.
1. Remove Adenium from old container very carefully then spray water all over it to remove soil. You need to do very gently on the fibrous roots because they are very sensitive.

2. Make it dry by hanging in the shade about one week so you can repair the tie roots easier. You don?t need to finish this by one time. If you feel roots tie very hard, you can dry it one more week then you can notice roots will get more loose and easier to do again.

3. Make root more spread as much as you can. You can use the chopstick or toothpick to fibrous roots to order them. For the bigger ones, you can use foam cut as triangle or cubic shape depending on room between each root?s positions. You can also cut the unnecessary roots or wrong roots? positions with clean and sharp razor. After that, spray your Adenium all over with fungicide chemical to protect rotten roots after repotting. Then hanging it one more day and make sure it dry.
Now it?s time to grow it with new container or pot.

2. Media Preparation ? We separate the media in 2 parts. The first one is rough media using for normal growing and the second one is powdering media using for surface?s decoration to roots.

3. Put the coconut chunk about ? of container or pot height then put the rough media until ? of container height. Make the media like mountain higher than container border around 2-3 inches.

4. Put the Adenium carefully on it at the center of container and arrange root to spread with order from top of mountain straight to container?s border as much as you can.

5. Use the powering media to cover all the roots very gently.

6. Water your Adenium with fungicide chemical from top to all media and make sure this solution flow out of container bottom. Now your Adenium and new media are free of disease. Now your Adenium leaves might become yellow and fall. Don?t worry; this can happen with changing adenium with new media changing because Adenium is not get used to with it. Then put your Adenium in the shade until you see new small leaves coming up. Now you can take her to outdoor to get full sunlight. You should use the cotton bag to cover the media again to protect burning on fibrous roots. Of course, fibrous roots can make your adenium more attractive when they are getting bigger.

This is just general idea about Adenium root?s arrangement. There are many things beyond this and I am pretty sure you will have fun with it. Take care and have a nice day.

Znalazłam to tutaj: http://www.siamadenium.com/
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Jest to instrukcja jak 'poplątac' korzenie adenium. Jeśli o to Ci chodziło, to mogę spróbowac przetłumaczyc.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
best
50p
50p
Od: 2 sie 2012, o 14:52
Kontakt:

Post »

Ojej, byłoby super!
Pozdrawiam Beata & Doragon Akai
Kwiatki Beatki
Storczykowe inspiracje...
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

A translator nic ci nie dal? To jest prosto napisana instrukcja, moge ja przetlumaczyc jutro bo dzis juz nie mam czasu przed wyjsciem.
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

No to lecimy. Tak w skrócie, nie koniecznie słowo w słowo:

1. Ostrożnie wyjąc adenium z doniczki i spryskac wodą aby usunąc ziemię. Uwaga na korzenie, są delikatne.
2. Powiesic w cieniu na 1 tydzien aby przeschło co ułatwia 'plątanie' korzeni. Jeśli jest to trudne, przesusz przez kolejny tydzień. Zauważysz, że korzenie są 'luźniejsze'.
3. Kształtuj korzenie według uznania (używając patyczka lub wykałaczki). Można także usunąc niepotrzebne lub chore korzenie, przy pomocy czystej, ostrej żyletki. Spryskaj fungicydem. Przesusz przez jeszcze jeden dzień. Czas na wsadzenie adenium do donicy.

2. Przygotowanie podłoża. Pierwsza częśc to podłoże. Druga pełni funkcję dekoracyjną.
3. Włożyc 1/4 wysokości donicy kawałków kokosa (coconut chunk). Włożyc podłoże (usypac z niego 'górkę' wyższą niż brzeg donicy).
4. Wsadzic adenium na szczyt, rozkładając korzenie według uznania (aż do brzegów donicy).
5. I tutaj mam mały problem. Chodzi o jeszcze jakis rodzaj podłoża, taki bardziej dekoracyjny/okrywowy (powering media), którym trzeba pokryc powierzchnię.
6. Obficie podlej adenium fungicydem (całe od samej góry), tak aby środek wypłynął dołem. Liście mogą zżółknąc i odpaśc. Może tak się stac przy zmianie podłoża. Postaw adenium w cieniu do czasu pojawienia się nowych listków. Teraz możesz wystawic adenium na słońce okrywając korzenie papierową torbą, dla ochrony przed spaleniem.

To ogólne wskazówki n.t. aranżacji korzeni adenium. Powodzenia.

Teraz ja. :wit
Mam nadzieję, że trochę pomogłam. Możliwe, że nie używam fachowej terminologii, ponieważ sama jestem szczęśliwą posiadaczką adenium raptem od kilku dni. Jeszcze tylko muszę znaleźc czas, żeby przeczytac cały wątek.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

dorkosa pisze:Jest to instrukcja jak 'poplątac' korzenie adenium. Jeśli o to Ci chodziło, to mogę spróbowac przetłumaczyc.
Jeśli byś mogła, będę bardzo wdzięczna. Na pewno w przyszłości będę chciała kombinować z wystawianiem korzeni ponad ziemię i tak dalej. Daje to ciekawe efekty. ;:196

-- 1 wrz 2012, o 19:49 --
dorkosa pisze:No to lecimy. Tak w skrócie, nie koniecznie słowo w słowo:

1. Ostrożnie wyjąc adenium z doniczki i spryskac wodą aby usunąc ziemię. Uwaga na korzenie, są delikatne.
2. Powiesic w cieniu na 1 tydzien aby przeschło co ułatwia 'plątanie' korzeni. Jeśli jest to trudne, przesusz przez kolejny tydzień. Zauważysz, że korzenie są 'luźniejsze'.
3. Kształtuj korzenie według uznania (używając patyczka lub wykałaczki). Można także usunąc niepotrzebne lub chore korzenie, przy pomocy czystej, ostrej żyletki. Spryskaj fungicydem. Przesusz przez jeszcze jeden dzień. Czas na wsadzenie adenium do donicy.

2. Przygotowanie podłoża. Pierwsza częśc to podłoże. Druga pełni funkcję dekoracyjną.
3. Włożyc 1/4 wysokości donicy kawałków kokosa (coconut chunk). Włożyc podłoże (usypac z niego 'górkę' wyższą niż brzeg donicy).
4. Wsadzic adenium na szczyt, rozkładając korzenie według uznania (aż do brzegów donicy).
5. I tutaj mam mały problem. Chodzi o jeszcze jakis rodzaj podłoża, taki bardziej dekoracyjny/okrywowy (powering media), którym trzeba pokryc powierzchnię.
6. Obficie podlej adenium fungicydem (całe od samej góry), tak aby środek wypłynął dołem. Liście mogą zżółknąc i odpaśc. Może tak się stac przy zmianie podłoża. Postaw adenium w cieniu do czasu pojawienia się nowych listków. Teraz możesz wystawic adenium na słońce okrywając korzenie papierową torbą, dla ochrony przed spaleniem.

To ogólne wskazówki n.t. aranżacji korzeni adenium. Powodzenia.

Teraz ja. :wit
Mam nadzieję, że trochę pomogłam. Możliwe, że nie używam fachowej terminologii, ponieważ sama jestem szczęśliwą posiadaczką adenium raptem od kilku dni. Jeszcze tylko muszę znaleźc czas, żeby przeczytac cały wątek.
Dziękuję, dopiero teraz doczytałam, że już przetłumaczyłaś ;:196
Moje roślinki - wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”