Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Dominikams, te dojrzałe warto już zebrać. Dzięki temu roślina się mobilizuje i małe owoce szybciej dojrzewają. Nie ma potrzeby trzymać na krzakach owoców, które już przestały rosnąć i którym zaczynają zasychać ogonki, mają twardą skórę. Zwykle są u mnie ze 2-3 dyniobrania, ostatnie przed przymrozkami.
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Jutro więc muszę wyruszyć na dyniobranie 
Tomku, ja mam Hokkaido przede wszystkim, reszta odrobinę większa, największe to Jumbo Pink Banana i Sibley, ale one też są umiarkowanych rozmiarów.

Tomku, ja mam Hokkaido przede wszystkim, reszta odrobinę większa, największe to Jumbo Pink Banana i Sibley, ale one też są umiarkowanych rozmiarów.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie taki gąszcz, że nawet do tych pierwszych prawdopodobnie już dojrzałych nawet nie dojdę 

Ania
Ale Wam, "zakręconym dyniarzom", zazdroszczę. W ub.r. miałam kilka ślicznych dyń (sadzonych po raz pierwszy w życiu), "naumiałam" się kilku fajnych przepisów (zupa, która robiła furorę wśród znajomych, placki , ratatuja, itp.), w tym roku posadziłam 8 różnych i...totalna klapa. Kilka ,małych jeszcze, ,owocków. Będę musiała zakupić dynie od znajomego dziadka na targu.
Wiem już jakie popełniłam błędy w tym roku (który na moim terenie był wyjątkowo sprzyjający dla dyń i pomidorów): za późno je wysiałam i za mało dostały obornika pod nóżki. W przyszłym roku już tego nie powtórzę.
Wiem już jakie popełniłam błędy w tym roku (który na moim terenie był wyjątkowo sprzyjający dla dyń i pomidorów): za późno je wysiałam i za mało dostały obornika pod nóżki. W przyszłym roku już tego nie powtórzę.
Ewamaria, tak, dynie muszą mieć sporo pokarmu, inaczej nie urosną. To podstawa.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pierwsze plony (nie licząc kilka hokkaido, które już zostały spałaszowane przez rodzinę)
Największa żółta to Jumbo Pink Banana - 9,8kg
Pozostałe:
pomarańczowa Boston Marrow
ciemnozielona Chestnut
zielona podłużna Simbley
dwie żółte Thelma

Potężna szaro-niebiesko-zielona Blue Hubbard - 16kg
Pozostałe:
mniejsza Blue Hubbard
pomarańczowa hokkaido
z przodu mała zielona - niedożywiona triamble
rozkrojona Muscade de Provence
malutka thelma
z tyłu jakiś nieznany hubbard
Jak zrobić z thelmy chipsy?
Największa żółta to Jumbo Pink Banana - 9,8kg

Pozostałe:
pomarańczowa Boston Marrow
ciemnozielona Chestnut
zielona podłużna Simbley
dwie żółte Thelma

Potężna szaro-niebiesko-zielona Blue Hubbard - 16kg
Pozostałe:
mniejsza Blue Hubbard
pomarańczowa hokkaido
z przodu mała zielona - niedożywiona triamble
rozkrojona Muscade de Provence
malutka thelma
z tyłu jakiś nieznany hubbard
Jak zrobić z thelmy chipsy?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dynia Chestnut straciła liście - sterczą zaschnięte kikuty, inne dynie obok mają liście zdrowe i zielone. Czy to normalne dla tej odmiany? Powinnam zerwać już owoce?
W jakiej postaci przyrządzania Chestnut jest najsmaczniejsza?
W jakiej postaci przyrządzania Chestnut jest najsmaczniejsza?
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Piękne dynie!!! Moje jumbo pink banany urosły zupełnie niebananowe, a raczej jakieś mocno jajeczne w kształcie
No i ... tak się przejęłam tym ogławianiem, że ogłowiłam jpb nie z tej strony co trzeba
Kretynka
Jednak dużo owoców (obawiam się, że więcej niż połowa) zgniła na etapie małego owocu. Wnioski po tym pierwszym sezonie są takie, że muszę się jeszcze dużo nauczyć o uprawie dyń (plony mnie nie zadawalają).

No i ... tak się przejęłam tym ogławianiem, że ogłowiłam jpb nie z tej strony co trzeba

Jednak dużo owoców (obawiam się, że więcej niż połowa) zgniła na etapie małego owocu. Wnioski po tym pierwszym sezonie są takie, że muszę się jeszcze dużo nauczyć o uprawie dyń (plony mnie nie zadawalają).
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Najlepiej jest dynie posadzić na pryzmie kompostowej albo obok wtedy mają dużo pokarmu,nie trzeba ich nawozić.Ewamaria, tak, dynie muszą mieć sporo pokarmu, inaczej nie urosną. To podstawa.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Tylko wtedy dynie wyciągną z kompostu wszystko, co cenne i nie będzie on już wartościowym nawozem. Szkoda by mi było kompostu.
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Ja zawsze robię dla dyń osobny kompost.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Tomek,
to ciekawy pomysł. W końcu pryzma kompostowa jest tak duża, że można uszczknąć coś wyłącznie dla dyń. Pomyślę o tym w przyszłym roku.
Ewa
to ciekawy pomysł. W końcu pryzma kompostowa jest tak duża, że można uszczknąć coś wyłącznie dla dyń. Pomyślę o tym w przyszłym roku.
Ewa
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja nigdy do końca nie wiem gdzie dokładnie (metr w tę, metr w tamtą stronę) posadzę dynie, więc w momencie sadzenia robię spory dołek na każdą roślinę, wsypuję do niego kompost i dynie rosną w kompoście
.

Moje nowe imię Szansa 

- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie nie sprawdziło się.Tomek-Warszawa pisze: Najlepiej jest dynie posadzić na pryzmie kompostowej albo obok wtedy mają dużo pokarmu,nie trzeba ich nawozić.

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia