Aprilkowy las cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 2

Post »

kolorowa rabata ;:oj
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A może by tam jeszcze kilka wrzosów posadzić? :wink:
To znaczy posadzić gęściej żurawki i do tego kilka wrzosów?
Chyba, że uważasz, ze to już będzie za dużo odmian
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

:wit :wit
Rabata bardzo pomysłowa :uszy .
Dosadź tylko gęściej żurawki i bedzie świetnie .Jak będziesz miała wybór to kup zróżnicowane odmiany ,
żeby kolorek fajnie przechodził :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Dominiko, to mimo wszystko to chodziło o to że jeszcze nie ukończona w 100 % rabatka, bo żurawki będę dosadzać bo nie wykorowana, bo obrzeża nie zrobione i ścieżka obok prowizoryczna... Trzeba mieć wyobraźnie żeby wiedzieć jak to w całości wyjdzie. Jutro jadę po żurawki i hortensje do Pęchcina. :heja :heja
Swoje jałowce zawsze jeszcze możesz zagęścić. Kiedy je sadziłaś? Przecież są jeszcze małe, jak chcesz to możesz zmienić. Ale przecież Tobie chodzi o inny efekt niż mi. Ty chcesz żeby widać było ich pokrój, ja żeby była ściana zieleni. Obydwie poczekamy długo zanim będzie to widać ;:224
Teresko, dzień dobry, bardzo dziękuję za pochwały. Piszesz że w razie gdyby imperaty się za mocno rozrosły to łatwo je utemperować, to świetna wiadomość :tan Miałam Cię jeszcze pytać jak radzisz sobie z tym winobluszczem na drzewie, nie jest ekspansywny? Też kilka takich posadziłam i Iza Tamaryszek mnie ostrzega że będą kłopoty. Zamierzam mu zrobić takie obrzeże plastikowe na głębokość ok 40 cm w ziemi z folii kubełkowej. Ciekawe czy go ograniczy. ;:224
Olu witaj, a tak sobie jakoś wymyśliłam. Wszędzie mam misz-masz to tu chciałam trochę ograniczyć rodzajowo i kolorami.
Gosiaczku, wrzosy mi się jeszcze marzą, mam ich stanowczo za mało ale tutaj chciałabym ograniczyć odmiany, żeby tak bardziej elegancko choć w jednym miejscu było. Generalnie na działkę mam taki pomysł żeby tworzyć mini pokoiki w różnych stylach, każdy w miarę spójny. W ten podstępny sposób będę mogła wykorzystać więcej pomysłów i użyć różnych roślin. Czyli mieć wszystko ale uporządkowane. Nie muszę się wtedy ograniczać że cały ogród ma charakter japońskiego, angielskiego czy innego rustykalnego. Mogę mieć z każdego po trochu zachowując mimo wszystko spójność. Ciekawe czy mi się taki zabieg uda ;:224 Zawsze warto spróbować :;230
Twoje wrzosy są wspaniałe, ta ostatnio pokazywana rabatka jest dla mnie wzorem. Może jeszcze przed zimą stworzę jakiś mały pokoik wrzosów i żurawek z jałowcami. A może dosadzę wrzosów pod koreankę gdzie już jest kilka żurawek ;:204 Widzisz, działasz na mnie inspirująco, już odpowiadając na Twojego posta zaczynam coś w głowie układać :uszy Tylko muszę pomyśleć o kolorze tych wrzosów bo żurawki tam mam bordowe i zielonkawe, raczej ciemne. Może jakieś lawendowe i białe te wrzosy? Co myślisz?
Andrzejku, witam Cię i dziękuję. Żurawek w odpowiednich kolorach czyli czerwonych już szukam. Jak do tej pory każda innej odmiany: Autumn Leaves i Berry Smoothie. Chcę zachować kolor intensywnej czerwieni a różnorodność przez kształt liści i przebarwienia uzyskać. Jeżeli znasz nazwy takich czerwonych odmian to chętnie skorzystam z podpowiedzi ;:108

Trochę leśnych obrazków o zachodzie słońca:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super, super i jeszcze raz super ;:138 Taki efekt w Twoim lesie jak na ostatnich zdjęciach preferuję najbardziej... hostowisko, wrzosowisko, iglaki przeplatane z liściakami, hortensje i rozchodniki... Cudnie jest już, a będzie jeszcze piękniej ;:167
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Poezja :)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

April, pięknie wyglądają rozchodniki i wrzosy w leśnym zakątku ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

No kochana, teraz to co innego, sama radość dla oczu ;:333
Kiedy jeszcze wysypiesz grządkę korą, to nabierze szlachetności i będzie wyglądała, jakby tu była od lat.
Przeczytałam z uwagą Twój pomysł na ogród i okazuje się, że mamy podobną koncepcję ;:oj
Szkoda tylko, że mnie nie udało się dochować jej wierności ;:131 Może ty masz więcej samozaparcia :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, lejesz miód na moją duszę :tan żebym jeszcze umiała robić zdjęcia choć w połowie takie jak Twoje ;:180 Mam wiele ciekawych zakątków ale nie umiem ich fotografować. Po godzinie focenia mam np pięć zdjęć które nadają się do publikowania i na których cokolwiek widać. Ale jak robię z ustawieniami automatycznymi to już zupełnie wychodzą bez duszy ;:131

Justynko/tynia83, bardzo Ci dziękuję :D jestem bardzo łasa na pochwały :;230 zwłaszcza że jeszcze tak mało mogę pokazać ;:7

Kasiu, doberek ;:196 Gdyby nie finansowe ograniczenia to bym już mocno zaszalała a tak to trwa i trwa. Ale może jeszcze trochę podziałam jesienią. Na jutro wrzosy też na liście zakupowej ;:108 Tylko kiedy ja to potem wszystko posadzę :;230

Iwonko, jesteś kochana ;:168 Korę już zakupiłam. Jutro w Pęchcinie mam nadzieję uzupełnić resztę roślin i ukończyć pracę :heja Moja koncepcja jest bardzo wygodna bo pozwala na bardzo wiele wariantów. Dlaczego uważasz że nie dochowałaś temu pomysłowi wierności? Przecież można wtedy mieć wszystko, to nie wymaga samozaparcia ;:202 Co tu można popsuć? Fakt że u Ciebie główną rolę grają kwiaty ale przecież to też część koncepcji ;:333
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Jolu oj można, można :;230
Wyobraź sobie, że kupujesz kilka wrzosów (no musiałaś je mieć), a na wrzosowisku miejsca brak, więc szybciutko szukasz dla nich wolnego miejsca i lądują na grządce...w każdym razie nie tej, co powinny ;:131 a potem jakiś przypadkowy krzaczek i robi się...mój ogród ;:173
W tej chwili staram się uporządkować moje "towarzystwo" i tak sobie myślę...jak fajnie byłoby, gdyby każda roślinka wróciła do doniczki...o ile mniej miałabym roboty ;:170
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Ale mialam do nadrabiania - no ale jak sie czlek zagapi, to umarl w butach :;230
Twoj pomysl zeby dodac czerwone zurawki do limonkowych, to strzal w dziesiatkie - bo jak Agus juz pisala, podkreslilo to dosc dobrze trawki.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Oj jak mi się to wszystko podoba ;:167

Jolu, wyobraźnię to ja mam, muszę mieć, bo inaczej to wszystko bym zaorała :;230

Patrząc na zdjęcia, przypomniało mi się, że nie obfociłam swojej sosenki. Jest maleńka i jakaś licha (sosny raczej nie lubią być w doniczkach), ale liczę, że szybko się zadomowi. Ty też miałaś problem z jakąś nowokupioną sosną, prawda?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wstawiam jeszcze raz liście klonu, może ktoś ma jakiś pomysł co mu jest

Obrazek

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwona, jak tak się zastanowić to masz rację, ale dotyczy to dojrzałego ogrodu gdzie masz już większość nasadzeń. Mi to jeszcze parę lat nie grozi bo ja mam raczej puste przestrzenie, no posa 15 metrowymi sosnami :;230
Do doniczek przesadzasz ;:224 ale ile wtedy będziesz miała podlewania ;:174 Wiem że to żart ale ja jeszcze parę roślin posadziłam do dużych donic. Celowo bo nie wiem jeszcze gdzie je na stałe umieścić. Mają miejsce, są zadołowane i normalnie funkcjonują. Żebym tylko nie zapomniała je z czasem posadzić normalnie bo będzie jak chyba u Marzenki że po paru latach pięciornik rozsadził doniczkę ;:223

Jule, hejka, ja też ostatnio gonię ostatkiem sił po wątkach. Wszędzie chcę zajrzeć, czasami wtrącę trzy grosze :tan ale w większości mam conajmniej kilkudniowe poślizgi, szczególnie po weekendach. Fajnie że mnie odnalazłaś ;:168
A rabata była tworzona ;:4 siłami forumowymi ;:138

Dominiko ;:167
Mój M się pyta kiedy skończę wycinać las i robić rabaty :;230 Bo początkowo miało być parę iglaków i natura ;:170 Ale trafiłam na forum i się zaczęło.... ;:172
Nowe sosenki mam cztery: czarną, żółtą, wejmutkę i Bośniacką Satelit. Przyznam że czasem sypią trochę igieł, czasem psiknę p/grzybowym ale póki co jest ok. Ta dziś pokazywana to sosna czarna. Właśnie ją wczoraj trochę skubałam z suchych igieł ale trudno mi ocenić czy to normalne ilości czy nie. Bośniacka też zgubiła garść liści po posadzeniu ale już chyba się pozbierała. Ja czasami wpadam w panikę o byle co bo się nie znam. Problem to mam ze świerkami Omorica bo zasychają stożki wzrostu. To samo miałam z ze srebrnym kłującym. Teraz z niego zrobię kulkę bo jest taki nieregularny przez choroby :;230
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Nooo, kto twierdzi, że forum nie ma wpływu na nasze decyzje i działania, temu niech robaki zjedzą wątrobę :lol:

Sosny w ogóle gubią starsze igły, z tym, że niektóre szybciej, inne wolniej, zależy od odmiany. Jeśli na klonie to mączniak prawdziwy (ten nalot da się zetrzeć?) to powinien pomóc oprysk z sody oczyszczonej (nie pamiętam, chyba 1 łyżeczka sody na litr wody, dawno nie używałam, na forum kiedyś było o sodzie). Ja w ogóle to za bardzo bym się nie przejmowała tymi zmianami, o ile drzewko nie jest porażone jakoś bardzo mocno i się choroba nie rozprzestrzenia, bo i tak niedługo liście będą żółknąć i opadać.

A sosny to mój nowy fioł. Niestety muszę przesadzić dużą sosnę zwyczajną (za płot), ale dokupuję różne inne. Na mojej liście zakupowej jest wejmutka Radiata (widziałam ją na wystawie), czarna Nana (miałam ją kupić wcześniej, ale miałam jakieś różne sprzeczne informacje co do jej sposobu rośnięcia i zrezygnowałam ;:124 ) i jeszcze Watereri (o ile nie przekręciłam nazwy).
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”