Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
bożenka1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 lut 2008, o 13:15

Post »

Witam. Dostałam odrost banana (bez korzeni) i nie wiem czy dobrze zrobiłam zanurzając ją w ukorzeniaczu a następnie wsadzając do ziemi. Po kilku dniach liście robią się żółte i zaczynają usychać. Może lepiej wsadzić najpierw do wody, aby się ukorzenił. Dodam, że regularnie spryskuję go wodą. Proszę doradźcie mi coś :?:
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj,
trochę ciężka sprawa, gdyż trudno jest utrzymać zbyt mały odrost
zaleca się, aby miały kilkanaście centymetrów
nigdy tego nie robiłem, ale ja bym wsadził go do wilgotnej ziemi wymieszanej z piaskiem i żwirem,
w miejsce w którym nie jest parno, nie ma pełnego słońca
bez żadnego zraszania, niech czasami ziemia lekko przeschnie,

ponieważ kilka dni już minęło może tym razem się nie udać, ale próbuj.

z tego co wiem, to najlepsze odrosty uzyskuje się przez przecięcie nożem pędu, który łączy je z główną łodyga.
po prostu, włożyć nóż i przeciąć.
odrostu nie ruszać, wyjąć po ukorzenieniu
(oczywiście ciężko je wyjąć, więc trzeba by to zrobić odpowiednio wcześnie przed zaplanowanym przesadzaniem)

mój ma 5 odrostów, ale zamierzam je zostawić ;)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mało prawdopodobne byś go utrzymała jeśli nie miał w ogóle żadnych korzeni i już coś się z nim dzieje, ja uważam że takie sadzonki najlepiej ukorzeniać w wodzie jeśli już sie je oddzieliło ale jak napisał Andres74 lepiej jest odciąć odrost przy głównym pniu i pozwolić mu się zakorzenić nie wyrywając z ziemi. :D
bożenka1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A czy istnieje jakaś szansa na uratowanie banana jeżeli wyciągnę go z ziemi i włożę go do wody
x-C-j
---

Post »

Pokaż zdjęcie jak wygląda możesz go wyjąć, nic i tak nie tracisz bo jak żółknie to w ziemi znaczy że się nie przyjmie albo już gnije. :D
bożenka1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Oto mój żałosny banan. Sprawdziłam co dzieje się z nim "pod ziemią" - na szczęście nie zgnił.
Obrazek Obrazek
x--A-4

Post »

Bananowiec jest rośliną, która potrzebuje dużo wody.
Gdy temperatura jest wysoka, a ziemia sucha, robi się wiotki, przyklapnięty.

Twój ma sporą powierzchnię liści i praktycznie niewielkie możliwości przyjęcia wody (jedynie spryskiwanie).
Z tego właśnie powodu zaleca się, by ukorzeniane rośliny trzymać w trochę chłodniejszych i ciemniejszych miejscach (np. na podłodze, w kącie pokoju)

Myślę, że w Twoim przypadku należałoby obciąć te boczne liście - oprócz tego, który właśnie się tworzy - gdyż powodują jego odwodnienie.
Resztę faktycznie trzeba by włożyć do wody (ewentualnie żwiru z wodą).

Kiedyś uratowałem przesuszoną łodygę, na której już nie było śladu zielonej tkanki, ale ona miała korzenie.

Poczekaj, co Ci Przemo napisze.
x-C-j
---

Post »

Jak napisał Andres74 zetnij te liście oklapnięte(zaznaczyłem Ci na zdjęciu) resztę włóż do słoiczka z wodą(trzeba ją co tydzień wymieniać na świeżą) i daj na północny parapet. Próbować możesz ale w tym stanie przy tej wielkości sadzonki mało prawdopodobne by się ukorzeniła(jak by wybiła w wodzie korzenie to dopiero jak będą miały po około 2 cm wsadź sadzonkę do ziemi).
Obrazek
filip11
200p
200p
Od: 9 mar 2007, o 17:19
Kontakt:

Post »

Pozwólcie, że pochwalę się swoim banankiem :D. Niedawno przesadziłem go do dosyć sporej donicy. Czy wszystko z nim w porządku?

Obrazek
x--A-4

Post »

Jest już całkiem spory (wielkość liści) :) :)
Czy nie ma trochę za sucho ?
Jak dotykasz liści masz wrażenie, że są giętkie, mięsiste, sprężyste, czy raczej suche i "miękkie" ?

Co jakiś czas pozwalam, by ziemia mojego bananowca lekko przeschła, ale zazwyczaj jest wilgotna.
Raz na 1-2 tygodnia zostawiam wodę w podstawku, żeby się napił.
Przydaje się nawożenie, gdyż w sprzyjających warunkach 1 liść wychodzi co 1-2 tygodnie.
Ponieważ go przesadziłeś na razie nawozić nie trzeba.
x-C-j
---

Post »

Poza schnącymi końcówkami liści z racji suchego powietrza lub efektów przesadzania(aklimatyzacja w nowej ziemi) moim zdaniem jak najbardziej ok. :D
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 lip 2008, o 20:16

Post »

ja tez mam bananowca i nie mam pojecia o jej uprawie,,,ale dobrze by bylo gdyby ktos mily podzielil sie ze mna jakas informacja na ten temat ,...
x--A-4

Post »

Dużo światła, wody i nawozu. Tak to można ująć w skrócie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Thilien
100p
100p
Od: 26 cze 2007, o 10:57
Kontakt:

Post »

Czy Wasze bananowce są hodowane od nasion? Jestem ciekawa czy szybko kiełkuje i rośnie. Doczekał się już ktoś kwiatów i owoców w warunkach domowych?
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 lip 2008, o 20:16

Post »

moim nowym zakupem jest bananowiec i po paru dniach zauwazylam dziwne przebarwieniach na lisciach czyzby cos bylo nie tak?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”