Jakiś sposób na skrócenie 4 m żywopłotu z tuj (thuj?)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
weras
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 kwie 2012, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jakiś sposób na skrócenie 4 m żywopłotu z tuj (thuj?)

Post »

Witam,
- stety albo niestety nasz szpaler żywotników przekroczył planowaną wysokość (4m). Zrodził się tym samym problem, o którym nie pomyśleliśmy: jak i przy pomocy jakich narzędzi skrócić 150 ich szt. o jakieś pół metra? Przeszukaliśmy z mężem prawie cały internet :wink: i nic. Żadnej sensownej porady :( O tuję nie oprze się drabiny, a teren mamy taki, że nie da razy by obok tych krzewów postawić nawet krótkiej drabinki rozstawnej, bo włazi w ziemię. Oprócz tego, ze te tuje trzeba skrócić, to jeszcze trzeba to zrobić równo, tzn, by wszystkie trzymały poziom :(
Jest to chociaż zrobienia?

Pozdrawiam i dziękuję za każdy pomysł
Weronika
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Re: Jakiś sposób na skrócenie 4 m żywopłotu z tuj (thuj?)

Post »

Pod drabinę podłożyć deski . Piłą ręczną ( brzeszczot do mokrego drewna - do kupienia w Castoramie i Practikerze ) odciąć najgrubsze gałęzie na żądanej wysokości . Reszta cieńszych gałązek wyciąć ręcznym sekatorem . Proste jak drut . Zapomniałem dodać , żeby równo je ściąć należy rozpiąć na całej długości szpaleru sznurek .
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Sznurek ,sekator i jedziesz :wit
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
weras
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

amadyn pisze:Pod drabinę podłożyć deski .
Te tuje mają przy ziemi prawie metr średnicy. Jak postawimy drabinę, to stoi ona jakieś 60 cm od wierzchołka który trzeba obciąć, trzeba się trzymać drabiny i jednocześnie przyginać wierzchołek. Nie jest to proste. Deski pod drabiną też się za bardzo nie sprawdzają, chyba trzeba by zrobić jakiś podest.
amadyn pisze:Piłą ręczną ( brzeszczot do mokrego drewna - do kupienia w Castoramie i Practikerze ) odciąć najgrubsze gałęzie na żądanej wysokości . Reszta cieńszych gałązek wyciąć ręcznym sekatorem . Proste jak drut .
No nie jest to proste, ciąłeś piłą giętką tuję jedną ręka? Drugą rękę trzeba się na wysokości 4 m trzymać drabiny, inaczej się nie da.
amadyn pisze:Zapomniałem dodać , żeby równo je ściąć należy rozpiąć na całej długości szpaleru sznurek .
Między czym i czym rozciągnąć ten sznurek na wysokości 4 m i w jakiej odległości od tego szpaleru, przecież te tuje nie są jednakowej średnicy, ani nie rosną dokładnie w jednej linii.
robertP2 pisze:Sznurek ,sekator i jedziesz :wit
Żartujesz, prawda? Na filmikach parometrowe szpalery obcinają z samochodowego wysięgnika, albo rusztowań na kółkach, a Ty piszesz "sznurek, sekator i jedziesz" :(

Pozdrawiam
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ostatnio ciąłem nawet większe tuje, miały po kilka czubków. Ciąłem je z drabiny zwykłą piłką ręczną. W jednej ręce piła, w drugiej czubek tui, oczywiście bez trzymanki ;)
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

weras ja Ciebie rozumiem bo mam takiego jednego żywotnika tylko do skrócenia. Myślę, że sekatorem da radę, albo ręczną piłą jak Marcin
Ale szpaler, jeszcze żywopłot.. jakoś ręcznego dziergania nie widzę. Można oczywiście po kolei próbować ryzykując połamaniem (siebie)
Nie ma możliwości dojechania maszyną z wysięgnikiem? jest trochę firm które to robią, malutki podnośnik koszowy na gąsienicach, widziałam, ale dojechać muszą
Dareks
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 maja 2011, o 13:57

Post »

ja proponuję poczekać aż w Lidlu znowu będzie coś takiego, albo poszukać na allegro...
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl ... _29349.htm

Pozdrawiam
Darek
x-xm-a

Post »

Dareks one są do gałęzi o średnicy do 30 mm
DarekRz

Post »

monika pisze:Dareks one są do gałęzi o średnicy do 30 mm
Pół metra od czubka thuja raczej nie powinna mieć więcej niż 3 cm średnicy przewodnika.
x-xm-a

Post »

możliwe, my będziemy ciąć to się okaże
Ja jakoś sobie nie wyobrażam utrzymania tej pracującej maszyny na wysokości 3,5m :D no ale silny wysoki chłop pewnie da radę :D
Dareks
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

monika pisze:Ja jakoś sobie nie wyobrażam utrzymania tej pracującej maszyny na wysokości 3,5m :D no ale silny wysoki chłop pewnie da radę :D
urządzenie jest na pasku więc nie trzymasz jego ciężaru w rękach, rękami tylko nakierowujesz na miejsce cięcia końcówkę z nożami. To działa dokładnie tak jak kosy spalinowe.

Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

robertP2 pisze:Sznurek ,sekator i jedziesz :wit
Żartujesz, prawda? Na filmikach parometrowe szpalery obcinają z samochodowego wysięgnika, albo rusztowań na kółkach, a Ty piszesz "sznurek, sekator i jedziesz" :(

Pozdrawiam[/quote]

Tak dwa sekatory /na obie ręce i mały do ,,wygładzania '' i piłka do drzewa.Nie nie żartuję .Lubię pakiet oszczędnościowy /nie płacę i nie wynajmuję ludzi co mogę sam zrobić.Nie toleruję również mechanicznych urządzeń ,szarpią końcówki i czasami spalają.Wolę siłę swoich mięśni.A już trochę tych żywopłotów obciąłem w swoim życiu.
Wybór należy do Ciebie :wit
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
weras
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dareks pisze:ja proponuję poczekać aż w Lidlu znowu będzie coś takiego, albo poszukać na allegrooo...
Wow! wydaje mi się, że mój, a raczej mojego męża :wink: problem przestaje być problemem, albo jest już problemem mniejszej wagi :) Nakierowałeś mnie Dareks wyśmienicie ;:196 ! Przeszukałam portal aukcyjny na "A" i wyobraźcie sobie, że oprócz patentu z nożycami na wysięgniku sprzedawane są mini i mikro piły łańcuchowe też na wysięgniku. Mało tego, nawet obydwa te urządzenia w jednym. Znaleźliśmy coś takiego "Pila Teleskopowa do Galezi i Zywoplotu GUDE" Nie wiem jaka jest żywotność tego urządzenia, ale chyba zdecydujemy się kupić to albo podobne. Wydaje mi się, że nic lepszego się nie wymyśli. Co do problemu cięcia wszystkich krzewów na jednej wysokości to mąż kombinuje z poziomica laserową, ale na razie ma słabe wyniki, bo czerwony punkcik widać tylko w nocy :wink:
Pozdrawiam]
Weronika
Dareks
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

weras pisze:Co do problemu cięcia wszystkich krzewów na jednej wysokości to mąż kombinuje z poziomica laserową, ale na razie ma słabe wyniki, bo czerwony punkcik widać tylko w nocy :wink:
no to pozostaje wbić wysokie tyczki na dwóch końcach szpaleru i rozciągnąć sznurek na odpowiedniej wysokości...

Pozdrawiam
Darek
berserker
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 maja 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Drabinę kładziesz na płytę pilśniową lub jakieś dechy, niech ktoś trzyma dla pewności drabinę, wskakujesz na nią łapiesz elektryczne nożyce i do roboty :) łatwo i przyjemnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”