Jacek - i bardzo dobrze, że mamy różne zainteresowania - jeśli łaknę wiedzy o kaktusach - zaglądam do takich wątków jak Twój!
Zuza - widziałam w Twoim wątku nowości od Agi i zapowiedź paczuszki z kolejnymi - więc się wstrzymałam z uznaniem do obiecanej prezentacji Twoich haworcji - cieszę się, że uważasz je za interesujące!
Henryku - dziękuję! Jeśli dobrze zrozumiałam - posiadasz H. scabra var. scabra - mam nadzieję, że ją pokażesz - mało jest fotek z necie, a w ciągu ostanich dwóch lat ani razu jej nie widziałam na zagranicznych, a tym bardziej krajowych aukcjach ani w STC - jej zdobycie to chyba prawdziwe wyzwanie!
Druga haworcja, która przybyła razem z H. scabra var. morrisiae to Haworthia nigra - to moje trzecie podejście do tego gatunku - dwa poprzednie okazy były malutkie - i zima po zimie straciłam je - zasuszyłam na śmierć

-tym bardziej szkoda, że były z lokalizacjami! Ta jest o wiele większa, rośnie chyba w seramisie - i tak ją zostawiłam - tylko w osłonce przysypałam trochę kamykami. Dla mnie to jedna z piękniejszych haworcji ze względu na detale!
Haworthia nigra