Róże, róże, róże... - Asia - 2012
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże, róże, róże... - Asia - 2012
Maju Souvenir de William Wood kwitł dwa razy. Za każdym razem po jednym kwiecie. Na zdjęciach jest ten kwiat z drugiego kwitnienia. Wybaczam mu, bo to młodziak. Pięknie pachnie. Ale będzie bajecznie, jak wszystkie Geschwindy.
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiecie - przeglądałam stronę Louberta - mają bardzo dużo róż Geschwinda. Dziwne, że Francuzi którzy mają ciepło docenili róże tego hodowcy.
- camellia
Ta szkółka ma bardzo dużo perełek, zapomnianych odmian. Jakoś nigdy nie udało mi się przejrzeć ich oferty do końca, może jesienią to nadrobię (z telefonu to bez sensu, obrazki wielkości 1 x 2 cm, połowa z nich się nie wyświetla). Jeśli będą chętni to chciałabym wiosną u nich zamówić większą ilość. Teraz nie dałam rady. Z RG z ciężkim sercem też muszę zrezygnować. Nie wiem czy wiosną będzie zamówienie do Austina, teraz byłoby ciężko. Austin ma w ofercie Rosa roxburghii plena, nie do zdobycia u Sipa oraz parę rzadkich angielek.
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Asiu - do Austina zwykle jest wiosną zamówienie, jednak będzie problem z Loubertem. Oni mają na sprzedaż nawet po 1 lub 2 sztuk danej odmiany, a potem róże mają dostępne dopiero jesienią. Niektóre są dostępne np 10 sztuk i zwykle by je mieć trzeba szybko zamawiać. Podobają mi się u nich róże dzikie i rugosy.
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem kiedy, na kilku różach rozprzestrzenił mi się rak pędów.
Asiu, uświadom mnie jak to wygląda i jakie są objawy tej choroby. Nigdy nie dyzenekuję sekatora.

Czekam na zdjęcia

- camellia
Gosiu skoro tak piszesz, to mogę spokojnie poczekać z zakupami u Austina do wiosny. Na Louberta też sobie poczekam, do jesieni. I tak na przyszły sezon przybędzie mi multum nowych róż, więc będę miała się czym ekscytować ;) Maju o raku napiszę, ale to będzie dłuższy post, więc wieczorem.
- _ninetta_
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 01:19
Alexandra Princess du Luxembourg - piękna różyczka, też ją mam i bardzo lubię. Czekam z niecierpliwością na cały krzaczek The Wedgwood Rose.
- camellia
Anetko krzaczek Wedgwood pokażę, ale nie dziś. Ma trochę ochlapniętych kwiatów, nie zrobię mu tak zdjęcia. Skończył mi się spirytus do dezynfekcji sekatora, jutro jadę go kupić. Wieczorem może uda mi się wstawić zdjęcia kwiatów.
- majka411
Asiu, dziękuję, teraz jak coś takiego zobaczę na róży, to będę wiedziała z czym mam doczynienia. 

- camellia
Rak wgłębiony. "Objawy chorobowe. Na różnej wysokości pędu tworzą się małe, żółte, a następnie brązowe plamy z purporowoczerwoną lub ciemnobrązową obwódką. Na ich powierzchni obserwuje się czarne punkty - skupienia zarodnikowania grzyba. Kora w miejscu plam marszczy się, podnosi, a następnie pęka podłużnie i wykrusza się aż do drewna. Zwykle brzegi ran otoczone są wypukłą (w formie wałka) warstwą kallusa zabliźniającego ranę. Jeśli nekroza obejmie prawie cały obwód łodygi, jej część znajdująca się powyżej zamiera lub osłabiony pęd bardzo łatwo się wyłamuje. Choroba jest szczególnie groźna dla róż pnących i piennych. Zakażenie następuje w miejscach uszkodzenia tkanek powstałych po cięciu pędów, ran spowodowanych przez owady, gradobicie lub inne uszkodzenia mechaniczne. (...) Profilaktyka i zwalczanie. Rany powstałe po silnym cięciu pędów róż trzeba zabezpieczać (...) Należy dokładnie oczyścić chore miejsca. Jeśli objawy wystąpią na różach piennych lub pnących trzeba wyciąć chore tkanki nożem, a ranę zamalować białą farbą emulsyjną z dodatkiem fungicydu". Powyższy tekst przepisałam z książki pt. Ochrona róż (str. 35 - 36) autorstwa: A. Wojdyła, M. Kamińska, G. Łabanowski, L. Orlikowski. Plantpress, Kraków 2007
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Asiu, reszta pędów u tej róży jest zdrowa?
- camellia
Na innych pędach też były fragmenty do wycięcia. Kilka róż ma z tym problem.
- JSZFRED
- Od: 1 lut 2008, o 18:02
Asiu dzięki cenne informacje u mnie chyba też to się pokazało
- majka411

Już niedługo wracasz do Wa-wy, czekamy na zdjęcia Twoich różyczek.