Woda z przydomowej oczyszczalni ścieków do podlewania

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
cimcicha
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 maja 2008, o 10:29

Woda z przydomowej oczyszczalni ścieków do podlewania

Post »

Co sądzicie o podlewaniu roślin woda z przydomowej oczyszczalni ścieków?
To jest oczyszczalnia słowackiej firmy Ekoprogress ze złożem czynnym. W dużym zbiorniku ściek jest napowietrzany i mieszany, za tym zbiornikiem jest komora sedymentacyjna z której woda (wg. informacji i świadectwa homologacji dla wyrobu) ma II kl. czystości. Ta woda wpływa do zbiornika 5 m3.

Czy znacie przypadek długotrwałego używania tej wody do podlewania i jakie moga być skutki?
Czy np. drzewa owocowe podlewane taką wodą moga mieć, dajmy na to jakiś "zapaszek" ?
Beata i Paweł
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

widziałem jak podlewają taką wodą rośliny ozdobne a konkretnie świerki dziwnie szybko rosły i miały naprawdę duże przyrosty do tego stosowali jeszcze resztki osadu tak przynajmniej słyszałem a co do tych owocowych to nie wiem. POzdrawiam

A zapomniałem rośliny owszem miały długie przyrosty i szybko rosły ale nie wyglądały za ładnie raczej takie dość zdziczałe były zachowywały się troszkę tak jak roślinki szukające światła w cieniu wiesz o co mi chodzi. Może ktoś inny ci lepiej doradzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”