Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .
Igo-Cieszę się,że choć nie bez niebezpiecznych przygód wróciłaś.Pomidory to jest to,można je jeść całe lato codziennie,nawet ciągle ten sam gatunek,ale skosztować świeżo osobiście rwanych Byczych Rogów to był podniebieniowy raj wakacyjny.
Fuksje lubię oglądać,są bardzo dekoracyjne.
Muszę sprawdzić czy i mnie viali nie zakwitł,miałam.
Fuksje lubię oglądać,są bardzo dekoracyjne.
Muszę sprawdzić czy i mnie viali nie zakwitł,miałam.
- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Kasiu , moja ismena kwitnie każdego roku ...nawet jej zapomniałam zmienić ziemię na wiosnę . Rośnie w donicy , a zimuje w piwnicy , ot, to wszystko .
Nie martw się , za rok , dwa poznasz tyle nazw , że nawet nie masz pojęcia ,że jest tego tyle , a odmian
- sama myslałam kilka lat temu , że anemone nemorosa jest tylko jeden ...a tu niespodzianka i zaczęłam je namiętnie - dzięki pewnej osobie zbierać / kolekcjonować . Bo on mi zaszczepił miłość do nich - P/X ....dziękuję Ci
.
Marzko ...w rzeczy samej , lepiej mieć swoje sadzonki pelargonii , bo potrzeba mi aż prawie 50 sztuk , a ceny na wiosnę przyprawiają o zawrót głowy .
Dziękuję za miłe słowa
...przyjemnie czytać , że komuś się podoba moje " Królestwo ..." , chociaż w realu nic szczególnego , ale kocham je całym
i nie wyobrażam sobie życia bez niego .
Jadzieńko ...faktycznie widok tych drzewek fuksjowych niesamowity , a odmian , to chyba będzie z 80 - totalny zawrót głowy .
Zresztą są tam i tibouchinie , iochromy , oleandry , a wszystko ogromne , niczym w ciepłych krajach śródziemnomorskich .
Na ten czas mam sałatkę ogórkowo-paprykową , ogórki z papryką w kurkumie i sok malinowy , no i oczywiście korniszony oraz kiszone ogórki .
Ewuniu...wróciliśmy szczęśliwie , a jedną przygodę zaliczyłam w poniedziałek , na plaży
.
Tak , tak , pomidory prosto z krzaka to jest to ...smak dawnych lat ...
Ja jestem na etapie Aussie i Polish Giant ...
Vialii , to ma teraz okres kwitnienia , najpóźniej z wszystkich pierwiosnków , nie licząc tych , które teraz kwitną powtórnie .
Trochę pstryknięć ...

I ...kozica w Tatrach ...oraz mały wodospad górski ...

Nie martw się , za rok , dwa poznasz tyle nazw , że nawet nie masz pojęcia ,że jest tego tyle , a odmian

Marzko ...w rzeczy samej , lepiej mieć swoje sadzonki pelargonii , bo potrzeba mi aż prawie 50 sztuk , a ceny na wiosnę przyprawiają o zawrót głowy .
Dziękuję za miłe słowa

Jadzieńko ...faktycznie widok tych drzewek fuksjowych niesamowity , a odmian , to chyba będzie z 80 - totalny zawrót głowy .
Zresztą są tam i tibouchinie , iochromy , oleandry , a wszystko ogromne , niczym w ciepłych krajach śródziemnomorskich .
Na ten czas mam sałatkę ogórkowo-paprykową , ogórki z papryką w kurkumie i sok malinowy , no i oczywiście korniszony oraz kiszone ogórki .
Ewuniu...wróciliśmy szczęśliwie , a jedną przygodę zaliczyłam w poniedziałek , na plaży

Tak , tak , pomidory prosto z krzaka to jest to ...smak dawnych lat ...
Ja jestem na etapie Aussie i Polish Giant ...
Vialii , to ma teraz okres kwitnienia , najpóźniej z wszystkich pierwiosnków , nie licząc tych , które teraz kwitną powtórnie .
Trochę pstryknięć ...

I ...kozica w Tatrach ...oraz mały wodospad górski ...

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Masz rację nie ma to jak pomidor czy w obojętnie jaki owoc prosto z krzaczka .To jest właśnie ten smak z dzieciństwa .Niektórzy sie dziwią po co mi pomidory ,ogórki i jarzyna przecież wszystko jest w sklepie .Niestety to nie to
.Moja Southern Comfort podzielona na mniejsze

- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Jagodko-50 sadzonek pelargonii?Musisz mieć bardzo dużo parapetów,a i pewnie jakieś schodki i inne miejsca bardziej ogrodowe.Teraz jest łatwo je kupić ale trudniej wybrać,bo tyle różnych.Ukorzeniasz w wodzie czy w skrzynce z ziemią?Mam nadzieję niedługo to oko w oko z Tobą uzgodnić.
Podobała mi się (poza ceną)wiosną fuksja prowadzona na drzewko,piękna ozdoba tarasu jak się nim dysponuje.Dwa lata temu kuzyn miał cały dom w fuksjach,oczywiście w odmianach,ale jak to w górach nie przechował,a pelargonie zwykle udaje mu się przetrzymać i tylko w niewielkim stopniu i raczej z chciejstwa do nowości uzupełniać na zewnętrznych parapetach,na ganku,na tarasie,wiszące...
Podobała mi się (poza ceną)wiosną fuksja prowadzona na drzewko,piękna ozdoba tarasu jak się nim dysponuje.Dwa lata temu kuzyn miał cały dom w fuksjach,oczywiście w odmianach,ale jak to w górach nie przechował,a pelargonie zwykle udaje mu się przetrzymać i tylko w niewielkim stopniu i raczej z chciejstwa do nowości uzupełniać na zewnętrznych parapetach,na ganku,na tarasie,wiszące...
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Jagodka
Jadzieńko...tych fuksji ( dostałam wczoraj korektę ) ma Przemiła Pani Terenia 200 odmian .
Wiele osób mi mówi ; teraz wszystko w sklepie , na wyciągnięcie ręki , to po co się z tym babrać ...a właśnie cała przyjemność w tym " babraniu " . Uwielbiam czuć ziemię i chłonąć jej zapach ...nie wspomnę o korzyściach z tego płynących , bo mam swoje , bez użycia chemii , wspomagaczy etc...
Ewuś...mam dwa balkony ( parter i piętro ), tudzież parapety na parterze ( na piętrze nie daję , bo szkoda ścian , zwłaszcza , że świeżo otynkowane ). Jeszcze są wiszące tzw.ample w altanie , na balkonach - zreszta uwielbiam pelargonie , a w tym roku miałam tylko trzy ample , sześć skrzynek , bo wszystkie pelargonie musiałam kupić . W tym roku bedę robić sadzonki , od razu wkładając je w ziemię tak , jak to zawsze robiłam . Spotkamy się w środę , to zaprezentuję Ci lekcję pokazową
.
Zbyszku ..., w rzeczy samej , że poznaję ...moje są trochę większe ...o , takie -, to Polish Giant , albo Aussie .
A kozica zapewne zastanawia się " co ze Zbyszkiem się stało "...popatrz..jak jej smutno z oczu patrzy . Świstaka też mam , ale nie chciał zawijać sreberek
.

Wiele osób mi mówi ; teraz wszystko w sklepie , na wyciągnięcie ręki , to po co się z tym babrać ...a właśnie cała przyjemność w tym " babraniu " . Uwielbiam czuć ziemię i chłonąć jej zapach ...nie wspomnę o korzyściach z tego płynących , bo mam swoje , bez użycia chemii , wspomagaczy etc...
Ewuś...mam dwa balkony ( parter i piętro ), tudzież parapety na parterze ( na piętrze nie daję , bo szkoda ścian , zwłaszcza , że świeżo otynkowane ). Jeszcze są wiszące tzw.ample w altanie , na balkonach - zreszta uwielbiam pelargonie , a w tym roku miałam tylko trzy ample , sześć skrzynek , bo wszystkie pelargonie musiałam kupić . W tym roku bedę robić sadzonki , od razu wkładając je w ziemię tak , jak to zawsze robiłam . Spotkamy się w środę , to zaprezentuję Ci lekcję pokazową

Zbyszku ..., w rzeczy samej , że poznaję ...moje są trochę większe ...o , takie -, to Polish Giant , albo Aussie .
A kozica zapewne zastanawia się " co ze Zbyszkiem się stało "...popatrz..jak jej smutno z oczu patrzy . Świstaka też mam , ale nie chciał zawijać sreberek

- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iga bycze rogi przepyszne , tak jak pisałaś
Mam pytanie kiedy robisz sadzonki pelargonii? Teraz czy wczesną wiosną ?

Mam pytanie kiedy robisz sadzonki pelargonii? Teraz czy wczesną wiosną ?
- Jagodka
Cieszę się Aguś , że Ci smakują .
Sadzonki robię teraz , wkładajac je do dobrej ziemi , do małych doniczek 7x7 lub 9x9 . Podlewam rzadko , by nie zgniły , ale tak , by miały wilgoć . Przez zimę uszczykuję parę razy , aż do lutego , kiedy to już są spore i sadzę je docelowo do skrzynek .
Sadzonki robię teraz , wkładajac je do dobrej ziemi , do małych doniczek 7x7 lub 9x9 . Podlewam rzadko , by nie zgniły , ale tak , by miały wilgoć . Przez zimę uszczykuję parę razy , aż do lutego , kiedy to już są spore i sadzę je docelowo do skrzynek .
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Czytam, że miłe spotkanko się szykuje
Udanych obrad ogrodowych dziewczyny życzę
Najsmaczniejsze pomidorki w tym roku miałam od Igi, P. Tereni i Józia
Już wybrałam nasionka z kulku odmian na przyszły rok...Ale wszystkie odmiany zdecydowanie przebija "Malachitowa szkatułka",chyba nie pomyliłam nazwy
zielony, cudny pomidor
Nasionka już się suszą..
Iguś, jak zwykle nastrojowe zdjęcia ogrodowych mieszkańców, kozica przecudna

Najsmaczniejsze pomidorki w tym roku miałam od Igi, P. Tereni i Józia

Już wybrałam nasionka z kulku odmian na przyszły rok...Ale wszystkie odmiany zdecydowanie przebija "Malachitowa szkatułka",chyba nie pomyliłam nazwy

Iguś, jak zwykle nastrojowe zdjęcia ogrodowych mieszkańców, kozica przecudna

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Tak bardzo chciałabym odwiedzić królestwo P.Tereni, ale nikt nie ma czasu, żeby mnie tam zawieźć. Będę musiała odłoży wyjazd do przyszłego roku.
- Jagodka
Ewuniu...już się cieszę na to spotkanie
...zapewne rozmowom nie będzie końca .Dziękuję za miłe słowa pod względem pomidorów , miło ,że Ci zasmakowały z moich nasion
. Malachitowa Szkatułka dobra ...ale nie mogę się przekonać do jej koloru .
Już zaczynają kwitnąć zimowity , to znak ,że jesień wchodzi wielkimi krokami w nasze ogrody .
Oj , żeby po niej ...po takiej wiesz , Polskiej Złotej Jesieni nastała wiosna , to był by wymarzony rok jak dla mnie .
Lideczko...no popatrz , jak to jest - my zawsze dla swoich dzieci musiałyśmy znaleźć czas , a teraz dla nas go nie mają . Zaganiani , pędzą przed siebie . Ja prawdę mówiąc nie narzekam , bo syn , gdy dalej mam jechać , to chętnie mnie zawozi , bo bliżej , to jeżdżę sama ( mam prawo jazdy ) .
Do Pani Tereni warto się wybrać , a zwłaszcza teraz , gdy jest pora kulminacyjna kwitnienia fuksji , oleandrów i wielu , wielu innych roślinek .
P.S. Miłek wiosenny mi ani jeden nie wzeszedł
, a Tobie ?

Już zaczynają kwitnąć zimowity , to znak ,że jesień wchodzi wielkimi krokami w nasze ogrody .
Oj , żeby po niej ...po takiej wiesz , Polskiej Złotej Jesieni nastała wiosna , to był by wymarzony rok jak dla mnie .
Lideczko...no popatrz , jak to jest - my zawsze dla swoich dzieci musiałyśmy znaleźć czas , a teraz dla nas go nie mają . Zaganiani , pędzą przed siebie . Ja prawdę mówiąc nie narzekam , bo syn , gdy dalej mam jechać , to chętnie mnie zawozi , bo bliżej , to jeżdżę sama ( mam prawo jazdy ) .
Do Pani Tereni warto się wybrać , a zwłaszcza teraz , gdy jest pora kulminacyjna kwitnienia fuksji , oleandrów i wielu , wielu innych roślinek .
P.S. Miłek wiosenny mi ani jeden nie wzeszedł

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Jagódko miłek tak szybko nie wschodzi, może pojawić się na wiosnę, ale zdarza się, że dopiero po dwóch latach od wysiania, albo wcale.
Tak powiedział mi stary pan ogrodnik, u którego tą roślinkę kupiłam wiele lat temu. Teraz już wiadomo, dlaczego tak trudno miłka kupić.
Tak powiedział mi stary pan ogrodnik, u którego tą roślinkę kupiłam wiele lat temu. Teraz już wiadomo, dlaczego tak trudno miłka kupić.
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No popatrz, a mi się nie udało jej zobaczyć!Jagodka pisze: I ...kozica w Tatrach ...oraz mały wodospad górski ...

Masz dużo żurawek, ta jasno- zielona jest przepiękna

Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
O a ja dzisiaj też bawiłam się w sadzonki po raz pierwszy ciekawe czy coś mi z tego wyjdzie?
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Czytam, że czas już robić pelargoniowe sadzonki. Muszę się zmobilizować
Bycze rogi to bardzo dobre smakowo pomidorki, szkoda, że moje mają tak mało nasion.

Bycze rogi to bardzo dobre smakowo pomidorki, szkoda, że moje mają tak mało nasion.