Krzaczki Kani

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Krzaczki Kani

Post »

Kaniu,z Grus An Aachen przedobrzyłam.W ubiegłym roku dokupiłam chyba z 5 szt.Na zime okryłam a wiosną wydawało mi się,że trzy nie ruszyły.Wykopałam i przesadziłam w inne miejsce [na wszelki wypadek] i okazało się,że odżyły i kwitły ale już każdy osobno :( a były na jednej rabacie.One jak zabezpieczone przetrwają tylko nie trzeba za szybko "działać".
Ciekawa jestem Twoich wrzosów-ja czekam na dostawę i dopiero będę przygotowywać grunt
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kaniu :wink: Maigold rzeczywiście jakoś bardzo z wigorem jest ;:oj
Masz chyba odpowiednie dla niej warunki i jak widać na zdjęciu, nie ma konkurencji w pobliżu. :lol:

A co do różnicy temperatur: zimą , kiedy rano jechałam do pracy termometr wskazywał na mojej wsi -27 stopni. Kiedy dojechałam do Wrzeszcza tam było już tylko -17. A to tylko około 12 km dalej. Nawet teraz , kiedy wracam do domu widzę jak zmienia się temperatura pokazywana na termometrze, kiedy mijam kolejne dzielnice Gdańska i okolic.
Dlatego też wiosna u mnie zaczyna się jakieś dwa tygodnie później niż w Gdańsku. :roll:
:wit
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Kasiu, u mnie też są takie duże różnice temperatury między wsią i miastem, nasza trawka nie nagrzewa się od słońca tak bardzo jak betony w mieście, a asfalty! szkoda gadać, po zakupach jak najprędzej chcę się znaleść w domu, jest czym oddychać.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Aszko, bardzo się cieszę, że Gruss nie są aż tak wrażliwe na mrozy. To był spontaniczny zakup, bo jak zobaczyłam te kwiaty, to nie mogłam się oprzeć. Zauważyłam, że one lubią sobie sporo przyrosnąć w sezonie. Nawet nie myślałam, że tak szybko dogonią Fresie a jak je kupowałam, to dosłownie dwa patyczki miały.
Ja też jestem ciekawa Twoich wrzosów :D . Kupiłam ostatnio 15 sztuk w czterech odmianach a potrzebuję jeszcze przynajmniej 50 szt., żeby jako tako zagospodarować rabatkę przeznaczoną na wrzosowisko, no ale to będzie robione stopniowo, bo na tę ostatnią partię prawie stówkę zostawiłam w sklepie ogrodniczym a jestem właśnie w trakcie akcji "witaj szkoło", więc te stówki kieruję na razie w inną stronę :roll: .
Krysiu, w pobliżu Maigolda rzeczywiście dużo się nie dzieje. Jakiś berberys, niewielki cyprysik i właściwie, to jedyne jej większe towarzystwo. Pozostałe roślinki, to malutka róża okrywowa Tommelise i wrzosy, których będzie jeszcze więcej. Podobno, to źle wygląda, jak jest róża na wrzosowisku ale mnie to nie razi, tym bardziej, że Maigold kwitnie głównie na przełomie maja i czerwca a wrzosy bardziej przyciągają wzrok późnym latem i jesienią, kiedy Maigold jest już przeważnie po prostu tylko zielonym krzewem. Sama nie wiem, może mi się zmieni gust na lepszy :wink: ale na razie odpowiada mi tak, jak jest.
No i jak tutaj oczekiwać nie wiadomo jakich palm w kaszubskich ogrodach przy takich temperaturach :roll: :lol: ??!! Ja mam w dodatku zwięzłą glebę, która długo się nagrzewa. No trudno...jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma ;:167 :D .
Zosiu, to prawda, powietrze jest zupełnie inne poza miastem. Mój mały synek zawsze zasypia nawet na kilka godzin w dzień podczas pobytu na działce. W domu to się mu nie zdarza. Wydaje mi się, że to właśnie powietrze tak mu sprzyja i dodatkowo szum lasu. U nas na skraju lasu rosną bardzo wysokie brzozy i one tak pięknie szumią, a że wieje u nas właściwie zawsze, to ten szum jest charakterystyczny dla naszej działki. Poza tym mamy też swoje brzózki. Mój mężuś ostatnio się przyznał, że on na naszej działce też mógłby spać i spać. No, ale nie ma tak dobrze, trzeba kosić trawkę, kopać dołki, malować itp. :lol: . W końcu, to działka rekreacyjna a nie jakaś sypialnia :;230 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaniu :lol: wychodzi na to, że mamy podobny brak gustu :;230
Moje wrzosowisko zostało zarośnięte przez jałowce i tylko gdzieś spomiędzy tych jałowców wyskoczy jakiś kawałek wrzosu.
Ale, za to w centralnym miejscu rośnie ...RÓŻA. :;230
W moim ogrodzie mam tak samo w większości zimną i bardzo zwięzłą glebę. I też dużo czasu potrzebuje, by się nagrzać. Dlatego wszystko też mi później zakwita. ;:136
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Kaniu,ja na tym moim kawałku posadziłam dopiero 17 szt.Na resztę potrzebuję co najmniej 2 razy tyle.Ale pomalutku uzupełnię.Chcę dodac tez trochę niskich iglaków.Jutro jadę do miasta żeby się rozejrzeć . Na szczęście u mnie już nie ma akcji "szkoła" :wink:
Twojemu mężowi się nie dziwię.Moi teściowie mieszkali w leśniczówce graniczącej z wielkim parkiem gdzie dominowały drzewa liściaste a wszystko obok jeziora Betyń. Jak tylko tam dojeżdżaliśmy to ja już ziewałam i zero problemów ze snem.Chyba szum tych wielkich drzew tak na mnie działał
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Kasiu ;:196
Śliczne te Bonicie, i jak ładnie je posadziłaś z wierzbami i jeżówkami w tle , pięknie wyglądają razem ;:138 I biała odętka :D
Zestawienie Frezji i lilii świetne ,także bardzo mi się podoba :D
I Fairy ze świtą wygląda bajecznie ;:138
Piękny masz ogród i fajnie ,że go pokazujesz, i zestawienia z różami , bardzo inspirujące ;:173
A lilie dodadzą jeszcze uroku ogrodowi :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, ja wrócę jeszcze do Maigold. Wyobraź sobie, że gdzieś na trasie wstąpiliśmy z M do OBI i były róże Kordesa poprzeceniane na 9.90zł. Cóż to była za radość. :heja Wyniosłam cztery, a wśród nich właśnie Maigold. Patrzę teraz u ciebie, że ona to spora jest. Chyba będzie wymagała solidnej podpory. Dobrze, że ją u ciebie zobaczyłam. Miłego tygodnia. :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Krysiu, myślę, że my jesteśmy prawdziwymi prekursorkami dobrego, nowatorskiego spojrzenia na wrzosy i róże ;:136 :;230 .
Aszko, przyznam Ci się, że znów zgrzeszyłam i kupiłam kolejne wrzosy ale była okazja w TESCO i nie mogłam się oprzeć :D .
Kasiu, coś mi się wydaje, że nie będę czekała do wiosny z nabyciem lilii i już teraz kilka posadzę, chociaż to wbrew rozsądkowi, bo tym samym dam szansę nornicom na szybszą konsumpcję. One na jesień pewnie jeszcze więcej jedzą :twisted: .
Wandziu, rzeczywiście cena róż bardzo korzystna. Jeżeli chodzi o Maigold, to mam po sąsiedzku wieloletni krzew i on ma pędy o długości na oko 1,80 cm, czyli podobnie, jak moja róża ale jest oczywiście bardziej zagęszczony. Pokrój ma ładny, porównałabym go do Rugosy. To zgrabny, równomiernie rozgałęziony krzew, na przełomie wiosny i lata bardzo intensywnie kwitnący. Opisuje się ja jako różę powtarzającą kwitnienie ale z tego, co widzę, drugie kwitnienie jest symboliczne.

Życzę wszystkim miłej pracy w ogrodzie, bo robi się piękna pogoda ;:3 :wit . Będę obserwować Wasze poczynania w ogródkach, bo ja oczywiście muszę czekać do weekendu, żeby zobaczyć moje różyczki :roll: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Kasiu a może posadź w koszyczkach, może nornice się nie dobiorą :wink:

Przejrzałam Twój wątek kolejny raz, i zobaczyłam moje ukochane różę które mi padły w tym roku :cry: Westerland, Graham, Sympathia, Fairy, Heiudetraum...zraziłam się do nich ale teraz widzę ,że muszę je mieć znowu ;:223 , jak u Ciebie dały radę to muszą też u mnie :wink: Westerland ;:167

A synuś jaki słodziak, i jak urósł przez te kilka lat :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Bardzo ci dziękuję za informacje i też biorę się do sadzenia, bo pogoda idealna. POzdrawiam, życząc miłego słonecznego dzionka :D
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Kaniu prześliczne róże i ciekawe wrzosowisko pod brzozami efek ;:215 Cudny ogrod jest na czym oko zawiesić ;:138 :wit
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 15:39
Kontakt:

Post »

Przybywam z wątku wrzosowego do Ciebie a tu oprócz tych naszych małych, kochanych krzaczków ogród różany ;:138 ;:138 ;:138 Pięknie jest u Ciebie! Rabaty ślicznie skomponowane. Podoba mi się towarzystwo jakie dobrałaś dla swych różyczek. Mam u siebie świeżutką rabatkę różaną a na niej oprócz rozplenic i lawendy różę pienną i 3xThe Fairy. Synek świetny!
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Kaniu, pięknie Ci kwitną te różyczki, bardzo obficie.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaniu :wink: co nowego u Ciebie ?
Może masz jakieś fotki z ogródka ?
Jak minął poprzedni weekend ?