storczyki dorotykol cz.2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: storczyki dorotykol cz.2

Post »

Dziękuję chyba idzie ku dobremu :roll: ;:196

Oto vandzia NN. Jak zaczęła rozkwitać jęknęłam - Princess Mikasa Pink - nie żebym jej nie lubiła -bo ją uwielbiam, ale dlatego że mi się powtórzyła. Mijały dnie a ona się nie otwierała i nie rosła. Przyjrzałam się jej dokładnie i bardzo się zdziwiłam jest niesamowicie woskowa i ma ciekawy pokrój płatków. Może dobrze, że nie pachnie, bo wtedy już bym zemdlała ze szczęścia ;:oj ;:oj ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

vioilka sumatra - kwitnie bardzo często rozsiewając niebiańskie zapachy ;:167

Obrazek

Obrazek

i drugie pachnidełko i jego pierwszy kwiatek :wink:

Obrazek

kolejne pachnidełko :wink:

Obrazek

equestris x makulata

Obrazek

c-c chattaladae

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i doritaenopsisy

purple gem blue

Obrazek

Obrazek

szafirek (Tzu Chiang Sapphire) - o tak dziwacznej nazwie, którą każdorazowo muszę sprawdzać :wink:

Obrazek

Obrazek

dtps. (doritis pulcherima x anna lekardi sekardi)

Obrazek

porównanie :D

Obrazek

Obrazek

Miłego oglądania ;:196
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Dorotko, jak zwykle zachwycasz pieknymi kwitnieniami.
Nie wiem ktorym pierwszym sie zachwycac.
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p
Od: 16 maja 2012, o 15:31

Post »

same nieczęsto spotykane okazy, super!
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko ale dałaś po oczach ;:oj Wszystkie pięknie ci zakwitły ale ta vanda ;:oj Sam się śmieje do niej.Cudna jest i taka niespotykana... ;:167 Pięknie ci zakwitły wszelkie pachnidełka i te doritaenopsisy ;:167 Czekam na więcej bo pewnie o wiele więcej ciekawych kwitnie u ciebie... ;:138
Pozdrawiam Mariusz3357
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

furious pisze:dorotakol patrz, ostatnio pewien zaufany pan z kwiaciarni przestrzegał mnie przed marketowymi vandami/storczykami , szczególnie tymi poprzecenianymi; tłumaczył, że markety biorą storczyki z tylu miejsc, że zawsze coś się może przyplątać i później już choróbsko leci po całym ich asortymencie :/ jednak coś w tym jest, szkoda, że akurat Twój przypadek to potwierdza
Niestety nie tylko te przecenione mają lokatorów, raz w LM śliniłam się na hybrydy falków - miniaturki, dobrze, że byłam wybredna i szukałam takiej, która ma idealny system korzeniowy, bo.. międzyczasie poznajdowałam masę robactwa, na większości.. Po tym, co zobaczyłam, czyli wełnowce, mszyce, jakieś pajęczaki.. stwierdziłam, że nie ma sił, by na którymś tego nie było :roll: o przecenionych już nie wspomnę :wink: brrr idealne miejsce, dla tych, którzy mają ochotę podszkolić się w kwestii szkodników i zobaczyć je z bliska :lol:

Ale nie powiem, by było tak za każdym razem, mój jeden falek z LM ma się znakomicie, zero przygód o zabarwieniu negatywnym :wink:

Doroto, trzymam kciuki za chore okazy ;:168i zazdroszczę urody reszcie :D c-c chattaladae mmmm!
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
monika2027
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 17:17
Kontakt:

Post »

imponująca kolekcja ;:180
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj, jak ja lubię tu przychodzić. Można sobie pomarzyć, że może kiedyś ... ;:173 Kwiatki przyprawiają o zawrót głowy bo takie cudowne jeszcze tylko zapachu brak :heja
kwiat153
50p
50p
Od: 6 maja 2012, o 22:44

Post »

Dorotko piękne masz okazy ja też trzymam kciuki za chore vandy szkoda by ich było bo są cudne.

Pozdrawiam Halina miłego dnia
Pozdrawiam Halina
Storczyki >zapraszam<
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Doroto :wit .Dawno mnie u Ciebie nie było i jak zawsze Twoje kwitnienia są powalające.
3velyna pisze:
furious pisze:dorotakol patrz, ostatnio pewien zaufany pan z kwiaciarni przestrzegał mnie przed marketowymi vandami/storczykami , szczególnie tymi poprzecenianymi; tłumaczył, że markety biorą storczyki z tylu miejsc, że zawsze coś się może przyplątać i później już choróbsko leci po całym ich asortymencie :/ jednak coś w tym jest, szkoda, że akurat Twój przypadek to potwierdza
Niestety nie tylko te przecenione mają lokatorów, raz w LM śliniłam się na hybrydy falków - miniaturki, dobrze, że byłam wybredna i szukałam takiej, która ma idealny system korzeniowy, bo.. międzyczasie poznajdowałam masę robactwa, na większości.. Po tym, co zobaczyłam, czyli wełnowce, mszyce, jakieś pajęczaki.. stwierdziłam, że nie ma sił, by na którymś tego nie było :roll: o przecenionych już nie wspomnę :wink: brrr idealne miejsce, dla tych, którzy mają ochotę podszkolić się w kwestii szkodników i zobaczyć je z bliska :lol:

Ale nie powiem, by było tak za każdym razem, mój jeden falek z LM ma się znakomicie, zero przygód o zabarwieniu negatywnym :wink:

Doroto, trzymam kciuki za chore okazy ;:168i zazdroszczę urody reszcie :D c-c chattaladae mmmm!
Wtrącę swoje trzy grosze-nie tylko markety sprzedają rośliny z nieproszonymi gośćmi. Sklepy i sprzedawcy którzy mają dobrą opinie też posiadają takie rośliny.Osobiście straciłam sporo roślin przez jednego zarażonego delikwenta .
Doroto życzę powodzenia.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Myślę, ze to tylko nieszczęśliwy przypadek i zarówno w przecenie jak i sklepach internetowych można spotkać chore rośliny.

Przepraszam za białe ślady na moich ulubieńcach ale wszystkie storczyki są profilaktycznie opryskiwane :wink:

Zakwitły kolejny raz vandowate. Obecnie kwitnie ich 9, a dwie kolejne szykują się do kwitnienia :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niezawodna Princeska

Obrazek

Obrazek

Kingidium hookerianum

Obrazek

Obrazek

violacea coerulea

Obrazek

Obrazek

equestris coerulea

Obrazek

i dalszy rozkwit szafirka :D

Obrazek

Rzadko pokazuję niekwitnące, ale dla ulubienicy zrobię wyjątek - gigantea - kupiona na jesiennej wystawie w Łodzi podwoiła rozstaw liści :roll:

Obrazek
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

Kingidium hookerianum ;:167
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Urocze ale szafirek taki delikatny i bardzo łapie za moje serducho.
Awatar użytkownika
Krzysia
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Vandy powaliły mnie na kolana ;:oj ale szfirek tą swoją delikatnością powoduje, że miękną nie tylko kolana ale i serce ;:197
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Szafirek zrobił na mnie piorunujące wrażenie. Jest cudny ;:oj . Moim zdaniem naturalne barwy niebieski u storczyków wyglądają nieziemsko. Chyba dopiszę go do mojej listy. Chciejstw oczywiście :D . Nie będę za dużo się rozpisywała, gdyż cokolwiek by nie napisać w Twoim wątku Dorotko - zabrzmi banalnie. Masz tak fantastyczne rośliny, że dech zapiera przy każdej Twojej nowej prezentacji ;:138 .
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p
Od: 16 maja 2012, o 15:31

Post »

pokazujesz takie cuda, że nie wiadomo które chwalić najpierw :) szafirek jest cudny, wręcz powalający, ale cała reszta mu nie ustępuje
mam nadzieję, że udało Ci się opanować choróbsko na Vandach
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”