Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- gatita
- 500p
- Od: 15 kwie 2011, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wpisuję się, żeby nie zgibić wątku, bo w przyszłym roku zamierzam posiać nasionka, które zostawiłam sobie z dyni Hokkaido upieczonej i zjedzonej z sosem czosnkowym 

- Tomek-Warszawa
Teraz słyszałem w Teleexpressie że Jan Styra ma wyhodowaną dynie o wadze 400kg

- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zerwałam dziś Jumbo Pink Banana. 9,8kg.
Do czego jest najsmaczniejsza? Czy powinna odleżakować?

Do czego jest najsmaczniejsza? Czy powinna odleżakować?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Brzoskwinko, my uprawiamy ją od kilku lat i wg nas najlepsza jest jedzona wiosną, tak od lutego-marca. Stwierdziliśmy to kiedyś przypadkiem jedząc po raz pierwszy tę dynię właśnie wiosną. Jedzona w kolejnym roku jesienią nie smakowała nam - była taka wodnista i bez wyraźnego smaku. Jedzona wiosną jest nieco bardziej sucha i smaczna (pieczona czy po prostu w zupie, w kawałkach gotowana z innymi warzywami). Jumbo Pink Banana bardzo dobrze się przechowuje, nie ma więc obaw, że się zepsuje - o ile będzie dobrze podsuszona i piwnica będzie miała dobre warunki dla dyń.
Bardzo lubię tę odmianę, a ujęła mnie też tym, że jest taka "żelazna". Ze dwa lata temu młodziutki owoc mocno podziobały mi gawrony, dynię z bólem serca spisałam na straty. Tymczasem ona rosła dalej, potem leżała w piwnicy do marca, kiedy ją zjedliśmy. Dojrzały owoc miał wyraźne dziury po "pracy" ptaków. Inny owoc w kolejnym, deszczowym roku zaczął pleśnieć od ziemi. Mąż dynię zerwał, podsuszł i schował do piwnicy. Leżała bez zmian przez kilka miesięcy. U mnie to odmiana, która na stałe u nas gości, podstawowa jak Hokkaido.
Bardzo lubię tę odmianę, a ujęła mnie też tym, że jest taka "żelazna". Ze dwa lata temu młodziutki owoc mocno podziobały mi gawrony, dynię z bólem serca spisałam na straty. Tymczasem ona rosła dalej, potem leżała w piwnicy do marca, kiedy ją zjedliśmy. Dojrzały owoc miał wyraźne dziury po "pracy" ptaków. Inny owoc w kolejnym, deszczowym roku zaczął pleśnieć od ziemi. Mąż dynię zerwał, podsuszł i schował do piwnicy. Leżała bez zmian przez kilka miesięcy. U mnie to odmiana, która na stałe u nas gości, podstawowa jak Hokkaido.
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
yareka, na oko krzyżówka z inną z rodzaju maxima.
- BRZOSKWINKA
Z całego serca Ci dziękuję.Ania D. pisze:Brzoskwinko, my uprawiamy ją od kilku lat i wg nas najlepsza jest jedzona wiosną, tak od lutego-marca...

A jak to jest z dynią hokkaido? Podobno ma smak orzechowy... rozgotowałam i tego smaku nie czuję. Czemu?

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
BRZOSKWINKA Uchiki Kuri to to samo co hokkaido? Moja Uchiki Kuri rozgotowana nie miała smaku orzechowego ale i tak wspaniała, najlepsza jaką jadłam, surowa pyszna orzechowa (raczej kasztanowata) i zapach boski. W każdym razie ja jestem nią zachwycona
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
U mnie pierwsze dyńki zebrane. 4 sztuki Mikoshi (1100, 1200, 1250 i 1400 gram), Blue Hubbard 4800, dwie dyńki pomarańczowe których nie umiem zidentyfikować - jedna pękata jak piłeczka, a druga w kształcie jak jakieś ufo - ważyły 4650 i 4050. Moje dzieciaczki
I wyszła mi kolejka ciekawostka, dyńka jakiej nie kupowałam: cała pokryta "bąblami". Ale to jeden przy drugim.

Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Tomek-Warszawa
Nr 1 to może turecki turban
Trochę podobne do moich ale moje w tej fazie wzrostu były trochę inne 

- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Juda, dynia na pierwszej fotce przypomina mi Battercup.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Brzoskwinka, nie rozgotowuj Hokkaido, toż to zbrodnia:D Pokrój surową w kawałki i upiecz na blasze, przed pieczeniem możesz lekko posolić popieprzyć i ewentualnie spryskać oliwą. Zupe bardzo dobrze się robi miksując upieczoną z gorącą wodą, zapewniam. Do gotowania typu rozgotowania to lepsza jest Triamble, nic nie traci przy tym.
- BRZOSKWINKA
Pieczoną też dziś jedliśmy. Z oliwą i ziołami. Pychota.
Tylko gdzie ten orzechowy smak?
Tylko gdzie ten orzechowy smak?

Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia