Rozchodnik okazały (Sedum spectabile )

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rozchodnik okazały

Post »

Chyba na razie utrzymam je w tym kuble... Bo w ziemi trudno by mi było utrzymać stałą wilgotność, a gdyby powtórzyły się jeszcze upały i susze to mogło by się to nie udać. Kilka razy już rozchodniki chciały mi wypuszczać korzonki w wazonie, wiec wiem że szansa jest. A skoro już i tak po tym kataklizmie mam pourywane pędy, to przynajmniej je wykorzystam... ;:131

Dziękuje za porady :D (moje rozchodniki, zapewne też :wink: ).
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
babojola
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 16:42

Post »

I mój rozchodnik szykuje się do kwitnięcia
Obrazek
Marek Podlaskie
200p
200p
Od: 26 sie 2012, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam .Jest to mój pierwszy po przywitaniu post i w temacie rozchodnik.A dlatego ,że w ubiegłym roku zakupiłem 3 szt ,pięknie się rozwijają ,a co najważniejsze lubią rozchodnik moje pszczółki.I w zasadzie na każdej glebie się udają.Chciałbym powiększyć swoja kolekcje rozchodników okazałych.
Pozdrawiam Marek :D
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

U mnie już kwitną, więc pokażę swoje wszystkie odmiany :) :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
(I cały czas marzy mi się jeszcze taki czerwono kwitnący ;:173 )

A te gałązki które mi się ułamały jeszcze nie mają śladu korzonków ;:174 , nie wiem, może pociąć je na mniejsze kawałki i powtykać osobno do doniczek (lub gruntu?), Jak myślicie?
Obrazek
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Możesz powtykać do ziemi ale trzeba pilnować jej wilgotności.Wygodniej i chyba skuteczniej byłoby włożyć je do wody i czekać na pokazanie się korzonków.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

Tak robię od trzech tygodni i na razie korzonków brak. Chyba, że rozchodnikowi to dłużej zajmuje, a ja po prostu niecierpliwa jestem ;:131 :oops: .
Lilie Galadrieli
Marek Podlaskie
200p
200p

Post »

Dzięki za radę.Bo moje rozchodniki maja po kilka kwiatków i myślałem je wykopać i rozdzielić.Ale może jest inny sposób rozmnażania rozchodników?Czy ułamaną gałązkę wystarczy tylko ukorzenić ?Pozdrowionka :)
Galadriela superanckie rozchodniki.A zauważyłaś może pszczółki na tych kwiatkach? ;:108
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

Dwa razy zaczęły mi się ukorzeniać w wazonie, wiem że tak można rozmnażać, ale sama robię to pierwszy raz. Teraz zastanawiam się co zrobić jeśli wypuszczą korzonki, czy będą dostatecznie silne, żeby przetrwać zimę w gruncie :?, gdybym pędy ukorzeniała wiosną to tego problemu by po prostu nie było.
Wiem, że niektórzy wiosną uszczykują wierzchołki pędów żeby się bardziej rozkrzewiły i obficiej kwitły, takie wierzchołki byłyby idealnym materiałem na sadzonki 8-)
Co do moich rozchodników dziękuję za uznanie ;:131, to jedna z moich ulubionych roślin, atrakcyjna cały rok, także zimą. A pszczółki są ;:108 i dzikie pszczółki (chyba murarki) i trzmiele, pszczół miodnych u siebie nie widuję, bo niestety nikt już w mojej okolicy pasiek nie ma (na czym cierpią drzewka owocowe :() . Ale zlatuje się też do nich mnóstwo motyli, zwłaszcza rusałki (głównie pawik i admirał) :)

Robotnica trzmiela: :)
Obrazek
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Na tym zdjęciu (trochę niewyraźnie) widać moje rozchodniki utworzone z jednej roślinki.Ten szpaler powstał od ubiegłej jesieni.
Obrazek
Marku dokładnie tak to się odbywa.
Nie znam dokładnie nazw moich rozchodników ale jeśli podoba Ci się któryś z prezentowanych w moim wątku-mogę wysłać gałązkę.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,
moje rozchodniki tez już zaczynają kwitnąć. Jeden na biało a drugi na bladoróżowo.
Też chciałbym mieć kwitnącego na czerwono - ale o tym faktycznie lepiej pomyśleć wiosną.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

To stara odmina 'Autumn Joy', niezawodna i piękna a przy tym rozrasta się ładnie i zdrowo:

Obrazek
BettyWP
100p
100p
Od: 27 kwie 2012, o 12:28

Post »

Galadriela piękna ta Purple Emperor.

Ja mam taki bladoróżowo kwitnący, który szykuje się do kwitnienia. Na nowym miejscu zaskoczył mnie swoja wielkością. Teraz wiem czemu ten rozchodnik nazywa się okazały.
pozdrawiam Beata
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Ja już się pogubiłam w odmianach swych rozchodników bo tyle ich mam ,może nawet niektóre się powtarzają ,mam ich ok. 15 krzaczków muszę je jakoś na wiosne poprzesadzać w docelowe miejsca a oto moje dwie pięknosci które już teraz w calej okazałości pokazały swe piękno :wit

Matrona

Obrazek

Start Dust

Obrazek
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

Dołaczę zdjęcie swojego, purpurowego, W tym roku wszystkie rozchodniki kwitną okazale:

Obrazek
Marek Podlaskie
200p
200p

Post »

I bardzo ładnie wygląda ten twój rozchodnik.Ja rozglądam się za zakupem rozchodników ,pod katem pszczółek ,ale i ozdoby ogrodu.Chociaż ostatnio tylko motyle ,a pszczółki smakują pyłek z marcinków rosnących obok.
Czy ,gdybym chciał rozmnożyć rozchodnika ,to zrobić to teraz ,ale kwitnie ,czy tez lepiej na wiosnę?Myślę o podziale roślinki.Pozdrowionka :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”