Loctus- u mnie niestety tak nie kwitły... Nie wiem dlaczego w takim razie.
U nas po prostu są skrajne pogody: leje całymi tygodniami, a później grzeje bezlitośnie. Roślinki takich zmian nie lubią... Te w gruncie sobie poradzą (oprócz przypołudnika...), ale doniczkowe kiepsko się mają.
Moje wilce też polubił przedziorek - Magnus 200 sc - to zastosowałam na przedziorek na moich roslinkach. Przędziorek nie lubi tez wilgoci, więc zraszanie jak najbardziej wskazane. A do tego należy pamiętać, że jest on na tyle bezczelny , że żeruje na spodniej stronie liści i oprysk z "wierzchu" to zupełnie mu nie przeszkadza, więc trzeba dokładnie ospodu potraktowć.
Powodzenia i wygranej życzę.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Zapraszam: spis treściogród "Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Konwalia, mój wilec też ma takie liście. Ale nie widziałam na nim przędziorka. Normalnie widać pajęczyny i same robale a tu nic. Rozsrósł się mocno ale ...nie kwitnie. Dlaczego? Ktoś tu pisał, że musi być specjalny nawóz z azotem albo bez. A ja podlewałam biohumusem. A ostatnio nawozem do storczyków, bo moja przygoda ze storczykami zakończyła się 4 zamordowanymi roślinami, bez inklinacji w kierunku powtórzenia uprawy a nawóz został. A może wilec w ogóle nie lubi nawożenia?
Myślę, że lubi nawożenie Biohumus ma raczej więcej azotu więc idzie w liście, chyba, że to biohumus do kwitnących. Nie wiem jaki mają skład nawozy do storczyków. Moje posadzone w ziemii też bujnie się ozrosły i słabiej kwitną, natomiast w donicach - mają kiwty, ale liście usychają, najpierw po inwazji przędziorkowej, a teraz myślę, że mają zamoało miejsca - nie dały rady konkurować z nasturcją
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Szaleństwo kompletne... Ostatnie dosiewanie wilców odbębniłem jakoś w maju, a tymczasem pierwszego kwiatu odmiany Scarlet O'Hara doczekałem się... dziś.