Ogród marzeń - KDanuta

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

KDanuta pisze:Witajcie dziewczyny

sprawdzałam w sklepie ogrodniczym w Brzesku , mają aktualnie na stanie kosztuje 25, 00 zł moge kupić i wysłać

serdecznie pozdrawiam KDanuta
Danusiu, nie mogę przestać myśleć o tym migdałku i o Twojej propozycji.... To już chyba obsesja :oops:
Krewnych (a właściwie krewnych teściowej) mam ale w Bochni :( teściowa rzadko odwiedza ich, i jeździ pociągiem, a do Brzeska czy Krakowa nikt znajomy nie jeździ. Nie mam pojęcia, jak wyglądałby jego transport pocztą? Masz jakiś pomysł? Zachorowałam na niego, i kombinuję :roll:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

KDanuta pisze:Zapomniałam że jeszcze korzystam z porad "Ogród pełen kwiatów" przed posadzeniem kwiatów cebulowych i dalii
przygotowuje miksturę z:
2 łyżek szamponu dla dzieci
1 łyzeczki antysptycznego płynu do płukania ust
1/4 łyżeczki herbaty rozpuszczalnej w granulkach, albozwykłej zaparzonej dobrze naciągniętej
8 litrów ciepłej wody
wszystko mieszam w wiadrze i umieszczam cebulki lub kłącza na parę minut i sadzę cebulki.
reszta preparatu podlewam krzewy. Chroni to cebulki przed szkodnikami.

Jak kto ma jakiś inny sprawdzony sposób na szkodniki to proszę o radę
Danutko, a może dokleiłabyś swój przepis na miksturę tutaj: Niekonwencjonalne środki ochrony roślin? Takiej receptury chyba tam jeszcze nie ma :D

Bardzo mi się u ciebie podoba, tak różnorodnie i kolorowo, świetnie po prostu :)

Kocurku, roślinki o wysokości 1,5 metra też można dobrze opakować i przesłać priorytetem. Jeśli są w donicy i mają zabezpieczony / usztywniony pieniek (wbija się kijek albo dwa w donicę), a samą doniczkę upakuje się w folię aż po szyjkę drzewka, to potem można karton odwracać do góry nogami, a roślinie nic się nie stanie. Priorytet to na ogół dwa - trzy dni podróży, tyle roślina wytrzyma bez problemu :) Sama kupowałam u różnych sprzedawców pnącza, jabłonkę, śliwki, leszczynę, borówki i inne dość wysokie krzewy i drzewka, wszystkie dotarły pocztą w doskonałym stanie. A więc do dzieła!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Danusiu !Podziwiam twoje hosty,oraz inne roślinki,widac , że dbasz o nie,są takie dopieszczone.Zaciekawił mnie ten przepis na zaprawianie cebulowych o ile jest skuteczny to też wyprubuje.Pozdrawiam i zapraszam.Pa..
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

A ja wrócę do tego białego migdałka bo naprawdę nigdzie takiego nie ma. Szukałam nawet po nazwie łacińskiej i nie ma. Za to jest np. wiśnia gruczołkowata Alba Plena o pełnych kwiatach i wygląda tak

Obrazek - zdjęcie z internetu

Czasami tak bywa, że w sklepach sprzedają coś i dokładnie nie wiedzą co niestety. A ogródeczek bardzo ładny i zachęca do częstszego zaglądania:-).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Danusiu piekne krzewy masz w swoim ogrodzie :D
A tawuła przebija wszystko...o tej porze roku jest najpiękniejszym krzewem.
Mam taki żywopłot ale dobrał sie do niego mój mąż z nożycami i ..
:cry: nie mam juz kwitnących przewieszających się pedów.
Na szczęście w innej części ogrodu mam nie strzyżoną tawułę i biegam tam aktualnie podpatrywać...
bo widok jest czarujący.
A funkie ? Masz ich również dużo i ładnych odmian.
Twój ogród przypomina mój busz ,pewnie dlatego tak mi sie podoba u Ciebie.
Pozdrawiam ,wpadnę znowu na herbatkę albo na .. bo kawy nie pijam.
:D :D :D :D
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Ogród marzeń

Post »

ACIDANTERKO, herbata już zaparzona :x

Dorotko dziękuje za odwiedziny i miłe słowa. Ogród tworzy się dla siebie z własnej potrzeby, ale miło gdy ktos pochwali. Gdzieś przeczytałam ,że lepiej nie czekać aż ci ktoś ofiaruje kwiatek, zasadz sobie sama :P
ja to wxziełam dosłownie i tak zrobilam , teraz nie cieszy mnie jeden kwiat tylko cały ogród.
Wpadaj często na Ciebie też będzie czekała kawa lub herbatka co wolisz :?:

Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drogi Kocurku na razie nic nie wymyśliłam, można zrobić tak jak radzi NALEWKA,
albo kupić na Allegro , ponieważ wiele wzbudzil kontrowersji co do nazwy to szukałam
na allegro , znalazłam pod nazwą

"wisienka karłowa - PRUNUS GLANDULOSA" Biały migdałek odm. Alba Plena "
sprzedający - "cleome"

Co to jest naprawdę czy wisnia czy migdałek pewnie musiałby się wypowiedzieć ekspert, ale dla mnie nie ma to znaczenia bo kupiłam go ze względu na kwiaty a nie na nazw

Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

przejrzałam cały wątek od początku i musze powiedzieć że masz pięknie. bardzo mi się podobają twoje funkie, bardzo ciekawe odmiany...
jeszcze nie raz tu wpadne zobaczyć coś dzieje nowego :)
pozdrawiam
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nalewko może skorzystam z Twojej propozycji wklejania przepisów które stosuję u siebie
ale jeszcze nie teraz , muszę do tego dojrzeć.
:oops:

Zuziu ja od wielu lat tak zaprawiam cebulki , czy to działanie zaprawy czy sprawka zaskrońca, który mieszka w ogrodzie - nic mi nie zjada cebulek i ładnie kwitną co roku

szampon i mydło zmiękcza glebe , usuwa kurz, brud i zanieczyszczenia na cebulkach i liściach co ułatwia fotosyntezę , herbata natomias zawiera taninę, dzięki której rośliny łatwiej przyswajają substancje odżywcze

Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kocico :!: zgadzam się z Tobą , że w sklepach ogrodniczych sprzedawcy mają małą wiedzę
o sprzedawanych roślinach i napis na metce nie jest opisem tej roślinki , pewnie tak jest z moim białym "migdałkiem" ale nie żałuję bo pewnie wiśni bym nie kupiła a tak mam czy to wisienka czy migdałek bardzo mi się podoba.

A co do innych moich kwiatów ,cieszę się , że podoba Ci się mój ogród , zglądaj często :twisted:

KaRo - to przykre, że mąż potraktował tak drastycznie Twoją tawułę, one teraz przepięknie kwitną tymi przewieszającymi kwiatostanami, pocieszające, że na drugi rok po tym przycięciu
będą jeszcze piękniejsze.
A co do buszu u mnie , to zawsze podobały mi się ogrody angielskie z tą masą zieleni, bujnymi nasadzeniami, może to mi się uda - a na herbatkę wpadaj , dostałam oryginalną angielską
zapraszam

Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiulko miło że wpadłaś i dziękuje za miłe słowa - miło słyszeć ,że to co się robi dla siebie jeszcze innym się podoba :lol:

Dzisiej mam wolny dzień więc będzie to dzień rewizyt

Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KDanuta pisze:Drogi Kocurku na razie nic nie wymyśliłam, można zrobić tak jak radzi NALEWKA,
albo kupić na Allegro , ponieważ wiele wzbudzil kontrowersji co do nazwy to szukałam
na allegro , znalazłam pod nazwą

"wisienka karłowa - PRUNUS GLANDULOSA" Biały migdałek odm. Alba Plena "
sprzedający - "cleome"

Co to jest naprawdę czy wisnia czy migdałek pewnie musiałby się wypowiedzieć ekspert, ale dla mnie nie ma to znaczenia bo kupiłam go ze względu na kwiaty a nie na nazw

KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kocurku, żaden problem, jeżeli tylko jeszcze jest to jutro go kupię , a wtedy skontaktujemy się jak go przesłać

Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KDanuta pisze:Kocurku, żaden problem, jeżeli tylko jeszcze jest to jutro go kupię , a wtedy skontaktujemy się jak go przesłać

tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Danusiu, masz piękny ogród z mnóstwem ślicznych roślin. Sama przyjemność podziwiania. Jak prawie wszystkich cię odwiedzających, mnie również zadziwił biały migdałek :shock:
Pierwszy raz coś takiego widzę na oczy. :shock: :shock: :shock: Piękny jest ..... :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”