Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
karolinaczy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 cze 2012, o 20:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cytrusy w doniczce.

Post »

Mogło spaść poniżej 15 st, a wyczytałam, że to dolna granica wytrzymałości cytrusów.
Ewentualnie - co innego mogło mu się stać i jak z tym walczyć?
Awatar użytkownika
VanHezz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 lip 2012, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niska temperatura to najmniejszy problem, gorzej jak są właśnie przeciągi i duże skoki temperatury. Weź wprowadź go do domu, postaw na parapecie słonecznym i nie dopuszczaj do przeciągów i czekaj. Jak ma bardzo mało liści to nie podlewaj zbyt dużo bo zalejesz korzenie.
Ja swoją cyt. skier. odratowałem, teraz wszystkie liście sztywno stoją a nie opadają jak wczesniej. Powodzenia :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
karolinaczy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 cze 2012, o 20:19

Post »

Dzięki za rady, podlewam zdecydowanie mniej, wtargałam do domu i zmontowałam pseudo-szklarenkę, żeby miał lepszą temperaturę i wilgotność w miarę stałą.

Jutro zasuwam do marketu po doniczkę i ziemię do cytrusów, bo od kupna go jeszcze nie przesadziłam, i podleję czymś azotowym na zachętę :)

A teraz czekam...
fascinata
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 sie 2010, o 08:27

Post »

Dostałam w prezencie drzewko ale nie bardzo wiem co to takiego... Podobno jest to albo pomarańcz, albo mandarynka albo cytryna :?: Czy na podstawie załączonych zdjęć ktoś jest mi w stanie pomóc z identyfikacją? Nie wiem bowiem nawet jak opiekowac się takim cudeńkiem :?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
VanHezz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

72% pomarańcza, 28% mandarynka, 0% cytryna :D Sie zobaczay jak zakwitnie :)
fascinata
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A jest jakaś różnica w pielęgnacji między mandarynką a pomarańczą?
Awatar użytkownika
VanHezz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mandarynka rośnie wolniej od pomarańczy i jest ogólnie bardziej wytrzymała np. na krótkotrwałe przesuszenie ziemi i chłód.
fascinata
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jak wygląda nawożenie i przesadzanie cytrusów? Jak wspomniałam dostałam ostatnio małe drzewko (mandarynka lub pomarańcz) - domyślam się że trzeba dać jej teraz spokój i z przesadzaniem poczekać na inny okres, tylko kiedy? Nie wiem jaką ma ziemię, ale watpię czy taką specjalną na cytrusów :roll: Czy do roślinka wytrzyma do nastepnego przesadzenia?

Kupiłam ponadto nawóz Substral Citrus - w jakich miesiącach go stosować?

Mam też zagwózdkę jeśli chodzi o przezimowanie cytrusa :?: Nie wiem jak zapewnić pomieszczenie z dużą ilością światła i stosunkowo niską temperaturą..... Jak sobie z tym radzicie?
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Moge tylko wypowiedziec sie co do zimowania-ja swoje zimuje na poludniowym parapecie,skrecone lekko grzejniki ;:333
ziemie kupilam gotowa do cytrusow
Awatar użytkownika
VanHezz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jeżeli widzisz że korzenie wyłażą z doniczki od spodu i od góry i ma ciasno to można przesadzić ewentualnie, ale jeśli nie to lepiej zostawić ją do wiosny. Nawozić można ale to już byłby moim zdaniem ostatni raz, po powoli zbliża się jesień, a nawozić trzeba od kwietnia do sierpnia.
Do przesadzania polecam ziemie do cytrusów zmieszaną z perlitem, żeby lepiej trzymała wilgoć.

A masz może piwnice z oknem? To by było dobre. A jeśli nie to nie stawiaj doniczki na parapecie tylko wgłębi pomieszczenia i częściej otwieraj okna żeby było chłodniej. Tylko nie rób przeciągów!!!
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Musze się pochwalić, gdyż odniosłam mały sukces w uprawie kalamondynki.
Zakupiłam roślinę na wiosnę 2012, z przeceny. Latem trochę podrosła, wypuściła młode pędy, kwiaty i zawiązała kilka owoców.
Nie mam zupełnie doświadczenia z cytrusami, nie wiem, jak przetrwa zimę, jednak jak na razie kwitnie, owocuje i pachnie.
Owoce są małe i zielone. Kiedy mają szansę dojrzeć? To znaczy ile czasu im to zabierze, zważając, że słońca będzie niedługo jak 'na lekarstwo'.

I jeszcze pytanie. Do niedawna stałą 'pod chmurką'. Kwiaty pewnie były zapylane przez owady. A teraz po przeniesieniu do domu czy ja to mam robić osobiście?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

cytrusa nie trzeba zapylać.
namu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2012, o 18:19

Post »

A ja mam pytanie zupełnie innej kategorii. Czy cytrusy w doniczkach mogą powodować reakcje alergiczne? Pytam bo kusi mnie myśl o zapachu cytrusów w mieszkaniu ale mój mąż ma alergię na cytrusy (duszności po zjedzeniu). Czy takie cytrusowe drzewko stojące w pokoju mogłoby mu szkodzić? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji..
Awatar użytkownika
suzuno
100p
100p
Od: 17 cze 2012, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szczerze powiedziawszy ja bym poszła raczej do lekarza, który Ci odpowie na to pytanie. A jak mąż reaguje na zapach cytryny - kwiaty pachną podobnie.Też ma jakieś objawy?
namu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2012, o 18:19

Post »

suzuno pisze:Szczerze powiedziawszy ja bym poszła raczej do lekarza, który Ci odpowie na to pytanie. A jak mąż reaguje na zapach cytryny - kwiaty pachną podobnie.Też ma jakieś objawy?
Przy samym zapachu nie ma problemu, dopiero po zjedzeniu i tylko jeśli zje na wieczór. Chodzi mi głównie o czas pylenia i kwitnienia, czy mogłyby się pojawić duszności w tym czasie? Nie mogę znaleźć nikogo z doświadczeniem czyli alergią na cytrusy i drzewkiem cytrusowym w domu. Chyba bez porady lekarza sie nie obejdzie.. Chociaż wiem jak jest z alergologami: jak przychodzi się z alergią to pierwsza sugestia = pozbyć się zwierząt, bez badań. Spodziewam się, że tu usłyszałabym "żadnych cytrusów" i już..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”