Lukrecjowy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lukrecjowy ogród

Post »

Kochni bardzo się cieszę, że jeszcze tu zaglądacie i dziękuję za tyle tak budujących słów. Niestety mój niebyt na FO wiąże się z chorobą Ojca, która przeszła w galop. Zaczęło się finałowe odliczanie. Czuwamy 24 godz/dobę. Nie oddaliśmy Taty do hospicjum, choć to nieziemsko trudne, chcemy aby odszedł w lepsze światy wśród najbliższych. To bardzo ciężki czas, nie sposób opisać.

Ogród poszedł w odstawkę, jedynie podlewam...
Kasiu bardzo Ci dziękuję za tak konstruktywne słowa! Twoja opinia jest dla mnie bezcenna! Same konkrety - o to mi właśnie chodziło! Będą brzozy, w kilku kępach, muszę poszaleć, żeby nie oszaleć! Ale to za jakiś czas...
Kasiu, pytałaś o róże...
Zaczęłam też u siebie dostrzegać początki choroby zwanej "różyczką" - na razie mam kilka, ale można oczopląsu dostać przeglądając ofertę dr Choduna z Rosarium!
Na dobry początek:
2 pnące Compassion na pergolę

Obrazek

The fairy
3 różowe...
Obrazek

1 biała (brak fotki, ale rozrosła się nieziemsko!) i 3 bardzo jasno żółte:
Obrazek

Parkowa Lichtkönigin Lucia Ÿszt.2

Obrazek

Okrywówka NN - dostałam ją na zakończenie roku szkolnego od dzieci - chciały być miłe, a dla nich róża to róża - więc nie ma oznaczenia co to za jedna:
Obrazek
i jeszcze 2 okrywówki w kolorze pysznego budyniu waniliowego, kupiłam na targu bo mi się bardzo spodobały - niestety też bez nazwy!
Obrazek
powtarza kwitnienie Hannah
Obrazek
i powtórnie wypuściła pąki NN (mam je 2), która odbiła z korzenia po usuniętych bardzo chorych różach, podziwiam za wolę przetrwania!
Obrazek
Posadziłam też dwie New White Down na kratce "pod lasem" i okrywową Ballerinę - fotek brak, ale będą...
Chciałabym w przyszłości skupić się na różach w odcieniach pastelowych i kremowych, nie umiem tego uzasadnić, ale bardziej podobają mi się półpełne niż typowe Angielki - te mi bardziej pasują do dostojnych, niemal pałacowych ogrodów. Mnie urzekają te bardziej zwykłe, niemal dzikie. Luciję kupiłam z premedytacją - na skalniaku kwitnie mnóstwo roślinek w żółtym kolorze, mam też żółtego pięciornika i kępkę słoneczniczków - chciałam też pomiędzy krzewami dodać kilka żółtych akcentów, aby jakoś uzyskać wrażenie harmonii. Myślę, że tyle żółtego wystarczy... choć podoba mi się też Golden Shower! kto wie? Reszta z pewnością będzie blada.

Zauważyłam, że od jakiegoś czasu wręcz drażnią mnie ogniste kolory, potrzebuję spokoju i wyciszenia, a pastele się świetnie do tego nadają. A Wy co sądzicie?

Andrzejku bardzo dziękuję za Twoją jakże miłą i dowartościowującą wypowiedź ;:196 Masz rację zawsze się coś znajdzie do zrobienia albo poprawienia. W końcu ogród to szczęście na całe życie!
Ewciu, Aniu, Justynko! chyba musimy przestać tak pisać, bo jeszcze ktoś gotów pomyśleć, że takie zdołowane towarzystwo się zebrało! No cóż, trudno się z Kasią nie zgodzić, że pakowanie kwiatka w dołek jest fantastycznym remedium! Jak dotąd najlepszym jakie znam!

W telefonie znalazłam jeszcze:
Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek

na dwóch ostatnich fotkach moja pierwsza wrzosowa kępa - szaleje! Zdjęcia robione telefonem nie są w stanie oddać uroku.
Do zobaczenia!
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Kornelio - to na pewno bardzo trudne chwile dla Ciebie, dla Was....Jestem z Tobą myślami ;:167

Przepiękne wrzosowisko, przepiękne.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniałe, piękne widoczki :) Normalnie extra!!!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Przepiękne kolory wrzosowiska ;:167
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58

Post »

Wrzosowisko wygląda rewelacyjnie...

Wiem coś na temat czuwania przy tacie ;:108 u mnie też tak było. Jesteśmy z Tobą . Trzymaj się..
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lukrecjo, trzymaj się dzielnie ;:168
Wrzosowisko piękne ;:170 Różyczek wszystkich nie znam, ale Compassion cudna ;:131
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudownie Ci rosną wrzosy ;:173 I mnie także coś drgnęło i zaczyna mi się z nimi udawać ...
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Kornelko - mocno Cię ściskam i wspieram duchem. Wrzosy prześliczne - jest w nich i siła i melancholia jednocześnie...
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Dziewczyny za wszystkie bardzo wspierające słowa! Jesteście kochane! Żeby jakoś choć na chwilkę oderwać myśli od tej jakże smutnej sytuacji, przeglądam FO. Mój ogród musi poczekać...
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Nelciu, ale masz śliczne wrzosy i różyczki ;:oj
Mam pytanko, czy na rabatkach pod żwirkiem masz agro?

Kochana, jestem z tobą ;:168
Trzymaj się cieplutko ;:196
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Ściskam Cię Nelu i jestem z Tobą i Tatą myślami...
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Aguś Ty u mnie, a ja w tej chwili wyciszałam się w Twoim pięknym spokojnym ogrodzie! Wrażenia bezcenne, zwłaszcza teraz... Dziękuję! ;:167 ;:167 ;:167

Reniu dziękuję ;:167 Żwirek mam na razie tylko na ścieżkach (nie wiem czemu, ale w jednym miejscu zabrakło siły i nie zdarłam darni, tam przez agro i 10 cm żwirku przerasta trawsko!) i na obwódkach rabat, pod żwirkiem mam agro, ale normalnie mam rabatki tylko wykorowane - więc plewię normalnie... na kolanach. ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Ja też u Ciebie przez chwilke nie byłam, a tu widzę sporo nowej roślinności przez doła wpadło! :;230
Dzięki niemu można mieć przynajmniej więcej roślin (no ale też niestety mniej w portfelu.... :roll: )
Masz wrzosowisko, o jakim marzy moja mama- podobne próbujemy zrobić na tej nowej rabacie. Efekt pewnie nie będzie tak fantastyczny, ale trzeba spróbować, żeby się dowiedzieć :roll:
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Musze się zastanowić, czy żwir, czy kore dam u siebie,ale to dopiero w przyszłym roku, całą zime będę myśleć :lol:
Czytałam gdzieś w wątku, że kupiłaś hortensje :D
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Aniu, w portfelu to ja zawsze mam mało, bo mnie się kasa zwyczajnie nie trzyma. Staram się żyć i cieszyć każdą chwilą. Wrzosowych rabatek mam kilka, ta na ostatnich fotkach ma chyba ze 3-4 lata. Było tam 50 sadzonek wrzosów i wrzośców, kilka wymarzło, ale reszta uzupełniła luki i nawet nie musiałam nic dosadzać. Rok później dosadziłam kolejne 50 przy wierzbie "na wyspie", a w tym roku doszło jeszcze 100 wzdłuż ścieżki prowadzącej do pergoli i kolejne 65 na najnowszej rabacie w połączeniu z trawkami, m.in. z Twoją rozplenicą i miscantem Klaine Fontaine i kilkoma innymi (karteczki z nazwami zjadł pies). Wrzosy to bardzo przyjemny materiał, u mnie są niekłopotliwe, zimują świetnie, lepiej niż wrzośce. A na dodatek je uwielbiam, stąd te ilości. Teraz sadzę wrzosy co 30 cm, te najwcześniejsze sadziłam co 20 i za szybko zrobił się dywanik, w przyszłym roku mogą mieć nieco ciasno. Przy takiej ilości sprawdziły się u mnie tylko te wzniosłe - tnę je elektrycznymi nożycami, a te płożące muszę ciąć każdą gałązkę z osobna, a to już trochę kłopotliwe. Jeśli mogę doradzić w tej kwestii - możesz dobrać wrzosy o różnym kolorze liści od srebrnych, przez żółte do ciemno zielonych, wtedy rabata wygląda atrakcyjnie nawet wtedy, kiedy nie kwitną.
Fajnie, że wpadłaś ;:196 ;:196

Reniuś coś mnie w tym roku napadło na hortensje. Na początku była Magic Candly, Magic Moonlight i dwie pnące na kratkę, jakiś czas temu (z dobre dwa tygodnie?) dokupiłam dwie Vanilla F. i Grandiflorę - jeszcze w donicach, ogród leży odłogiem...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”