Ogród w lasku
Re: Ogród w lasku
No ten plan zdecydowanie bardziej do mnie przemawia niż ten pierwszy. Zawciąg może tam faktycznie fajnie wyglądać, no i nie rozrasta się jakoś ekspansywnie, więc nie będzie wyłaził na trawę no i będzie ładnie kontrastował ze żwirkiem. Myślę,że rabata zapowiada się bardzo atrakcyjnie, tym bardziej, że część roślin już jest z poprzedniej rabatki, więc nie będzie efektu pustych miejsc. Mnie się bardzo podoba.
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
KLEO1, sweety- na tym wcześniejszym planie mogę sobie rozmieszczać róśliny (za pomocą kropek, plamek, itd.), co jak gdzie posadzę. A ten drugi bardziej oddaje realia. Oczywiście jest jeszcze wiele do przemyślenia, np. jakie rośliny się tam znajdą. Znalazłam jeszcze taką inną odmianę zawciągu: armeria. Dosyć ciekawie to wygląda:
http://www.asiagaw.pl/asortyment/byliny/armeria---r óżowe-kwiatki/30-483
http://www.asiagaw.pl/asortyment/byliny ... alba---bia łe-kwiatki/30-383
Myslę jeszcze o goryczce i ładnych różach, takich jak np. Red Leonardo, czy innych Austinek
Co jeszcze mogę tam posadzić? Miejsca jest spoooro!
http://www.asiagaw.pl/asortyment/byliny/armeria---r óżowe-kwiatki/30-483
http://www.asiagaw.pl/asortyment/byliny ... alba---bia łe-kwiatki/30-383
Myslę jeszcze o goryczce i ładnych różach, takich jak np. Red Leonardo, czy innych Austinek

Co jeszcze mogę tam posadzić? Miejsca jest spoooro!

Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rózyczki to dobry pomysł, bo będą fajnie wyglądać na tle już istniejącej zieleni
Mam Red LdV i jest na prawdę piękna...

- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Dziękuję za zwiedzenie mojego wątku
Okolicę masz przecudną
I te kwiaty, które uwielbiam
Mój ogród jest zamknięty ze wszystkich stron przez budynki
Ale to nic, obornik króliczy rekompensuje niedostateczną ilość światła słonecznego 

Z tego co widzę na rysunku to rabata ma być dość symetryczna, zastanawiam się więc czy po prawej stronie nie przydałyby się również jakieś iglaczki lub bukszpany. Myślę, że blisko róż można też posadzić szałwie w większych kępkach. Zawciąg może fajnie wygladać posadzony w "szachownicę" na zmianę różowy i biały. No i gdzieś wcisnęłabym ze dwie trawy.
- konwalia12
- 1000p
Teraz wygląda to dosyć...bezkształtnie. Ale to się zmieni jak tylko położymy nawierzchnię. Wczoraj byliśmy po ziemię (trzeba jej będzie sporo na tą rabatę), ale pogoda się dramatycznie zmieniła w jednej chwili i ze słońca powstała nagle ulewa.. Może dzisiaj jak się uda, to pojedziemy jeszcze raz.
Następnym krokiem jest zakup poszczególnych roślinek, np. zawciągu, wrzosów, wrzośców. Z niektórymi trzeba będzie poczekać do wiosny. Ale plan może być gotowy zawsze.

sweety- róże na pewno się tam znajdą
patasko-za pochwały dziękuję
Głupio, kiedy od każdej strony budynki... Ale dzięki temu rośliny chcą pokazać, że potrafią być równie wielkie
KLEO1- wiesz, iglaki i bukszpany znajdują się już na tej starszej rabacie.. i nie wiem czy powinno się ich jeszcze pchać.
Ale trawy? Tak i owszem! Oczywiście ozdobne, ale ja nie za bardzo się na tym znam... Muszę trochę poczytać o trawach. Zawciąg oczywiście będzie posadzony na "szachownicę". 
Następnym krokiem jest zakup poszczególnych roślinek, np. zawciągu, wrzosów, wrzośców. Z niektórymi trzeba będzie poczekać do wiosny. Ale plan może być gotowy zawsze.

sweety- róże na pewno się tam znajdą

patasko-za pochwały dziękuję

KLEO1- wiesz, iglaki i bukszpany znajdują się już na tej starszej rabacie.. i nie wiem czy powinno się ich jeszcze pchać.

Ogród w lasku
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trawy fajnie by wygladały m mnie też sie marzy taki maleńki trawiasty zakatek,ale boje się ze mi wymarzną , miałam zebrinusa i buchanani -taka rdzawo brązowa ( chyba nazwy nie pomyliłam) i nie mam po nich śladu,tylko czerwony red baron został
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Wpadłam do Ciebie "tylko na chwilę" i ...wsiąkłam
Piękny ogród. Jestem zachwycona! Taki, jaki chciałabym mieć: naturalny - ale przemyślany, zadbany - ale nie nazbyt formalny; naprawdę cudo
Piszę to z nieukrywaną nutką zazdrości...
A trafiłam tu właściwie tropem Twojego wpisu u Robaczka, gdzie zamieszczasz link do zdjęcia, pokazującego co dolega Twoim różom...bo to zdjęcie mogłoby przedstawiać kilka moich
Walczę z "tym czymś" od czerwca...też nie do końca wiem, co to jest - albo przędziorek, albo mączniak - bo tak, jak pisała Majka, jest wprawdzie na spodzie "drobny biały proszek", ale pajączków nie widać...Dostały środek i "na grzyba" i "na robaka" (jak mówią moi sąsiedzi ze wsi), trochę się jakby poprawiło (mam wrażenie że zwłaszcza po środku na mączniaka rzekomego; zapomniałam w tej chwili, co to było - musiałabym sprawdzić), ale teraz znowu...
Uff, rozpisałam się, ale bardzo mnie to dręczy...

Piękny ogród. Jestem zachwycona! Taki, jaki chciałabym mieć: naturalny - ale przemyślany, zadbany - ale nie nazbyt formalny; naprawdę cudo

A trafiłam tu właściwie tropem Twojego wpisu u Robaczka, gdzie zamieszczasz link do zdjęcia, pokazującego co dolega Twoim różom...bo to zdjęcie mogłoby przedstawiać kilka moich

Uff, rozpisałam się, ale bardzo mnie to dręczy...

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Najgorsza robota za Wami 

- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj
Piękna rabatka już, a jak będzie skończona to no,no,no.
Jeśli miałabym podpowiedzieć, to widziałabym tam jak ktoś powyżej pisał szałwie. Są piękne, długo kwitną. Ja ostatnio kupiłam sobie białą odmianę. Do tego jakieś urocze jeżówki, lawendę, przetaczniki. Wszystkie we wersji karłowej, jeśli mają być niższe.
Piękna rabatka już, a jak będzie skończona to no,no,no.
Jeśli miałabym podpowiedzieć, to widziałabym tam jak ktoś powyżej pisał szałwie. Są piękne, długo kwitną. Ja ostatnio kupiłam sobie białą odmianę. Do tego jakieś urocze jeżówki, lawendę, przetaczniki. Wszystkie we wersji karłowej, jeśli mają być niższe.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- dotii
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Kontakt:
Witaj Anusiu
Z wielką przyjemnością obejrzałam Twój ogród i jestem pod ogromnym wrażeniem
Piękny ten Twój leśny Raj ,tyle w nim czarujących miejsc i kwiatów
Będe tu częstym gościem 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- konwalia12
- 1000p
Ewa05-
dorcia7- nareszcie udało mi się zdobyć jakąś trawę
jest prześliczna, powinna ładni wyglądać na tyłach nowej rabaty

gajowa- ojej, niespodziewałabym się aż takich pochwał (szczegółnie po Twojej wcześniejszej wizycie u Robaczka)
Z całego serca dziękuję i mam nadzieję, że będzie Ci się podobało jeszcze bardziej.
Z Heidi Klum mam problem od niedawna. Ale boję się, że może to zniszczyć całkiem tą piękną róże, dlatego skożystam z rady Kasi i zakupię ten środek.
sweety- wtedy jeszcze nie była
Najgorsze było zdobycie ziemi na tą rabatę, Ho ho, było ceremonii! Ale udało się...Mamy najlepszą ziemię pos słońcem! Było warto
Póżniej dodam zdjęcia.
asta6265- szałwie są raczej niskie, prawda? Pomyślę na pewno o nich. A co do lawendy- raczej tam nie da rady, bo nie wiem za bardzo gdzie ją umiejscowić. Jeżówki i przetaczniki też interesujące.
dotii- będę bardzo zobowiązana. Odwiedzaj mnie jak najczęściej!

dorcia7- nareszcie udało mi się zdobyć jakąś trawę

gajowa- ojej, niespodziewałabym się aż takich pochwał (szczegółnie po Twojej wcześniejszej wizycie u Robaczka)

Z całego serca dziękuję i mam nadzieję, że będzie Ci się podobało jeszcze bardziej.
Z Heidi Klum mam problem od niedawna. Ale boję się, że może to zniszczyć całkiem tą piękną róże, dlatego skożystam z rady Kasi i zakupię ten środek.
sweety- wtedy jeszcze nie była

asta6265- szałwie są raczej niskie, prawda? Pomyślę na pewno o nich. A co do lawendy- raczej tam nie da rady, bo nie wiem za bardzo gdzie ją umiejscowić. Jeżówki i przetaczniki też interesujące.

dotii- będę bardzo zobowiązana. Odwiedzaj mnie jak najczęściej!

Ogród w lasku
Anusiu, przeglądam ostatnie strony i podziwiam nowo zaprojektowane rabaty - fantastyczny pomysł, szybka realizacja, piękne kształty!
Podpowiedz mi tylko kochana, co ode mnie niby 'spapugowałaś', bo przychodzi mi tylko do głowy zakup rozplenicy, ale to chyba nie o to chodzi; zresztą nie nazwałabym nawet tego w ten sposób ;-))
Podpowiedz mi tylko kochana, co ode mnie niby 'spapugowałaś', bo przychodzi mi tylko do głowy zakup rozplenicy, ale to chyba nie o to chodzi; zresztą nie nazwałabym nawet tego w ten sposób ;-))
- konwalia12
- 1000p
Aguś, a mi właśnie o nią chodziło
Jak u Ciebie zobaczyłam, to od tej pory mnie dręczyła. W końcu musiałam ją kupić
Najlepsza możliwa ziemia, roślinki na pewno już się cieszą

A tutaj już ziemia wymieszana

Gdzieniegdzie powtykane rośliny w doniczkach

I trochę ogółu:
Lilie są śliczne tylko chore... Okropnie chore! Szara plesń

Bordowa pięknisia
Kolorem przyciąga z końca ogrodu. Będę musiała ją jakoś wyeksponować, hmmm.

W dodatku mieczyk do koloru

Wspaniała róża chińska..... Kwiat większy od dłoni

Pozdrawiam!

Najlepsza możliwa ziemia, roślinki na pewno już się cieszą

A tutaj już ziemia wymieszana

Gdzieniegdzie powtykane rośliny w doniczkach

I trochę ogółu:
Lilie są śliczne tylko chore... Okropnie chore! Szara plesń

Bordowa pięknisia

W dodatku mieczyk do koloru

Wspaniała róża chińska..... Kwiat większy od dłoni

Pozdrawiam!