Polikola - ogród
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Polikola - ogród
Ale to jakaś nowość,naleciałość i nie ma związku z historią miasta czy regionu? 

- polikola
- 500p
- Od: 16 maja 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ma związek, ponieważ słowo pofajdok wywodzi się z gwary warmińsko - mazurskiej, jest związane z regionalną przyśpiewką
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pofajdok
pofajdoki maja promować miasto, w moim rejonie nie ma tego typu krasnali, dzisiaj nawet natknęłam się na jednego przy samym wejściu do Urzędu Skarbowego
i też był uśmiechnięty od ucha do ucha
http://www.turystyka.szczytno.pl/warto- ... 06,pl.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pofajdok
pofajdoki maja promować miasto, w moim rejonie nie ma tego typu krasnali, dzisiaj nawet natknęłam się na jednego przy samym wejściu do Urzędu Skarbowego

http://www.turystyka.szczytno.pl/warto- ... 06,pl.html
Pozdrawiam - Paulina
Moje parapetowce (także storczyki) Mój ogród
Moje oferty kupna / sprzedaży /wymiany
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
O tak, te krasnale są fajne, ale teraz jak byłam w Szczytnie koło banku nie widziałam, nawet stwierdziłam, że go zamknęli, mieszkałam nad jeziorem, w centrum , a teraz na Wałpusz jeżdżę, Szczytno to piękne miasto, a teraz i kolorowo bardziej niż kiedyś, i kwiatów mnóstwo, ach bo zatęskniłam znowu 

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witam miłą sąsiadkę
Tak niedawno rozpoczęłaś prace w swym ogrodzie a już takie efekty a wierzę,że będą wkrótce jeszcze większe bo jest w Tobie wielki zapał i ogromna radość - każdy nawet maleńki kwiat gdy zakwitnie cieszy Cię ogromnie.
Słowo "pofajdok" znam z dzieciństwa bo babcia Helena znała mnóstwo przyśpiewek i piosenek ludowych. Właśnie w tych przyśpiewkach on występował.
Olsztyn zdaje się, że od ubiegłego roku promują tzw "Baby pruskie"
a Ostródę Kłobuk choć jego postać spotyka się często całym na terenie Warmii i Mazur
- w wierzeniach słowiańskich demon opiekujący się dobytkiem i ogniskiem domowym. Pod tą nazwą jest także Zajazd i chyba gdzieś przystań.
Pozdrawiam życząc miłego weekendu.

Tak niedawno rozpoczęłaś prace w swym ogrodzie a już takie efekty a wierzę,że będą wkrótce jeszcze większe bo jest w Tobie wielki zapał i ogromna radość - każdy nawet maleńki kwiat gdy zakwitnie cieszy Cię ogromnie.
Słowo "pofajdok" znam z dzieciństwa bo babcia Helena znała mnóstwo przyśpiewek i piosenek ludowych. Właśnie w tych przyśpiewkach on występował.
Olsztyn zdaje się, że od ubiegłego roku promują tzw "Baby pruskie"
a Ostródę Kłobuk choć jego postać spotyka się często całym na terenie Warmii i Mazur
- w wierzeniach słowiańskich demon opiekujący się dobytkiem i ogniskiem domowym. Pod tą nazwą jest także Zajazd i chyba gdzieś przystań.
Pozdrawiam życząc miłego weekendu.
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kłobuka to rozsławił Z. Nienacki w powieści "Raz w roku w Skiroławkach" 

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- as1112
- 200p
- Od: 28 mar 2012, o 15:39
- Kontakt:
Witam kolejną Warmianeczkę! Ślicznie i kolorowo u Ciebie

Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
- polikola
- 500p
witam serdecznie sąsiadki!
mam nadzieję, że z roku na rok będzie coraz ładniej, jeszcze jest dużo prac porządkowych, ale powolutku sprzątamy i urządzamy na nowo
mam nadzieję, że z roku na rok będzie coraz ładniej, jeszcze jest dużo prac porządkowych, ale powolutku sprzątamy i urządzamy na nowo
Pozdrawiam - Paulina
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
polikola poczytałem o warmińskich pofajdokach to bardzo stara tradycja powinniście je rozreklamować w Polsce tak jak Wrocław swoje krasnale to potem nikt nie popełni błędu jak ja pisząc, że Wrocław był pierwszy. 

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- polikola
- 500p
miasto się naprawdę stara rozreklamować, ale na pewno ma ograniczone możliwości ;)
Pozdrawiam - Paulina
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Trafiłam przypadkiem,...i zostaję,jest u Ciebie co ogladać 

Znalazłam wątek i zajrzałam jednym oczkiem i powiem ,że tu ładnie i widać ogrom prac.
- kwiaty_poli
- 500p
- Od: 5 gru 2011, o 16:10
ale piękne masz brateczki, dlaczego ja mam tylko żółte grrrr 

- labka1
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Witaj:)
Jaka cudowna działka..jejej ile możliwości, nawet lasek własny, och marzenie ściętej głowy..ech:(
Wszystko piękne, ale jak Ty frezję uchowałaś? Ja kiedyś wsadziłam 12 cebulek, kobieta zapewniała ,żeby do ogrodu...i co? nic
dwie puściły nędzne listki, wszelki słuch po nich zaginął....a one takie piękniusie
Ja podobnie jak Ty wolę robić zdjęcia kwiatom, bo nawet te niepozorne wyglądają wtedy atrakcyjnie:)
Zapraszam do siebie...na razie głównie domowy miszmasz doniczkowy:) ale będą i ogródkowe...
Jaka cudowna działka..jejej ile możliwości, nawet lasek własny, och marzenie ściętej głowy..ech:(
Wszystko piękne, ale jak Ty frezję uchowałaś? Ja kiedyś wsadziłam 12 cebulek, kobieta zapewniała ,żeby do ogrodu...i co? nic

dwie puściły nędzne listki, wszelki słuch po nich zaginął....a one takie piękniusie

Ja podobnie jak Ty wolę robić zdjęcia kwiatom, bo nawet te niepozorne wyglądają wtedy atrakcyjnie:)
Zapraszam do siebie...na razie głównie domowy miszmasz doniczkowy:) ale będą i ogródkowe...

- polikola
- 500p
Witam serdecznie wszystkich odwiedzających!
Nawał pracy i obowiązków codziennych powoduje permanentny brak czasu dla ogrodu, dzisiaj pierwszy raz od 2 miesięcy miałam okazję podłubać w ziemi i posadziłam część roślin cebulowych, były już u mnie pierwsze przymrozki, mam nadzieję, że na wiosnę będzie na czym oko zawiesić
dorcia7 - zapraszam w odwiedziny, mam nadzieję, że będzie co oglądać
gogo76p - trochę pracy włożyliśmy, sporo rzeczy jest już zastanych, jeszcze dużo przed nami, ale powolutku i będzie pięknie
kwiaty_poli - moje były z nasionek kupionych ze sklepu, ale na ryneczku można kupić taki kolor jaki się chce ;)
labka1 - powiem Ci szczerze, że wolałabym całą działkę zrobić po swojemu, na pewno tylu iglaków by nie było
frezja nie wiem jakim cudem się uchowała, ale miała tylko jeden kwiatek, ogólnie na 20 cebul wzeszła jedna :/ wpadnę w wolnej chwili
Nawał pracy i obowiązków codziennych powoduje permanentny brak czasu dla ogrodu, dzisiaj pierwszy raz od 2 miesięcy miałam okazję podłubać w ziemi i posadziłam część roślin cebulowych, były już u mnie pierwsze przymrozki, mam nadzieję, że na wiosnę będzie na czym oko zawiesić

dorcia7 - zapraszam w odwiedziny, mam nadzieję, że będzie co oglądać
gogo76p - trochę pracy włożyliśmy, sporo rzeczy jest już zastanych, jeszcze dużo przed nami, ale powolutku i będzie pięknie
kwiaty_poli - moje były z nasionek kupionych ze sklepu, ale na ryneczku można kupić taki kolor jaki się chce ;)
labka1 - powiem Ci szczerze, że wolałabym całą działkę zrobić po swojemu, na pewno tylu iglaków by nie było

Pozdrawiam - Paulina