mr25ur, Wie kolega może, gdzie w Sączu mogę kupić siarczan potasu? Pytałem w kilku miejscach i nic. Nawet w "Hebe", a myślałem, że tam najprędzej go dostanę....
Borówka amerykańska - 2cz
-
paras
- 100p

- Od: 22 lip 2012, o 09:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 2cz
Jak najbardziej może być.
Ziemia do iglaków lub torf kwaśny wysoki. Najlepiej jeszcze wymieszać tą ziemię z rodzimym podłożem.
mr25ur, Wie kolega może, gdzie w Sączu mogę kupić siarczan potasu? Pytałem w kilku miejscach i nic. Nawet w "Hebe", a myślałem, że tam najprędzej go dostanę....
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Na zielonej hurtownia pasz i nawozów, za heyanem był.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
WIDZEWIAK
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 30 mar 2010, o 11:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Mam pytanie dotyczące borówki. Jestem posiadaczem 6 krzaczków nazw niestety nie pamiętam i o zgrozo na 2 sztukach zauważyłem skręcające się liście w tak zwany rulonik. Nie mam bladego pojęcia czym może być to spowodowane.Proszę o pomoc i oświecenie mnie cóż tym bidulką się przytrafiło. Pozdro dla wszystkich. PS. jutro postaram się wlepić fotkę.
- wosiek67
- 500p

- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Zobacz czy w tych rulonikach coś nie siedzi bo mogą to być jakieś robale szykujące sobie zimowisko
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- czarna_dco
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 24 mar 2011, o 14:53
Witajcie ja też pojawiam się tu z pytaniem.
w tym roku w lipcu dostałam dwa krzaki borówki, posadziłam je w torfie i dużo podlewalam, ale nie wyglądają najlepiej, ich liście mają przebarwiony kolor pomarańczowy-czerwony. Zastanawiam się czy to jakaś choroba czy po prostu odchorowały przesadzanie w środku sezonu.
w tym roku w lipcu dostałam dwa krzaki borówki, posadziłam je w torfie i dużo podlewalam, ale nie wyglądają najlepiej, ich liście mają przebarwiony kolor pomarańczowy-czerwony. Zastanawiam się czy to jakaś choroba czy po prostu odchorowały przesadzanie w środku sezonu.

-
jackpl
- 50p

- Od: 1 cze 2010, o 14:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moim zdaniem brak azotu, ale już za późno na nawożenie azotem.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
- czarna_dco

Czyli dopiero na wiosne trzeba by było nawieść?
-
DarekRz
Możesz zdjąć te kamyki i obłożyć obornikiem na jesieni - po przymrozkach, jak krzewy stracą liście. Na wiosnę przekopać obornik.
-
jackpl
- 50p

- Od: 1 cze 2010, o 14:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja tak uważam, u mnie są podobne objawy choć nawoziłem gnojówką z pokrzyw. Z moich obserwacji wynika że gnojówka na rośliny wrzosowate się nie nadaje, dwa tygodnie temu podlałem borówki niewielką ilością saletry amonowej i już po tygodniu liście się zazieleniły. Ale okrywa na zimę będzie musiała być solidna.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
Na borówki najlepszy szybko działający nawóz.Lub też gnojówka czy rozpuszczony krowiak też dobry /z tymże wolniej działa.
Ja stosuję wobec borówek czasem szokujące dawki,ale to wymagająca roślina.I dlatego też to co mam to mam,więcej nie posadzę,wole kamczatkę.
Ja stosuję wobec borówek czasem szokujące dawki,ale to wymagająca roślina.I dlatego też to co mam to mam,więcej nie posadzę,wole kamczatkę.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- czarna_dco

Dzięki za porady, na pewno się przyda ta wiedza. Ale obornika teraz nie mam
Może jeszcze kwaśnej ziemi nasypie na zime, żeby zabezpieczyć, a na wiosne szybko zasile, to chyba będzie dobry sposób działania no nie?:)
-- 24 sie 2012, o 10:21 --
A jeszcze powiedzcie mi gdzie mogę kupić saletrę amonową?
Może jeszcze kwaśnej ziemi nasypie na zime, żeby zabezpieczyć, a na wiosne szybko zasile, to chyba będzie dobry sposób działania no nie?:)
-- 24 sie 2012, o 10:21 --
A jeszcze powiedzcie mi gdzie mogę kupić saletrę amonową?
-
pomidormen
- 1000p

- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Pod borówki kup siarczan amonu, jest dostępny w ogrodniczych po 5 kg, szybko działa i zakwasza glebę. Ja swoje borówki ściółkuję igliwiem ( najlepsze jest zebrane z leśnej drogi, trochę już zmielone i przegnite). Niestety nie mogę obejrzeć zdjęcia i nie wiem jakimi kamykami masz obsypane swoje krzaki. Ważne, żeby to nie był tłuczeń dolomitowy lub wapienny bo alkalizuje glebę.
Wszelkiego typu obornik jest złym rozwiązaniem. Jego odczyn jest zbliżony do obojętnego a może być nawet zasadowy/ amoniak/. To jest śmierć dla borówek.
Ale siarczan amonu to chyba na wiosnę dopieropomidormen pisze:Pod borówki kup siarczan amonu, jest dostępny w ogrodniczych po 5 kg, szybko działa i zakwasza glebę. Ja swoje borówki ściółkuję igliwiem ( najlepsze jest zebrane z leśnej drogi, trochę już zmielone i przegnite). Niestety nie mogę obejrzeć zdjęcia i nie wiem jakimi kamykami masz obsypane swoje krzaki. Ważne, żeby to nie był tłuczeń dolomitowy lub wapienny bo alkalizuje glebę.
Pozdrawiam. Ewa
-
paras
- 100p

- Od: 22 lip 2012, o 09:11
Nie, nie myli się kolażankamewa pisze:Ale siarczan amonu to chyba na wiosnę dopieroteraz można podsypać siarczanem potasu zabezpieczy rośliny na zimę. No chyba że się mylę