Witam, jeżeli chcesz grill obłożyć później kamieniem to wg mnie spokojnie rób go z cegły albo nawet silki. Zobacz w internecie jest tego masa
https://www.google.pl/search?hl=pl&q=ka ... tQal88XAAw
i zauważ że dużo z nich jest zbudowanych z samego kamienia - i może to jest pomysł??
jeżeli chodzi o zaprawę to jeżeli silka to są odpowiednie do tego zaprawy [ ja bym dodał plastyfikator jeszcze do niej ]
a jeżeli cegła to są zaprawy odporne na wysokie temperatury, do szamotu są też specjalne zaprawy [ glinka szamotowa - chyba tak to się nazywa ] ale niektórzy twierdzą że zwyczajna zaprawa + plastyfikator wystarczy do cegły [ jeżeli to tylko grill - i używany powiedzmy w weekendy ] jeżeli grillo-wędzarnia i np komin jeszcze robisz z cegieł to na pewno musi być zaprawa odporna na wysokie temperatury.
tutaj masz filmik z budowy grilla z ytong-a
http://www.youtube.com/watch?v=S5QdP8WbQag niestety reklamowy/pokazowy - ja tu nie reklamuję - daję jako przykład - osobiście wolę ceglane [ jak już wspominałem ] I tutaj wpisz np w wyszukiwarce "brick bbQ" lub w youtubie - i znajdzie chyba to czego szukasz jeżeli chodzi o wątpliwości co do klinkieru [ klinkier ma swój urok ale mnie nie przekonuje - ceglany grill to już samo mówi ze siebie że powinien mieć coś w sobie - da mnie klinkierowe są trochę zbyt "sterylne/gładkie" mimo też pewnych zalet klinkieru - bo tutaj na pewno jest trwalszy od zwyczajnej cegły - ale jak wspomniałeś że będziesz to obkładał kamieniem to klinkier zwyczajnie nie ma sensu [ nawet ze względów finansowych ] Zbuduj go z kamienia po prostu, środek szamotem wyłóż i będzie najlepszy efekt - nawet te cegły bym odpuścił w tedy:p
Mam nadzieję że to coś pomoże. lukas
-- 14 lip 2012, o 22:19 --
a jeszcze mam pytanie właśnie o zwieńczenie całości - czym chcesz to przykryć - na twoim projekcie brązowy daszek/komin??