Kolory usychania iglaków Cz.1
-
- 50p
- Od: 4 sie 2010, o 14:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolory usychania iglaków
Na mojej tujce szmaragd od dołu ze dwa pędy całe są brązowe. Nie wiem czy to wina psa, bo swojego nie mam ale ostatnio był u nas pies tesciowej i kupska znalazłam. Kupiłam topsin. Czy mogę tym opryskać?
I będe wdzięczna za rozpiske roślin które też mogę traktować topsinem ?
Chodzi mi głównie o clematisy- uwiąd, rodendrony- brązowe liście i plamy , hortensję bo ma jakieś plamki na liściach i kwiatach, kosodrzewine brązowy pęd chyba po przesadzeniu choruje, ale profilaktycznie prysnęłabym ją.
Aha. I pytanie jeszcze jedno, ważne choć nie wiem czy w tym dziale .. z miesiąc temu przesadziłam migdałka i calkiem padł. choć nadal jest elastyczny'' to jest cały brązowy. Czy zostawić go i czekac do wiosny, czy wywalic?
Chodzi mi głównie o clematisy- uwiąd, rodendrony- brązowe liście i plamy , hortensję bo ma jakieś plamki na liściach i kwiatach, kosodrzewine brązowy pęd chyba po przesadzeniu choruje, ale profilaktycznie prysnęłabym ją.
Aha. I pytanie jeszcze jedno, ważne choć nie wiem czy w tym dziale .. z miesiąc temu przesadziłam migdałka i calkiem padł. choć nadal jest elastyczny'' to jest cały brązowy. Czy zostawić go i czekac do wiosny, czy wywalic?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 maja 2012, o 13:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Za późno na przesadzanie migdałka.angelaqwerta pisze:Na mojej tujce szmaragd od dołu ze dwa pędy całe są brązowe. Nie wiem czy to wina psa, bo swojego nie mam ale ostatnio był u nas pies tesciowej i kupska znalazłam. Kupiłam topsin. Czy mogę tym opryskać?
-- 20 sie 2012, o 21:52 --
Jaka gleba? piach czy glina? długo padały deszcze? nawożone czymkolwiek?
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 maja 2012, o 13:49
glina i bylo sporo opadow, 2 razy uzyle standardowo nawozu do iglakow.
Prosimy pisać na forum poprawnie/Ekipa Moderująca
Prosimy pisać na forum poprawnie/Ekipa Moderująca
Witam wszystkich i zarazem bardzo proszę o pomoc. Jestem bardzo świeżym "ogrodnikiem", na przełomie marca kwietnia aranżowałam mini skarpę ogrodową. Nawiozłam świeżej żyznej ziemi i posadziłam około 100 roślin. Wykonałam opryski na przędziorki i na grzyby na roślinach które tego wymagały. Wszystko było w porządku aż do 3 tygodni temu, kiedy to zaczęła więdnąć usychać kosodrzewina. Można powiedzieć zasychać i nie mogę znaleźć przyczyny, bo nie są to młode przyrosty, ani stare od spodu, ani żadnych plam nie ma, tylko nagle zaczyna zmieniać kolor na jaśniejszy potem jeszcze bardziej żółty i usycha. Na początku myślałam że to kotki małe bo biegały w jej pobliżu, ale zaobserwowałam na drugiej która nie jest w pobliżu kotów te same oznaki ?choroby?.

-
- 200p
- Od: 21 lip 2009, o 09:17
Witam.
Mam problem z tujami Szmaragd. Usychają mi całe krzewy. Po dokładnej lustracji nie znajduję na nich jakichś szkodników, myślę że to jest jakaś choroba - tylko jaka i jak to leczyć? Na zdjęciach widać o co chodzi. Pierwsze zdjęcie jest zrobine w lipcu a drugie w sierpniu miesiąc później. Już na pierwszym zdjęciu widać że środkowy krzew zamiera (usycha w całości). Proszę poradźcie co to może być?

Mam problem z tujami Szmaragd. Usychają mi całe krzewy. Po dokładnej lustracji nie znajduję na nich jakichś szkodników, myślę że to jest jakaś choroba - tylko jaka i jak to leczyć? Na zdjęciach widać o co chodzi. Pierwsze zdjęcie jest zrobine w lipcu a drugie w sierpniu miesiąc później. Już na pierwszym zdjęciu widać że środkowy krzew zamiera (usycha w całości). Proszę poradźcie co to może być?

U mnie wystąpił podobny problem, okazało się że to choroba grzybowa. Mąż wykonał oprysk Topsinem, po tygodniu kolejny i kolejny. TAK 3 RAZY i tuje rosną jak szalone są śliczne i zdrowe.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 sie 2012, o 22:46
Witam. Mam pytanie zwiazane choroba tuji i mlodych cyprysnikow groszkowych zaczynaja one usychac i nie wiem dlaczego.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 sie 2012, o 21:17
Witam
Mam problem przedstawiony na zdjeciu. Nie wiem co to za gatunek drzewka ale usycha w ten oto sposob. Czy ktos potrafi mi poradzić co to się z nim dzieje i jak to zwalczyć aby uratować rosline?
http://imageshack.us/photo/my-images/43/snv88008.jpg/
Mam problem przedstawiony na zdjeciu. Nie wiem co to za gatunek drzewka ale usycha w ten oto sposob. Czy ktos potrafi mi poradzić co to się z nim dzieje i jak to zwalczyć aby uratować rosline?
http://imageshack.us/photo/my-images/43/snv88008.jpg/
- Napoleon
- 500p
Jałowiec.Ma za dużo wody.Co dwa dni to stosunkowo za dużo.Nie podlewa się roślin z zegarkiem w ręku.
Da się uratować.Żyje.On stoi w domu?
Da się uratować.Żyje.On stoi w domu?
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- Napoleon
- 500p
Broń cie Boże nieść go do domu.Uschnie.Posadzić w ogrodzie.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 sie 2012, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Januszu, nadziejo Ty moja!
Od roku trwa moja przygoda z ogrodem. Nie mam prawie żadnego doświadczenia w rozpoznawaniu problemów z roślinami i potrzebna mi Twoja pomoc. Mieszkam 6 km na wschód od Bochni, ziemia, moim zdaniem piaszczysta z gliniastym podłożem na bardzo różnych głębokościach. Wokół rosną przede wszystkim dęby, wiązy wierzby troszkę brzóz, jeśli iglak to tylko sadzony.
Za domem rosną, nie wiem kiedy posadzone: sosna, świerk, świerk, sosna. Mają ok 5m wysokości. W sosnę 1 w lipcu trafił piorun i ściął ją na wys. ok 3m igły żółkną i opadają ale powiedziałabym że w sposób naturalny. Świerki - myślę że nic im nie dolega. Natomiast sosna 2 w ciągu miesiąca bardzo pożółkła - od pnia i zgubi większość igieł. Nie wypatrzyłam na igłach żadnych żyjątek.
Mam nadzieję że to nie choroba lecz susza. W ciągu 3 tyg. poziom wody w mojej studni spadł o 1m, a rzeczółkę można przejść prawie suchą stopą. Załączam linki do zdjęć.
Bardzo proszę o informację co dolega mojej sosence.
Serdecznie pozdrawiam.
Kasia
https://picasaweb.google.com/1139885747 ... 4328/Sosna#
Od roku trwa moja przygoda z ogrodem. Nie mam prawie żadnego doświadczenia w rozpoznawaniu problemów z roślinami i potrzebna mi Twoja pomoc. Mieszkam 6 km na wschód od Bochni, ziemia, moim zdaniem piaszczysta z gliniastym podłożem na bardzo różnych głębokościach. Wokół rosną przede wszystkim dęby, wiązy wierzby troszkę brzóz, jeśli iglak to tylko sadzony.
Za domem rosną, nie wiem kiedy posadzone: sosna, świerk, świerk, sosna. Mają ok 5m wysokości. W sosnę 1 w lipcu trafił piorun i ściął ją na wys. ok 3m igły żółkną i opadają ale powiedziałabym że w sposób naturalny. Świerki - myślę że nic im nie dolega. Natomiast sosna 2 w ciągu miesiąca bardzo pożółkła - od pnia i zgubi większość igieł. Nie wypatrzyłam na igłach żadnych żyjątek.
Mam nadzieję że to nie choroba lecz susza. W ciągu 3 tyg. poziom wody w mojej studni spadł o 1m, a rzeczółkę można przejść prawie suchą stopą. Załączam linki do zdjęć.
Bardzo proszę o informację co dolega mojej sosence.
Serdecznie pozdrawiam.
Kasia
https://picasaweb.google.com/1139885747 ... 4328/Sosna#
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
Zdjęcie niestety się nie odtwarza
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 sie 2012, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za informację,
Link jest do katalogu Sosny na picassie, i tam są 4 zdjęcia.
Udostępniłam go teraz jako publiczny, proszę o info czy jest ok.
Link jest do katalogu Sosny na picassie, i tam są 4 zdjęcia.
Udostępniłam go teraz jako publiczny, proszę o info czy jest ok.
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
Tak zdjęcia są ok
widać na nich jedno, że nie musisz się martwić bo żółte igły to naturalny proces zrzucania przez sosnę starszych roczników igieł. Łatwo możesz zobaczyć przyrosty w danym roku i zobaczysz że igły 3letnie, czasem 2 letnie po prostu odpadają. Szczególnie widoczne jest to w dolnych partiach gdzie zaczną zamierać gałęzie. Nie martw się o poziom wody dla sosny bo ona sobie nawet w suszy dobrze poradzi