Paulownia puszysta(P.tomentosa)Cesarskie drzewo

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Paulownia - przesadzenie

Post »

Wprawdzie nie siałam nasion paulowni ale mam wielką wątpliwość czy ta siewka to właśnie paulownia ;:202
Moim zdaniem nie jest to paulownia lecz chwaścik :(
ofti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2012, o 06:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wiem. Jesteś na pewno bardziej doświadczona, ale nawet po wpisaniu w google - grafika sadzonki Paulowni wyglądają identycznie jak moja. Albo mam pecha albo chwast wygląda identycznie.

Wracając do tematu - może ktoś pomóc odnośnie przesadzania a nie odpowiadania czy to naprawdę Paulownia?

Pozdrawiam. Marcin
bogdan1212
200p
200p
Od: 27 gru 2009, o 12:49
Kontakt:

Post »

Pół cień ,ziemia obojętna ,jak najbardziej posadzić do gruntu. w pierwszym roku osłonić .
Tak wygląda moja, twoja to chwast

Obrazek Obrazek
Karpie Koi, moje wielkie hobby :)
Moja Pasja - ogród i oczko wodne!
inzynier mateo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2012, o 17:41

Post »

Paulownia w swojej ojczyźnie jest rośliną pionierską, co oznacza, że nie ma dużych wymagań co do gleby. Bardzo dobrze rośnie na glebach ubogich, choć optymalnie jest żeby podłoże było średnio bogate w składniki odżywcze (na glebach zbyt żyznych słabo drewnieje) oraz o odczynie od średnio kwaśnego do zasadowego; Stanowisko bezwzględnie musi być osłonięte, ciepłe i słoneczne (świetnie znosi suszę). W pierwszych latach konieczne jest osłanianie drzewka na zimę. Poza tym trzeba wziąć pod uwagę, że paulownia jest rośliną krótkowieczną i kruchą (może się łamać). Jeszcze wspomnę, że pąki kwiatowe tworzą się na jesieni, więc mogą przemarzać zimą, ale to sprawia, że genialne kwiatostany i jeszcze ładniejsze owoce, gdy już się udadzą, dają bardzo dużą satysfakcję. Aha, i jak już tak dużo piszę to proszę też wziąć pod uwagę, że liście są bardzo krótko na drzewie, późno wyrastają i wcześnie opadają co jest ważne dla kompozycji ogrodu, ale dają za to dużo próchnicy więc można je dobrze wykorzystać :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57

Re: Paulownia puszysta-cesarskie drzewko .Już się budzą w piwnic

Post »

Dużo na forum jest o Paulowni. Czy jednak mogę prosić o skondensowane wiadomości na ten temat? jak sadzić 9z nasion) kiedy do gleby, do jakiej gleby, jak podlewać (na razie). Jak podcinać, czy podcinać i co to daje....
i jest 11 rzecz która mnie nie pokoi.
kupiłam Paulownię na all - nasiona. Ona jednak tam na zdjęciach ma raczej małe listki w porównaniu do tych pokazywanych na forum... dlaczego?
odpiszcie proszę na ten nurtujący mnie temat....
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cesarskie drzewo - Paulownia puszysta

Post »

Dzisiaj mogę śmiało pokazać moje ukorzenione paulownie , oderwane wiosną kiedy drzewko wypuszczało młode pędy , najmniejsze miały po kilka cm , największy prawie 50 cm - pozostawione same w doniczkach w cieniu , często podlewane - obecnie wszystkie mają ładny system korzeniowy - tak więc można ją rozmnożyć przez ukorzenienie wiosennych odrostów .

Obrazek

Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Ja dostałam ostatnio malutka sadzonkę paulowni i nie ma tak poszczępionych brzegów ;:185 ...ale one bardzo szybko rosną , więc niedługo się przekonasz :wink:

Bogdan śliczne te paulownie ;:138
Moja ma dopiero jakieś 4 cm ale nie mogę się doczekać kiedy będzie wygladać jak twoja ;:65
A jak ją masz zamiar ocieplić na zimę?

A to moje maleństwo, świeżo wsadzone :tan troszkę zmordowane podróżą w kopercie ale jest :heja Obrazek
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21

Post »

Chcecie takie maluchy pozostawić w gruncie na zimę?
Moja wieksza , a jednak przezimuje w domu, bała bym się o nią.
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

A powiedz mi Jasiu od dawna masz paulownie...i czy powinnam ją schować jednak do domu na zimę, poducha ze słomy i juty nie wystarczy :?:
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21

Post »

Dostałam maciupeństwo , prawie jesienią, dosłownie trzylistkowe maciupeństwo z nasionka.
Przechowałam , na hali obok biura , a tam temperatura 8-10 stopni, wiosną długo się zbierała .
Dzisiaj ma 9 liści , ale ja jeszcze boję się ją zostawić w ogrodzie.
Faktem jest , że dla roślin miałam mało czasu tego lata , dwa razy byłam w szpitalu.
Więc może też jest trochę zaniedbana.
Tak czy tak , jeżeli właścicielka się pozbierała , to i paulownia się pozbiera , ale w tym roku jeszcze boję sie ją zostawić w ogrodzie.
Ja mieszkam na Górnym Śląsku , gdzie aura ciut łaskawsza , niż w innych regionach.
Jednak po pogromie w ogrodzie ostatniej zimy , taka decyzja wydaje mi się słuszna.
Awatar użytkownika
Malgorzata284
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 gru 2010, o 17:20

Post »

Świetny pomysł Marka z tym ukorzenianiem odrostów.Mam nadzieję,że mi też się uda.Z powodu ostrych sądeckich zim moja Paulownia co roku przemarza i na szczęście odbija od korzeni .Pogodziłam się już z tym ,że nie doczekam kwitnienia- prowadzę ją jak bylinę - a ona odwdzięcza się co roku większymi liśćmi :)
Pozdrawiam - Małgorzata
kaskaszkocja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sie 2012, o 20:38

Post »

Witajcie:)
Jak bardzo sie ciesze ze znalazlam to forum. Mysle ze przesledzilam wszystkie stronki:) No wiec i mnie urzekla ta piekna roslinka. Mieszkam w szkocji wiec mam nadzieje ze ten klimat bedzie jej bardziej sprzyjal ze wzgledu na nie tak srogie jak polskie zimy. Co prawda lata mamy tu chlodniejsze ale sloneczko tez u nas swieci i czasami mocniej przygrzeje :) No wiec 3 miesiace temu kupilam nasionka i oto mi cos tu wykielkowalo:) Prosze o rade co mam zrobic na zime? to znaczy w tym momencie roslinki sa w folii ale co zimowa pora? Nie mam garazu ani tez piwnicy wiec czy mam je zabrac do domu? Przesadzic je do wiekszych doniczek? Prosze o rade :) Podsylam zdjecia mojej kochanej Paulowni:) Obrazek
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

kaskaszkocja Czy os wysiewu do takiego rozmiaru minęło 3 miesiące , czy zasiałaś później niż kupiłaś?
Mam zamiar wysiać bliżej wiosny i nie wiem ile wcześniej mogę to zrobić, by od razu do gruntu wysadzić.
kaskaszkocja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Zasialam pozniej niz kupilam. Teraz minely dwa miesiace od jej zasiania czyli trzeba troche poczekac.
Ponoc pomalu zaczyna aby pozniej to nadrobic :)
kaskaszkocja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

ja tez sie ciesze bo paulownia rosnie w oczach:) Podpowiedzcie mi tylko co mam zrobic zimowa pora? przesadzic w duze doniczki i do domu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”