Ogród Danusi cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Danusi cz. 2

Post »

Danusiu ja znalazłam opis na allegro tej rosliny i tam pisze że przebarwia się dopiero jesienią może nie wyrzucaj i zaczekaj :) oto opis : Brassica oleracea Kapusta ozdobna
Wygląda cudnie w ogrodzie, gdy nadchodzą zimne dni i nic już nie kwitnie;
To jedyny gatunek kapusty uprawiany do dekoracji. Jej zaletą jest to, że swój urok w pełni prezentuje jesienią. Zdobi też ogród podczas łagodnych zim.
Kapusta ozdobna jest rośliną jednoroczną o dekoracyjnych, kędzierzawych liściach, jesienią
przebarwiających się w kombinacjach kolorów: czerwony/zielony, biały/różowy, różowy/zielony.
Jest efektownym okazem na rabatach, idealnie nadaje się do dekoracji stołu.
Rośliny wytwarzają wielobarwne liście już po 2 miesiącach od wysadzenia.
Kapusta ozdobna ma liście kędzierzawe, pierzaste lub głęboko ponacinane. O jej dekoracyjności decydują również kolory liści wewnętrznych. Zazwyczaj przybierają odcienie fioletu, różu, czerwieni i bieli, a bywają też żółtawe. Najbardziej dekoracyjna jest w okresie jesieni, bowiem w niskiej temperaturze lepiej się wybarwia. Posadzona w rozstawie 25 x 40 cm, daje ciekawy efekt dywanowy. Rozsadę sadzimy na miejsce stałe początkiem sierpnia, czyli wysiać musimy na przełomie czerwca i lipca.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu u mnie w pracy sprzedajemy tych kapustek dużo , właśnie przyszła dostawa , śliczne , niskie, kolorowe, malutkie , akurat na rabaty z iglakami i trawami ,a moje przy nich jak mutanty do tego zama zielenina . Na szcęście mamy na forum Lodzie, chyba ja ozłocę , wieczorem wysiewam kapustki . Już mogę się domyśleć producenci w Holandii na pewno je schładzają i stąd już w sierpniu w sprzedaży są kolorowe.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak wyglądał rano
Obrazek
A tak wygląda teraz
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dopiero przed chwilą połapałam się że on pięknie pachnie . Zapach jest delikatny , chyba lekko waniliowy, a może inny ale bardzo przyjemny.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale śliczny! Pierwszy raz takiego widzę czy długo będę te kwiatuszki?
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu do tej pory miał troszkę mniej i nie kontrolowałam długości kwitnienia za bardzo , poza tym w trakcie kwitnienia wędrował zazwyczaj po ogrodzie co też nie było dobre , ( zmiana naświetlenia . W tym roku dopóki kwitnie będzie stał w jednym miejscu i zobaczymy , odpiszę jak przekwitnie.
Dziś rozwinął kwiaty po 10 godz.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pytam , bo ja mam kaktusika który kwitł mi dwa razy i kwiat przepiękny ale jednodniowy.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu niektóre tak mają , jeden dzień i koniec , mój kwitł kilka dni , ale dokładnie nie odpowiem , teraz jet pod stałą obserwacją , zobaczymy. U dwóch kwiatków idę obciąć pylniki , sprawdzę czy dłużej postoją czy tak samo.
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

piękny ten kaktus :) ciekawe jak długo będzie kwitł :)
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ale kaktusik Ci pięknie kwitnie ;:138 , kiedy mój tak zakwitnie :wit
Awatar użytkownika
agrafka
50p
50p
Od: 19 sie 2012, o 13:58

Post »

śliczne zdjęcia, napełniają optymizmem :) Mam nadzieje że u mnie też tak kiedyś będzie... tylko pozazdrościć ;:63 :) Pozdrawiam
Historia mojej działeczki: Ogród-moja pasja

Balkonowa rewolucja: BALKON - podniebny ogród
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Jak czytam taką profesjonalną wymianę zdań, to czuję jak wielkie braki mam w botanice. Fakt, nie przykładałam się do tego przedmiotu i teraz są tego efekty, znaczy się efektów brak. :oops:

Danusiu ten kaktus jest chyba ogromny? Jak długo go masz?
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Mnie raz zakwitła opuncja ąle cudo ale pewnie fotki nie mam ,ale ile radości było ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonkonie wiem , mam nadzieję że nie będziesz długo czekała , dopilnuj żeby stał na powietrzu w pełnym słońcu jak najdłużej , do -2 wytrzyma z powodzeniem, i wiosną im wcześniej go wyeksmitujesz z domu tym lepiej . Zimą też nie zapomnij o podlewaniu , tylko oszczędnie. Nie gniewaj się za te podpowiedzi , to moje doświadczenia , trzymam kciuki za Twojego kaktusika .
Agrafko , na pewno będzie , może nawet ładniej . U mnie jak u wszystkich , z roślinami raz wzloty , raz upadki. Ogród piękny jak zadbany, zadbany jak jest zdrowie i chęci , czasem zabraknie jednego i drugiego i ogród już przestaje być taki piękny , na szczęście szybko się regeneruje. Każdy nowy sezon to nowe wyzwanie . Przed Wami jeszcze jesień , wiosną nabierzecie , świeżego spojrzenia i będzie OK. Po za tym jest jeszcze Fo i cała zima na zastanawianie się co robić od wiosny .Same przyjemności.
Helenko braki to zawsze gdzieś wyłażą . Kaktus średni 40 cm . Wolno rośnie, ma już z osiem lat , nie jestem pewna , u mnie jest ok 5 lat.
EluOpuncja jest ładna i smaczna , owoce smakują podobnie jak Granat , ale chyba smaczniejsze. Tylko te włoski na owocach zdradliwe są, prawie niewidoczne , strasznie włażą w łapki i trudno wyskubać . W ubiegła zimę mieliśmy ładne okazy w sklepie , dorodne okazy . Dwa lata temu w Grecji podziwiałyśmy je na zboczu góry , były już dojrzałe , ale żeby zerwać i nie oblepić włoskami,trzeba się natrudzić .
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Danusiu w hodowli kaktusów i sukulentów jestem zupełnie zielona, więc każda podpowiedź cenna, dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kaktus nadal ma kwiaty

Obrazek

Obrazek
A to boje nieodzowne nakolanniki. Prezent od dzieci.

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”