Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

Krysiu [ /b] :wit Witam ;:196 Gdzieś mi się zagubiłaś , nie dostawałam powiadomień i myślałam że u Ciebie nic się nie dzieje - ale już nadrobiłam zaległości .
Pięknie ;:215
Dalie , hortensja , słoneczniczek - cudo ;:138 ;:138 ;:138
A czy Ty dla mnie coś z Hortensji ukorzeniasz ???
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia ;:168
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za radę, spróbuję wykorzystać jesienią :D Nie wpadłam na wiązanie kłącza, ale co mi szkodzi spróbować.
Moje "ale" dotyczy wykopywania dalii i przenoszenia, reszta budzi mój zachwyt :D
Chryzantemy od Ciebie zaczynają się rozłazić na boki :shock: Mają wiele odrostów, już zdążyłam się wymienić ze znajomą :wink: Nie wiedziałam, że tak szybko mogą utworzyć nową kępę.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Krysiu, skoro wysiałaś ten piękny rząd dalii karłowych, to czy mogłabym prosic o zebranie z nich nasion? Może i mnie uda się je z nasionka wyhodować? Gdziś czytałam, ze karpy tych sianych można wykopać i przechować jak normalnych
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

JAKUCH Jadziu zauważyłam,że tego typu krzewy muszą być sadzone w odpowiednim miejscu aby stanowiły ozdobę i cieszyły oczy.
To prawda,że jakos tego czasu jest coraz mniej ... albo my wolniej wszystko robimy ... :;230

JacekP Jacku dziękuję,że potwierdzasz mój pomysł znaczenia kłaczy.
Przyznam Ci się,że jak w ub roku wysyłałam do 2 facetów moje kłącza to się zastanawiałam,czy nie narażę sie u Was na śmieszność z tymi nazwami na specjalnych wstążkach ...
Dziękuję w imieniu maluszkowych dalii.

lora bardzo dziękuję - tyle słów uznania na raz ...
Co do siania dalii to bawię sie w to od czasu do czasu bo to taka wielka niespodzianka co z tego wyrośnie. Zawsze zakwitną mi wszystkie ale sieje je w domu pod koniec marca a potem pikuję po 2 lub 3 sztuki razem do torfowych małych doniczek.
dalie pięknie i szybko kiełkują. Jak dostaja trzecie liście to uszczykuję im stożek wzrostu i potem juz niczym nie męczę.

Obrazek

takasobie Miłko też jestem w nią zapatrzona bo H bukietowa Renhy Wanille Fraise to wdzięczna odmiana. Teraz jest bardziej wybarwiona ale zapomniałam dziś wziąć aparatu na działkę .

malgocha1960 ostatnio patrząc na nie tez pomyślałam aby zostawić trochę nasionek bo te dalie z siewu nie zawsze zdążą zawiązać kłącza - wiem to z praktyki i właśnie dlatego przestanę wycinać przekwitłe kwiatostany bo zawsze i wszędzie tak postępuję.
Czyli nasion będzie mnóstwo tylko się przypomnij

iwona0042 Iwonko - byłam , podziwiałam - dziękuję.

TerDob Ot widzisz Teresko jak to można czasami zgubić drogę do znajomej ... :;230 Też czasami tak mam.

ewamaj66 Ewo zawsze warto próbować bo każdemu coś innego podpasuje ale etykiety przywiązywane do pędu czasami zawodzą.
Cieszy mnie, że Chryzantemy dobrze się zaaklimatyzowały a co do rozrastania to zalezy od odmiany bo nie wszystkie tak mają.
Ciekawa jestem czy dobrze trafiłam kolory bo to po omacku było ... :;230
Mam nadzieje,że Plektranthus Amboinicus tez rośnie i da Ci masę liści na lekarstwo.
A przy okazji bo potem zapomnę - czy będziesz dzielić swa liliję bo tego typu zaczęły mnie interesować ?
https://lh6.googleusercontent.com/-o27s ... 0_5566.JPG

Sosenki4 Marzenko zaplanowałam zbieranie nasion tych dalii więc się przypomnij o nasionka w odpowiednim czasie.
Jeśli zdąży zawiązać kłącze to oczywiście,że można ja przechować na następny sezon.

Jakoś tak się złożyło,że nie pokazywałam swej małej kolekcji Tojadów - odbudowuję ją od 2 lat i każdego roku coś dosadzam . Poprzednią kolekcję straciłam z racji awarii wodociągu i długiego stania wody w tym miejscu gdzie rosły.
Sezon jakiś dziwny bo liście niektórych szybciej zaczeły żółknąc ale ten rok w wielu sprawach dziwny .

Obrazek

Oczywiście ta Jeżówka na fotce miała być biała i nie pasuje do zestawu koloru na danej rabacie - dziś wykopana dla przewodniczącej ROD bo bardzoe jej zależało.... niech zna moje dobre serce bo gdy ktoś prosi daję ale tym, którym się coś spodoba i sami biorą ... nie trawię !!!
Złodziej to dla mnie niższa rasa i nic na to nie poradzę.
Obrazek

Tojad mołdawski zakwita najwcześniej i z małej sadzonki w tym roku zrobiła sie pokaźna roślina
Obrazek

Obrazek

TOJAD SCHNEEWITCHEN ma wyjątkowo piękne i błyszczące liscie
Obrazek

Tojad mocny
Obrazek

Tojad lisi
Obrazek

Tojad Bicolor z wymiany na Forum
Obrazek
Jeszcze zakwitnie Tojad Aconitum carmichaelii ale on z tych pózniej kwitnących.
Rabata z Tojadami powiększy się bo czekają sadzonki w 2 doniczkach.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Powoli kwiaty przekwitają, trzeba je wycinać i robią sie puste miejsca - czyli jesień zbliża się bo tak wyglądają jesienne porządki.
Wycięłam już Odętki wirginijskiej bo były resztki kwiatów na szczytach.

Odętka wirginijska'Summer Snow'
Obrazek

Odmiana o kwiatach różowych, jeszcze zakwitnie ta jesienna w ciemniejszym wybarwieniu i mniej ekspansywna ale w tej chwili dopiero ma pąki.
Obrazek

Chciałam też przyciąć Wiązówkę czerwoną bo kwiat prawie suchy a tak wyglądał w pełni kwitnienia. Zauważyłam nowy pęd kwiatostanowy więc zostawię ja w spokoju

Obrazek

Obrazek

Werbena patagońska wciąz obsypana kwiatami i nie zamierza schodzic z drogi innym kwiatom - mało miejsca od dołu zabiera ale za to wyżej rozkłada sztywne pędy i pokazuje swe wdzięki. Mam ją dzięki Ewie ( Aesha) - dziękuję ;:196
Obrazek

Obrazek

Jedne przekwitają a inne zakwitają a pękanie pąka i wyłanianie się płatków to cud dziejący się na naszych oczach
Języczka pomarańczowa
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam 2 kępy - rosnąca przy starej Jabłoni ma zdrowe i nie uszkodzone liście ale przy płocie od strony rzeki ... szkoda gadać bo wygląda bardzo skromnie gdy usunęłam wszystkie uszkodzone liście .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Odętki też u mnie jeszcze kwitną , wiązówkę dopiero dokupiłam na wiosnę i miały po jednym kwiatku ,muszę się przyjrzeć może znowu wypuszczają .. Tojadów tez mam kilka ale najbardziej intensywny ma ten niebieski karłowaty .Zebrałam nasionka i nawet ładnie wschodzą , nie wiem tylko czy urosną na tyle aby móc ich po pikować do doniczek ,jak nie to będą czekać do wiosny .. Hortensje i u mnie już się ładnie przebarwiają ..Teraz królują dalie ,aksamitki i róże ,które ciągle kwitną .
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,piękne te twoje tojady.Ja kupiłam kilka gatunków wiosną,ale to chyba niewypał.Odętkę miałam w ubiegłym roku,ale nie odbiła,mogła zmarznąć?
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Piękne Tojady ;:333 nawet nie wiedziałam że ich tyle jest , ja mam tylko niebieski . Odętkę mam białą , różowa też jest śliczna ;:108 Mam też werbenę patagońską - ale cóż nie mogę się nimi pocieszyć ;:185 jak to dobrze że chociaż u Ciebie oko nacieszę - dziękuję bardzo ;:196
Miłego dnia :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Po zobaczeniu Twoich tojadów chyba mi ciśnienie podskoczyło :!: Kolekcja wyjątkowa i największa, jaką do tej pory widziałem na FO ;:180 Zastanowił mnie tojad lisi. Mój jest żółty, Twój - żółtawy z zielonymi plamkami. Doczytałem, że to dwa podgatunki i ten mój nazywa się acontium lycoctonum sub. lycoctonum a Twój - sub. vulparia. Też miałem kiedyś vulparia ale nie rozsiał się i już go nie ma. Jeślibyś chciała żółtego - służę siewkami 8-)
Pokazałem już część dalii od Ciebie 8-) Jedynie nie wyszły 'Tyller James' i 'Black Wizard'.
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

witaj Krysiu!!
Zaglądam do Ciebie codziennie ale nie zostawiam śladu swej obecności
chryzantemki od ciebie pięknie rosną
wiosną przeniose je w inne miejsce
obejrzałam twoją kolekcje tojadów i jestem pod wrażeniem
nie wiedziałam że jest ich tyle
wiosną zastanawiałam się nad zakupem i oczywiście nie kupiłam a teraz będę żałować :evil:
języczka jest naprawdę imponująca a pod nią rośnie brunnera?
też jest na mojej liście zakupów :)
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Piękne okazy :D Muszę je jeszcze na spokojnie pooglądać ;:138 Odętki zaczynają mi się coraz bardziej podobać :D A tojady super :D Kolorystycznie nie pasował... No cóż, w przyrodzie kolory ślicznie mieszają się ze sobą i ZAWSZE pasują ;:3
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Podziwiam Twoje sianie dalii. Osobiście nie lubię takich małych sianych pojedynczych. Ale w donicy potrafi to ładnie wyglądać. w ogóle do siania mam dwie lewe. Chociaż ostróżka od Ciebie mi wzeszła (ok 30%). To dla mnie sukces.
Podoba mi się werbena, ale i tak nie miałabym gdzie posadzić. Wiele bylin rozdam, bo zmieniam koncepcję w kilku miejscach i bez tego się nie obejdzie.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Witaj Krysiu ,bo dłuższej nieobecności,odwiedziłam Twój ogród, zaskoczona jestem nasadzeniem hortensji na rabacie jak długo juz rosnie na tym miejscu ,a moze to nowe nasadzenie
https://lh6.googleusercontent.com/-RmEC ... SKAWKI.JPG
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tojady masz niesamowite! Moje coś w tym roku słabsze niż zwykle, pewnie przez niemiłosierne upały które co trochę nawiedzają mój ogród (od końca kwietnia! :roll: ) i bardzo rzadkie opady. Podlewanie ze studni to jednak nie to samo, co deszcz :(
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ja też podziwiałam twoje tojady Krysiu- u mnie nie chcą rosnąć i kwitnąć...w ubiegłym roku nawet zakwitł jakiś i bardzo mnie cieszył w tym roku,nie zauważyłam nawet lisi też jakiś taki suszek się zrobił i wczoraj mu zmieniłam miejsce zamieszkania bo mi jego miejsce pasowało na coś innego... ;:173
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”