JAKUCH Jadziu zauważyłam,że tego typu krzewy muszą być sadzone w odpowiednim miejscu aby stanowiły ozdobę i cieszyły oczy.
To prawda,że jakos tego czasu jest coraz mniej ... albo my wolniej wszystko robimy ...
JacekP Jacku dziękuję,że potwierdzasz mój pomysł znaczenia kłaczy.
Przyznam Ci się,że jak w ub roku wysyłałam do 2 facetów moje kłącza to się zastanawiałam,czy nie narażę sie u Was na śmieszność z tymi nazwami na specjalnych wstążkach ...
Dziękuję w imieniu maluszkowych dalii.
lora bardzo dziękuję - tyle słów uznania na raz ...
Co do siania dalii to bawię sie w to od czasu do czasu bo to taka wielka niespodzianka co z tego wyrośnie. Zawsze zakwitną mi wszystkie ale sieje je w domu pod koniec marca a potem pikuję po 2 lub 3 sztuki razem do torfowych małych doniczek.
dalie pięknie i szybko kiełkują. Jak dostaja trzecie liście to uszczykuję im stożek wzrostu i potem juz niczym nie męczę.
takasobie Miłko też jestem w nią zapatrzona bo H bukietowa Renhy Wanille Fraise to wdzięczna odmiana. Teraz jest bardziej wybarwiona ale zapomniałam dziś wziąć aparatu na działkę .
malgocha1960 ostatnio patrząc na nie tez pomyślałam aby zostawić trochę nasionek bo te dalie z siewu nie zawsze zdążą zawiązać kłącza - wiem to z praktyki i właśnie dlatego przestanę wycinać przekwitłe kwiatostany bo zawsze i wszędzie tak postępuję.
Czyli nasion będzie mnóstwo tylko się przypomnij
iwona0042 Iwonko - byłam , podziwiałam - dziękuję.
TerDob Ot widzisz Teresko jak to można czasami zgubić drogę do znajomej ...

Też czasami tak mam.
ewamaj66 Ewo zawsze warto próbować bo każdemu coś innego podpasuje ale etykiety przywiązywane do pędu czasami zawodzą.
Cieszy mnie, że Chryzantemy dobrze się zaaklimatyzowały a co do rozrastania to zalezy od odmiany bo nie wszystkie tak mają.
Ciekawa jestem czy dobrze trafiłam kolory bo to po omacku było ...
Mam nadzieje,że Plektranthus Amboinicus tez rośnie i da Ci masę liści na lekarstwo.
A przy okazji bo potem zapomnę - czy będziesz dzielić swa liliję bo tego typu zaczęły mnie interesować ?
https://lh6.googleusercontent.com/-o27s ... 0_5566.JPG
Sosenki4 Marzenko zaplanowałam zbieranie nasion tych dalii więc się przypomnij o nasionka w odpowiednim czasie.
Jeśli zdąży zawiązać kłącze to oczywiście,że można ja przechować na następny sezon.
Jakoś tak się złożyło,że nie pokazywałam swej małej kolekcji Tojadów - odbudowuję ją od 2 lat i każdego roku coś dosadzam . Poprzednią kolekcję straciłam z racji awarii wodociągu i długiego stania wody w tym miejscu gdzie rosły.
Sezon jakiś dziwny bo liście niektórych szybciej zaczeły żółknąc ale ten rok w wielu sprawach dziwny .
Oczywiście ta Jeżówka na fotce miała być biała i nie pasuje do zestawu koloru na danej rabacie - dziś wykopana dla przewodniczącej ROD bo bardzoe jej zależało.... niech zna moje dobre serce bo gdy ktoś prosi daję ale tym, którym się coś spodoba i sami biorą ... nie trawię !!!
Złodziej to dla mnie niższa rasa i nic na to nie poradzę.
Tojad mołdawski zakwita najwcześniej i z małej sadzonki w tym roku zrobiła sie pokaźna roślina
TOJAD SCHNEEWITCHEN ma wyjątkowo piękne i błyszczące liscie
Tojad mocny
Tojad lisi
Tojad Bicolor z wymiany na Forum

Jeszcze zakwitnie Tojad Aconitum carmichaelii ale on z tych pózniej kwitnących.
Rabata z Tojadami powiększy się bo czekają sadzonki w 2 doniczkach.