Lawenda(2012-2014),ogólnie Cz. 2
- grzegorz4482
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 paź 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lawenda - Lavandula część 1 .
Właśnie pisałem do tej firmy i odpisali : ,,W odpowiedzi na Pana emaila informuję iż sprzedajemy odmianę True Lavender." :?:Mam pytanie czy istnieje taka odmiana bądź gatunek?
Istnieje na bank, bo ja ją mam. 
Lawenda wąskolistna, prawdziwa (Lat: Lavandula angustifolia Mill. ) (ang: true lavender)

Lawenda wąskolistna, prawdziwa (Lat: Lavandula angustifolia Mill. ) (ang: true lavender)
... a w ogródku fajnie jest ... to podśpiewuję ja, Zosia 

-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli wierzyć wikipedii to true lavender jest nazwą gatunku lawenda wąskolistna a nie nazwą odmiany jak hidcote, czy alba.
- grzegorz4482
- 20p - Rozkręcam się...
Czyli wynik jest taki iż jest to gatunek a nie któraś z odmian? Ta lawenda oczywiście. 

-
- 200p
Dokładnie tak. Taka zwykła. 

- grzegorz4482
- 20p - Rozkręcam się...
A powiedzcie mi moja sąsiadka ma lawendę której kwiatostany są takie cieńiutkie i drobne jakieś takie po mojemu chude, czy jest możliwe ze to taka odmiana czy tez jej może stanowisko badz podłoże nie pasuje ?
Dzisiaj przycięłam lawendę,w sumie same kwiatostany bo były bardzo długie i na nie których u dołu są małe,myślę że nadadzą się do ukorzenienia.I teraz pytanie:
Po zanurzeniu w ukorzeniaczu i wsadzeniu do perlitu czy ziemi z piaskiem one mają tam rosnąc do wiosny?Czy po jakimś czasie wsadza się do normalnej ziemi?Czy ewentualnie wsadzić jeszcze do gruntu przed zimą?Proszę o odpowiedź.
Po zanurzeniu w ukorzeniaczu i wsadzeniu do perlitu czy ziemi z piaskiem one mają tam rosnąc do wiosny?Czy po jakimś czasie wsadza się do normalnej ziemi?Czy ewentualnie wsadzić jeszcze do gruntu przed zimą?Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam,Basia
-
- 200p
Parę postów wyżej Jokaer i Mike22 napisali, że za późno już na ukorzenianie. Jeżeli masz ochotę to zrób sadzonki (pogoda lubi płatać figla -może będzie ciepło). Ja robiłam w przeźroczystym pudełku i kiedy zobaczyłam korzenie wysadzałam do gruntu. Co do terminu to nie przysięgnę, ale zdaje mi się, że rosną u mnie takie właśnie późne sadzonki z zeszłego roku.
Późno to ja wiem,źe jest ale musialam teraz przyciąc bo ciężko będzie mi je przykryć na zimę a przy okazji mam nadzieje że kilka sadzonek uda mi się ukorzenić
,może część zostawie w domu do wiosny a kilka w gruncie jak się ukorzenią,świetny pomysł z przeźroczystymi doniczkami

Pozdrawiam,Basia
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
-
- 50p
- Od: 28 lut 2012, o 11:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
@basiabar - trzymaj pojemnik na parapecie, tak aby miały więcej ciepła niż na dworze. Dzięki temu nieco przyspieszysz ukorzenienie. Jelsi masz kilka/kilkanaście sadzone/ możesz je dodatkowo okryć folią (mini namiot) oczywiście tak, aby folia nie dotykała roślin. 2-3 razy dziennie wdmuchuj tam powietrze. Tak po prostu wdmuchuj, Dwutlenek z wydychanego powietrza przyspeiszy proces wzrostu. Pamiętakj jednak, aby je wentylować codziennie, aby nie wdały się choroby grzybowe.
Do wiosny przetrzymaj je w piwnicy/garażu.
Do wiosny przetrzymaj je w piwnicy/garażu.
Dziękuje bardzo za wskazówki.Miną miesiąc i stoją więc,chyba będą rosły.
Pozdrawiam,Basia
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Nazwy odmiany nie znam, ale mam takiego ,,chudzielca"grzegorz4482 pisze:A powiedzcie mi moja sąsiadka ma lawendę której kwiatostany są takie cieńiutkie i drobne jakieś takie po mojemu chude, czy jest możliwe ze to taka odmiana czy też jej może stanowisko badz podłoże nie pasuje ?

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- falkenburg
- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
Re: lawenda, jak z tym jest?
Obawiam się że winter hardy to też tylko w Anglii. W naszym klimacie raczej ta lawenda nie zimuje, albo inaczej zimuje tylko razwisteria pisze:Lawendynami określiłam kupione w Tesco Lavendula lusitanica i lavendula centrum, takie z płatkami-piórkami u góry. Nie mają polskich etykiet, ale po angielsku stoi, że winter hardy .... . no zobaczymy.

Małgorzata i Krzysztof