Zaczynam - rogalm1 cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Aga, nie dziękuję ale rozmnażaj mi roślinki dalej, bo w miarę jedzenia apetyt rośnie i już mam pomysły na nowe rabatki! Co prawda Robert (czyt. mąż) puka się w głowę i pyta kto to będzie plewił ale ja liczę na dzieci!

Kasiu, postaram się zrobić takie zdjęcia widokowe, ale jeszcze nie ma tego efektu bo pomiędzy drzewkami i krzakami owocowymi jest goła ziemia, trawa jeszcze nie posiana, a rabatki jeszcze nie prezentują się rabatkowo tylko jako wysepki poszczególnych roślin, ponieważ mam baaaaardzo dużo miejsca na kwiaty, to sadziłam je dość rzadko, żeby mogły sie spokojnie rozrastać!

Znalazłam jeszcze dwa zdjęcia tego dyskusyjnego kwiatka, może teraz będzie łatwiej

Obrazek

Obrazek

a tak mój najmłodszy syn chodził przez długi czas i podlewał drzewka owocowe, miedzy krzakami postawiłam stara wanienkę i nazbierało sie w niej trochę deszczówki i Szymek brał i nosił tę wodę kubeczkiem pod każde drzewko!

Obrazek
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko masz cudownego synka :lol:
Widać że rośnie następny ogrodomaniak , ale to bardzo dobrze bo twój trud nie pójdzie na marne :P
Domek super i twoje nasadzenia robią wrażenie :shock: .
Jeszcze trochę i będziesz miała busz a ja taki uwielbiam :lol:
Zyczę ci żeby pięknie wszystko rosło i żebyś miała coraz więcej kwiatów :P
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, bardzo Ci dziękuję, ale synek robi tylko takie dobre wrażenie a ogólnie jest okropnie uparty, ale mam nadzieję, że z tego wyrośnie. Rzeczywiście On i Marysia są okropnymi ogrodomaniakami, Najstarszy Kuba i średni Mateusz mają tak okropne alergie, że czasami bardziej się tam męczą niż cieszą, ale może odczulanie pomoże i będzie happy end!
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko, ja nie mówię że to chwast - też ją kiedyś miałam.
Jak się rozrośnie tworzy taki kobierzec i wygląda całkiem ładnie - a rozrasta się dość szybko.
Zdaje się, że nazywają ją też marzanką - chyba że się mylę. ;:24
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny !
Te białe kwiatuszki na foto 3 to jest marzanka wonna, czyli przytulia :) Rośnie w cienistych lasach, jest ziołem leczniczym. Jest pod ochroną.Nazwałam ją "zielskiem", bo pomyślałam, że trafiła do Moniki przypadkowo z barwinkiem :oops: Bardzo przepraszam :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Nie sądziłam, że Marysi tak się to spodoba - ale czemu nie :!: Niech to będzie hasło rodzinnej wyprawy w nieznane.Całą rodziną zawsze rażniej i weselej. Jedno wspiera drugiego i tak powinno w życiu być.
A więc naprzód rodzinko kochana :!: :P :P :P ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabrielo, Eus cieszę się, że już wiem co to jest - skoro to jest zioło to zaraz będę szukać do czego ono służy!

Grażynko, my już nie w "nieznane" my już w konkretne miejsce :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Faktycznie Moniko - jak się do Ciebie nie zagląda często, a w zasadzie codziennie, to potem się siedzi i czyta, czyta, czyta, tyle sie tu dzieje :)
Domek super i tyle nowych roslinek, naprawdę jestem pełna podziwu dla Waszego zapału i pracy. Wiem ile zrobiliscie, bo ja tez jestem "dojeżdżającym" ogrodnikiem :)
A Dzięki temu, że dostajesz nowe roslinki i o nich piszesz, to w końcu i ja dowiedziałam sie jak nazywają się krzaczki i roslinki w moim ogrodzie :) teraz jak cos kupuję to sobie zapisuję nazwy, ale wczesniejsze zakupy to "wolna amerykanka" była i po jakims czasie nazwy roslinek parowały z pamięci "jak woda na pustyni" :)
Ewa
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Witaj Moniko, wszystko pięknie rośnie :)

Ale wpadłam też, żeby pogratulować Ci sreberka :)
A to dla Ciebie :)

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ja się też przyłączam do powyższych srebrnych osiągnięć. Moje gratulacje :!:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ave, tak na prawdę to u mnie cos się wydarza raz w tygodniu, niestety. Chociaż teraz dużo spraw załatwiam równocześnie, telefonicznie i mailowo - studnia, prąd, szambo, kuchnia polowa, taras, szukam po sklepach narzędzi- na razie mamy tylko dwie łopaty i małe trójzęby z saperka - a to juz absolutnie nie wystarcza! Więc mam co robić, że o dzieciach nie wspomnę!

Daisy, bardzo dziękuję za gratulacje, chociaż to nagroda nie za zasługi a raczej za wyciąganie wiedzy od innych! A kwiat bez podpisu dla sprawdzenia czy już się coś nauczyłam? :)
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, dziękuję za gratulacje a zwłaszcza za Twoje ciepłe słowa!

Mam bardzo poważne pytanie, czy te wszystkie młode sadzonki kwiatowe czymś podlać, jakimś nawozem? (obornika i kompostu brak!), a może zrobić coś z pokrzyw, rosną u mnie bez pozwolenia!

Właśnie przeprowadziłam kolejną rozmowę w sprawie wiercenia studni i znowu z "przyczyn niezależnych" przełożyli termin o 3 tygodnie, ręce opadają! :(
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratuluję srebrnej karty. A ze studnią to niestety nic innego nie pozostało jak cierpliwie czekać. Ewentualnie można sobie pod nosem coś powiedzieć, chociaż to i tak nic nie przyspieszy.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
Awatar użytkownika
surita
200p
200p
Od: 8 kwie 2008, o 14:36

Post »

Monisiu, gratuluję Ci sreberka :)
Pozdrawiam, surita czyli Kasia.
Zapraszam na mój balkon :)
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Młode roślinki nawożę po około 2 tygodniach od momentu sadzenia, tak aby się mogły zadomowić i nawóz im nie zaszkodził :)
Zasada jest taka, lepiej za mało niż za dużo, najwyzej będą słabiej rosly, a za dużo to można nawet zniszczyć osłabioną przesadzaniem roślinkę.
Tu jest mnóstwo bardzo dobrych przepisów na różne preparaty :)

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... =szkodniki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”