Pasja - cz. 2
- magenta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Pasja - cz. 2
To jest myśl Aguniu, tylko czy dobrze będą wyglądały dwa czerwone duże drzewa? Po lewej duża wiśnia śliwowa czerwone małe listki...Oddzielone by były dereniami.
Kasiu, wstaw prosze fotke tego fragmentu ogrodu 
Gosiu, Royal Red kwitnie, zjawiskowo zoltymi kwiatuszkami

Gosiu, Royal Red kwitnie, zjawiskowo zoltymi kwiatuszkami

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasia, a może czerwony buk? Dosyć szybko rośnie i to kawał drzewa - mi skutecznie zasłonił sąsiadów. Chyba jednak drzewo lepsze niż krzew, bo nie zabierze miejsca u dołu na rabacie, tak mi się wydaje. Ja bym wywaliła też pięciornik i poszła albo w trawy, albo w byliny. Ale ja mam ostatnio fazę na wywalanie pięciorników, więc może nie powinnam doradzać...

- magenta
- Kontakt:
Małgosiu pęcherznica jest świetnym żywopłotem ale tu chybaby się nie sprawdziła, mam sporo host do umieszczenia w nogachNutka81 pisze:Kasia, ale 3 metry wzwyż i tyle samo wszerz, to za mało?Poza tym, klon nie urośnie tak szybko jak pęcherznica do takich rozmiarów, a na dodatek nie kwitnie

Aguniu wstawię jutro, bo nie mam w zanadrzu..
Kasiek pokażesz swojego buka? Możesz wstawić u mnie. Z pięciornikiem pomyślę, jest różowy i może to faktycznie nie najlepsze miejsce dla niego...Sama mam do wywalenia dwa żółte, bo się zeschły...

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A pęcherznica na plecionej nóżce pniu i formowanej górze? Szybko, niedrogo. Funkie bądź byliny mogą w 'nogach' pozostać.
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- robaczek_Poznan
- magenta
- Kontakt:
- robaczek_Poznan
Kasiu, u mnie ten buk rośnie 2 lata, jak wszystko
Sporo przybrał na masie choc kupiony był jako większy egzemplarz.
Pęchęrznice próbowałam prowadzić na pniu i mi nie wyszło. U Edi jest pienna pęcherznica, na wysokości ok 1,50 jest korona - w takiej wersji ładnie to wyglada, ale 4 metrowej na pniu nie widziałam

Pęchęrznice próbowałam prowadzić na pniu i mi nie wyszło. U Edi jest pienna pęcherznica, na wysokości ok 1,50 jest korona - w takiej wersji ładnie to wyglada, ale 4 metrowej na pniu nie widziałam

Buczek jest bardzo fajną propozycją - podoba mi się jego pokrój. Chociaż pytanie, Kasiu, jaki efekt chcesz osiągnąć i w którym miejscu drzewko powinno zacząć Was odsłaniać od sąsiadów. Przy buczku korona zaczyna się niżej, przy klonie wyżej.
W każdym razie, mnie się podoba podpowiedź Robaczka
W każdym razie, mnie się podoba podpowiedź Robaczka

- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Kasiu, widzę, że i ty szukasz drzewka na "środek"
, ja mam cały czas dylemat, a i zapał mi siadł..nic mi się nie chce chociaż po głowie kołacze mi się jabłonka. Buk piękny, ale rośnie ogromny, czy nie za duży do naszych małych ogródków?
Gigantus szaleje widzę
, bardzo lubię ogólne zdjęcia Twojego ogródka
Miłego dnia

Gigantus szaleje widzę

Miłego dnia

Bardzo ładny fragment ogrodu, Kasiu
(Byłam dziś chyba w Twoich okolicach (Jaskółcza) na zakupach paprociowych
)
Moim zdaniem wiśnię albo trzeba usunąć, albo ciąć ją w bardziej zwartą kulę... w każdym razie bez względu na to czy zostanie czy nie, to po jej lewej stronie posadziłabym klona Royal Red, ponieważ jego korona zacznie Ci się nad siatką, a nie o to chodzi, żeby zasłonić rośliny pod nim rosnące, ale odsłonić się koroną od sąsiadów. Tak to widzę. Poza nim, optuję nad nasadzeniami, o których wcześniej pisałam... pięciornik chyba faktycznie pójdzie do wywalenia ;-)

Moim zdaniem wiśnię albo trzeba usunąć, albo ciąć ją w bardziej zwartą kulę... w każdym razie bez względu na to czy zostanie czy nie, to po jej lewej stronie posadziłabym klona Royal Red, ponieważ jego korona zacznie Ci się nad siatką, a nie o to chodzi, żeby zasłonić rośliny pod nim rosnące, ale odsłonić się koroną od sąsiadów. Tak to widzę. Poza nim, optuję nad nasadzeniami, o których wcześniej pisałam... pięciornik chyba faktycznie pójdzie do wywalenia ;-)
- robaczek_Poznan
Wow, Kasia, ale zarosniety masz te fragment
duże, ładne roslinki
Zastanów się i przemysł wszystkie rady - przede wszystkim jednak drzewo musi sie podobać Tobie i spełniać rolę jaką Ty mu wyznaczysz - jeśli zasłaniać sąsiadów, to kwestia na jakiej wysokości ma być gęsta korona, Aga ma rację. U dołu coś bym wywalila, ładnie i dorodnie ale chyba trochę za gęsto

Zastanów się i przemysł wszystkie rady - przede wszystkim jednak drzewo musi sie podobać Tobie i spełniać rolę jaką Ty mu wyznaczysz - jeśli zasłaniać sąsiadów, to kwestia na jakiej wysokości ma być gęsta korona, Aga ma rację. U dołu coś bym wywalila, ładnie i dorodnie ale chyba trochę za gęsto

- magenta
- Kontakt:
Hej
Madziu jesteś! Gdzie byłaś? /co jadłaś , co piłaś?
/ Oglądałam dzisiaj u Melona drzewa i buki są dość drogie, a klony brzydkie, jakby podsuszone... Musiałabym chyba podjechać , gdzieś dalej...Padnie na klona chyba...
Aguniu no właśnie u Ciebie pisałam , o tej Jaskółczej. Wiśnię dlatego prowadziłam tak rozłożyście, bo chciałam mieć trochę cienia na rabacie. Ale jak tuja podrosła , to całość się nie sprawdza
Uważam nawet, że paskudnie wyglądają obok siebie. Z tym pięciornikiem , to jakiś nie przemyślany zakup...Mam o czym myśleć. Zapomniałam, że pod tą wiśnią rosną 3 serduszki
Kasiek najtrudniej jest podjąć decyzję. Wyjątkowo się zagęściło w tym roku, głównie hosty zaszalały i są do rozsadzenia. Chciałabym przede wszystkim ujednolicić tę rabatę, żeby uniknąć miszmaszu.
A doradźcie tego miskanta po lewej zostawić czy wywalić?

Madziu jesteś! Gdzie byłaś? /co jadłaś , co piłaś?

Aguniu no właśnie u Ciebie pisałam , o tej Jaskółczej. Wiśnię dlatego prowadziłam tak rozłożyście, bo chciałam mieć trochę cienia na rabacie. Ale jak tuja podrosła , to całość się nie sprawdza

Kasiek najtrudniej jest podjąć decyzję. Wyjątkowo się zagęściło w tym roku, głównie hosty zaszalały i są do rozsadzenia. Chciałabym przede wszystkim ujednolicić tę rabatę, żeby uniknąć miszmaszu.
A doradźcie tego miskanta po lewej zostawić czy wywalić?

- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Kasiu siedziałam w domu kilka dnia, ale miałam co robić. Nic nie piłam
, a jadłam pyszne malinki i winogronka prosto z krzaczka u moich rodziców
W Melonie kupowałam klona, udało mi się kupić ładny okaz, a większy wybór drzewek jest we Floriall, nie wiem jak cenowo się przedstawia niestety. A ta szkółka koło ciebie też ma chyba drzewka?
Ostatnio się bawiłam programem gardenpuzzle i na kawałku (prawy róg) ogródka wirtualnie zrobiłam coś takiego

Za surmią jest wiśnia Kanzan, też fajnie wygląda

W Melonie kupowałam klona, udało mi się kupić ładny okaz, a większy wybór drzewek jest we Floriall, nie wiem jak cenowo się przedstawia niestety. A ta szkółka koło ciebie też ma chyba drzewka?
Ostatnio się bawiłam programem gardenpuzzle i na kawałku (prawy róg) ogródka wirtualnie zrobiłam coś takiego

Za surmią jest wiśnia Kanzan, też fajnie wygląda