Medinilla magnifica- uprawa/pielęgnacja
Witam. Dzięki Przemo za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie czy jest szansa że ponownie zakwitnie skoro tak jak zauważyłam obok pędu z kwiatem jest coś w rodzaju uciętego stwardniałego pędu..?? A może sie mylę ale to mi właśnie tak wygląda...Przemo pisze:Pędy po kwiatach zostaw, same uschną, regularne podlewanie, zasilanie, stanowisko nie bezpośrednio nasłonecznione i wilgotność na poziomie 90% to ulubione warunki tej rośliny.
Pozdrawiam Wanda.
Witaj Wando509 ;-)
Niestety to wszystko nie jest takie proste...
Zimą Medinilla potrzebuje odpowiedniego przechłodzenia w temperaturze około 15 stopni bez takiego odpoczynku są raczej marne szanse na kwiaty!
W warunkach domowych nie jest łatwo o taką stałą temperaturę
Ale, że roślina jest piękna (też mam, dostałam na dzień kobiet ;-) ) to i postarać się warto 
Będę eksperymentowała z pozostawieniem jej późnym latem / wczesną jesienią na dworze lub zainstalowaniu jej w piwnicy. Na storczyki piwnica działa, zobaczymy jak piękna Medinilla mi się odpłaci za taki "urlop"
U Ciebie też widzę orchidee, zapraszam do naszego działu o orchideach
Niestety to wszystko nie jest takie proste...
Zimą Medinilla potrzebuje odpowiedniego przechłodzenia w temperaturze około 15 stopni bez takiego odpoczynku są raczej marne szanse na kwiaty!
W warunkach domowych nie jest łatwo o taką stałą temperaturę

Będę eksperymentowała z pozostawieniem jej późnym latem / wczesną jesienią na dworze lub zainstalowaniu jej w piwnicy. Na storczyki piwnica działa, zobaczymy jak piękna Medinilla mi się odpłaci za taki "urlop"
U Ciebie też widzę orchidee, zapraszam do naszego działu o orchideach

Witaj Dorka. Mam pytanie... Piszesz że będziesz eksperymentowała z pozostawieniem jej późnym latem na dworze... W takim razie czy mam rozumieć że na lato też wystawiasz ją na dwór..
Pozdrawiam Wanda
Przemo tak się składa że mam piwnicę dosyć chłodną i nawet nieźle oświetlona...Tylko nie wiem czy taka zmiana przechowywania w piwnicy a potem wyniesienia ja do ciepłego miejsca nie będzie dla niej szokiem.. Słyszałam że jeżeli wypuści kwiaty to nie można jej zmieniać miejsca.. No i jeszcze jedno jak długo i jaką porą należy ją przechłodzić
Pozdrawiam Wanda

Pozdrawiam Wanda
Przemo tak się składa że mam piwnicę dosyć chłodną i nawet nieźle oświetlona...Tylko nie wiem czy taka zmiana przechowywania w piwnicy a potem wyniesienia ja do ciepłego miejsca nie będzie dla niej szokiem.. Słyszałam że jeżeli wypuści kwiaty to nie można jej zmieniać miejsca.. No i jeszcze jedno jak długo i jaką porą należy ją przechłodzić

Pozdrawiam Wanda
Zimowanie w takich warunkach jakie piszesz że masz będzie idealne i należy je wykonać od listopada do początku marca, zmniejszając jednocześnie o połowę dawkę wody. Nie zaszkodzi jej to a wręcz jest to bardzo wskazane a nawet wymagane by roślina powtórnie zakwitła. Nie napisałem żeby ją wynosić jak kwitnie ale po nim w ww. opisanych miesiącach. 

- Antooosia
- 1000p
- Od: 8 sty 2008, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Schnące liście medinilli
Moja medinilla wypuszcza młode listki,niestety gdy osiągną wielkośc ok.1cm usychają.Potem pojawiają się nowe i znowu dzieje się z nimi to samo.Trwa to już jakieś dwa miesiące.Co może byc przyczyną?
Dodam jeszcze,że roślina stoi na południowym parapecie,codziennie jest zraszana(czasem nawet dwukrotnie).
Pomóżcie proszę,bo naprawdę kocham ta roślinkę i chciałabym,by było jej u mnie jak najlepiej.
Dodam jeszcze,że roślina stoi na południowym parapecie,codziennie jest zraszana(czasem nawet dwukrotnie).
Pomóżcie proszę,bo naprawdę kocham ta roślinkę i chciałabym,by było jej u mnie jak najlepiej.
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Na skraju lasu jest mały domek...
Antooosia roślina ma zdecydowanie za sucho, to po pierwsze musisz częściej podlewać lub dawać większą dawkę wody przy takim podlewaniu jak obecnie, na podstawek nasyp keramzytu a jeszcze lepiej jak kupisz sobie większą o 10-15 cm doniczkę nasypiesz ok 3 cm warstwę keramzytu (stale musi być mokry czyli trzeba sprawdzać i go namaczać wlewając wodę ale tak by doniczka na nim stojąca nie stała w wodzie) codzienne zraszanie rośliny nawet czterokrotnie w ciągu dnia ale tak by nie zalewać zbyt dużą ilością wody środka rośliny, osobiście proponuję w jednym z chłodniejszych bardziej pochmurnych dni zrezygnować z zraszania wodą i opryskać roślinę Bravo 500 SC lub Topsin M 500 SC. Nie stawiaj jej też w pełnym słońcu lubi bardzo jasne stanowisko ale nie bezpośrednie padanie promieni słonecznych mogą poparzyć liście a przez szybę okienną promienie działają z zdwojoną siłą, może stać na południowej wystawie ale tak ok 0,5 do 1metra od okna.