Zioła na działce cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zioła na działce - uprawiacie ?

Post »

Ja bazylię sama siałam, ale nie wiem jaka odmiana, bo opakowania nie mam już. Ot zwykłe nasiona ze sklepu.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiabar mogę prosić o przepis na pesto?

Jeszcze nigdy nie robiłam,skomplikowane chyba to nie jest skł. czosnek,parmezan,sól i dużo bazylii,oliwa lub olej,orzeszki piniowe można zastąpic prażonymi pestkami słonecznika,ponoć nie wolno podgrzewać bo bazylia gorzknieje,jak tylko zrobię podzielę się opinią,a jeśli ktoś ma sprawdzony przepis i inny to poproszę :wit
Pozdrawiam,Basia
yolex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 lip 2012, o 22:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wzięty z sieci, nie próbowany, ale brzmi smakowicie... ;:63
Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi (Pesto alla genovese). Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200ml pesto.
Składniki:
60g świeżych listków bazylii (= 2 doniczki bazylii)
2 ząbki czosnku
35g orzeszków piniowych
60g startego parmezanu lub innego twardego sera
70- 80ml oliwy z oliwek
sól, pieprz według uznania
Sposób przygotowania:
Listki bazylii umyć i dobrze wysuszyć. Czosnek obrać. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Pesto można również zamrozić. :tan :heja
Pozdrawiam, Joanna.
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p
Od: 25 lut 2012, o 14:11

Post »

Witam,
znalazłam , przeczytałam i zmieniłam plany co do mojego ogródka na tarasie :) miałam w nim w tym roku trochę warzywek ale stwierdziłam że to nie ma sensu za duże słońce, trzeba zasłaniać , a ziółka lubią słoneczko :) a reszta będzie w donicach.
Piękne macie zielniki :)
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Witam wszystkich.
Wysiałam na wiosnę zioła do doniczek (oregano, tymianek, bazylię, melisę, pietruszkę ozdobbną). Ładnie powschodziły i rosły dopóki popołudniowe słońce ich nie przypiekło.
Między czasie stałam się właścicielką działki i postanowiłam je poprzesadzać. Kilka tygodni stały bez ruchu, a teraz pięknie ruszyły, poobcinałam te, które uschły, zrobiło się zielono.
Dosadziłam jeszcze lubczyk i miętę, posiałam świeżą bazylię i mam piękny ogródek ziołowy, a jaki zapach.
Postaram się zrobić dziś zdjęcia i pokazać:).
Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do uprawy własnych ziół.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

No to czekamy na te fotki :)
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

Ja zioła próbowałam hodować już 3 lata z rzędu na balkonie - ale niestety południe im chyba nie pasuje. Balkon odkryty i od 12.00 do wieczora gorąc - więdną i dopiero w nocy się zbierają, a rano znów pogrom przez słońce.
W przyszłym roku zrobię sadzonki i wkopię na działce - może tam będzie lepiej.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Moja mama ma balkon od strony zachodnio południowej i faktycznie od południa do wieczora w upalne dni bywa skwar, ale zioła uprawia z powodzeniem.
Czemu nie udają się u Ciebie? Bo nie spróbowałaś odrobinę ograniczyć im słońca zapewne w postaci np. pergoli z jakimś pnączem, puść sobie taką od balustrady po sufit, albo parasolkę sobie czasem postaw :)
Swoją drogą jakie zioła?
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marku - mam 3 i ostatnie pietro i niebo nad sobą :) Parasola niet, więc mają słoneczko. Jedynie co mogę zrobić to dać je na drugi balkon obok, ale on też jest z południowej strony w tej samej linii, tylko, że ten jest bardziej schowany :)

Zioła, które sadzę to bazylia, tymianek, majeranek, estragon, pietruszka i koper. Ach i szczypiorek jeszcze jest :)
I w sumie pierwsze cztery przeżywają do połowy lipca, bo poźniej je już słoneczko wręcz zabija.
Dlatego w przyszłym roku część wysadzę do skrzynki na balkonie a część wrzucę w ziemię na działeczce :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Mam dwie bazylie, tradycyjną i .. o anyżowym zapachu, która ma inny pokrój i znacznie większe liście niż ta tradycyjna. Była dla mnie niespodzianką, na szczęście jej zapaszek w potrawach znacznie zanika. Jest wygodniejsza w kuchni, ale i tak wolę tę drobniejszą tradycyjną. Mam zioła porozrzucane po działce, ale żadne z nich nie ma słońca od rana do wieczora i rosną.
Barbarusia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lip 2012, o 14:16

Post »

Witam,
ja hoduję na balkonie mięte,bazylię, pietruszkę, latem rozmaryn,lubczyk,i w tym roku w skrzynce wysiał mi się koper.A na działce mam: oregano od wielu lat, miętę, lubczyk - zmieniam co 4 lata, koperek - sieje 2 x na wiosnę i na jesień , oczywiście pietruszkę. :heja
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bufo-bufo - moja bazylia najpierw została zaatakowana przez jakieś dziadostwo (cięzko mi powiedzieć co to było) malusieńkie białe robaczki, które chowały się pod listkami, ale nie miałam żadnym pajęczynek.
No a później to już spaliło ją słońce... :( - ps. ze wszystkich ziół bazylia padła pierwsza.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p
Od: 25 lut 2012, o 14:11

Post »

Mi też te robaczki czy muszki nie wiem co to jakby skakało zjadło mi bazylię listki robiły się w takie białe plamki , ale posieję jeszcze raz szybko rośnie :)
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03

Post »

Wczoraj część ziół przesadziłam do doniczek żeby zimą mieć pod ręką w kuchni.Już dzisiaj widzę że bazylia więdnie.Czy duże rośliny rosnące wcześniej w gruncie przyjmą się w doniczce?Z tymiankiem wydaje mi się że nie powinno byc problemu,a nawet jeśli to zimuje :wink: Mam ich jeszcze sporo.Może lepiej bazylie zamrozić lub przeznaczyć na pesto?Chociaż trochę mnie rozczarowało :( Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
qwak
50p
50p
Od: 18 lut 2012, o 21:27

Post »

Szukam ziół nietypowych i w tym roku po raz pierwszy wyhodowałam z nasion szantę. Urosła... i nie wiem co znią zrobić.

Obrazek

Czy ktoś ma doświadczenie, jak ją wykorzystać?
Biofizyk z wykształcenia, ogrodnik z zamiłowania: latem na działce, zimą w domu - w wersji HiTech -regulamin
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”