Aprilkowy las

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las

Post »

A mnie się w końcu udało ukorzenić patyczek róży. Pierwszy raz ;:138 Tylko żeby mi nie padł, bo się zapłaczę.
Krzewuszki to sobie wyprowadzam na nóżkę, bo takie rozkrzaczone mi miejsce zajmują. Polecam. Dobry sposób na uzyskanie miejsca na coś innego pod nogami krzewuszek.
Mam tego "bereta", tylko zapomniałam nazwę. Teraz już mi przypomniałaś. Taki klapciaty mój też jest. Strzygę go w kulkę, ale on ciągle miękki.
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu tuja golden tuffet wpadła mi w oko (idzie na listę chciejstw). Taki czupurzasty cytrynek, fajny akcent na rabatce. :wink: Mam bardziej okrągłą Mr. Bowling Ball i też najeżoną, z tym, że zielona.
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Wando, gratuluję ukorzenienia róży ;:180 Ja to nawet nie wiedziałabym jak się za to zabrać :;230 Trzymam kciuki żeby pięknie się rozrosła. A jaką ukorzeniłaś odmianę?
Fantastyczny pomysł z prowadzeniem krzewuszki ;:oj Mam wprawdzie sporo miejsca ale taka na pieńku wyglądałaby cudnie. A berecik ciekawy prawda :lol: Ja mam dwa mniejsze i jednego większego, bo miały być sadzone w trójkącie ale jak zwykle koncepcja padła i wyszło inaczej ;:224

Moniko, nie mam doświadczenia z Tuffetem ale widziałam w szkółce dorodne okazy i wyglądała zajefajnie. Ona nie jest ostra, taka mięciutka do głaskania :;230. A Bowling Ball jest też u mnie na liście zakupowej, tylko na inną rabatę :heja. Ona rośnie w kulkę, leci w kulki, a Tuffet w berecik ;:215
filan
100p
100p
Od: 16 maja 2012, o 22:19

Post »

Witaj :wit
Pięknie u Ciebie. Zaznaczam sobie wątek, żeby mi nie umknął i idę dalej zwiedzać.
Pozdrawiam Ania
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu, zapraszam do zwiedzania. Może jak się zapatrzysz na ogrody na FO to też otworzysz swój wątek? napisz coś o sobie ;:130
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, to jednak poproszę o tą pogiętą panienkę. Spróbuję jeszcze raz. Zerknij na moją różyczkę :wit
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Tak, to on ;:oj Śliczny jest i powiadasz, że to thuja ? a już miałam ich nie kupować ;:131
Jolu tak się składa, że "ktoś" w tym roku zjadł moim liliom pączki kwiatowe, więc zamiast kwitnąć "produkowały" cebulki powietrzne :wink: stąd całe zamieszanie, bo nie przyuważyłam, że już dojrzały.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

April pisze:Dominiko, wcześniej tam była piaskownica i cherlawe drzewka. Dużo pracy i za parę lat będzie na co popatrzeć jak się przyjmą. Jodła balsamiczna Nana tylko jedna miała parę odrostów, druga zupełnie "stoi" w miejscu :? Kora faktycznie fajnie wydobywa barwy roślin, ale żeby ją mieć wszędzie musiałabym zamówić parę tirów ;:223 Żebyś Ty widziała ile razy przestawiałam te rośliny, ile roślin poszło na inne rabaty bo "nie pasiły" ;:224 Jakoś ciężko mi idzie komponowanie ;:145
Ale zupełnie tego nie widać, że ciężko :uszy Chyba każdy lata z doniczkami i przestawia, zwłaszcza, jeśli dosadza się tyle roślin na raz. Jodła powinna ruszyć w przyszłym roku. Moja sosna żółta też stała przez rok i nic, potem trochę urosła, a w kolejnym sezonie już normalnie. Ale tak to jest, rośliny mają ściśnięte korzenie w doniczkach, a niektóre z nich zupełnie nie są przystosowane do rośnięcia w takich warunkach i musi upłynąć dużo czasu, zanim dół się rozrośnie i zacznie porządnie roślinę odżywiać.

Ja z korą mam ten sam problem - w ostatnich 2 miesiącach przywiozłam co najmniej 60 worków, a powinnam kupić jeszcze co najmniej drugie tyle :evil: Myślę, że przez następny sezon będę po trochu, ale regularnie dosypywać kory na te rabaty, które już są "obrobione" bo chciałabym, żeby była grubsza warstwa, a nie tylko włóknina ledwie co zakryta :roll: Ale jeszcze mam kilka rabat do zrobienia od zera, więc zapotrzebowanie ogromne ;:223
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, to wierzbę proponuję Ci wsadzić do doniczki i na parapet. Tam będziesz mogła ją lepiej doglądać i częściej podlewać. A na wiosnę do gruntu. Ja robiłam jedne w gruncie inne na parapecie i te w doniczkach szybciej się przyjęły. Tylko paczkę wyślę w następnym tygodniu bo teraz święto to przedłuży i tak długą drogę. No chyba że wybierasz się 18 do Szmita to Ci mogę przywieźć bo chyba pojadę.

Iwonko, ja też się zakochałam od pierwszego wejrzenia. Jakoś wcześniej nie zwróciłam uwagi na Tuffety a teraz mam 3 szt. :tan Szkoda tych lilijek młodych ;:131 może jeszcze coś uratujesz. Ja nawet nie wiem co znaczy cebulka dojrzała :shock: Jak to się objawia, skąd ja będę wiedziała że je muszę już zdjąć? Będzie tak jak u Ciebie ;:14

Dominiko, dziękuję :oops: A gdzie ten Twój wątek. Opisujesz tyle pięknych roślin rosnących u Ciebie, ciągle coś nowego nabywasz a nic nie chcesz pokazać :cry:
Ja też mam jeszcze sosnę żółtą i czarną i wejmutkę. Wejmutka rośnie najlepiej bo jest na słońcu. Jest teraz największa choć kupowane było maleństwo. Czarna rośnie lepiej, a żółta prawie wcale. Wszystkie nie mają jeszcze metra, więc to bobasy ale widać że się przyjęły. Sadzone w zeszłym roku. Dlaczego ja nie mam ich fotek ;:223 Nie przyszło mi do głowy że ktoś się może tym zainteresować. Bośniacka przeżywa na razie szok. Wczoraj oskubałam jej garść suchych igieł. Mam nadzieję że na tym się skończy.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nigdzie sie nie wybieram, zasypana jestem jabłkami i ogórkami. Poza tym mam taką dziurę w kieszeni, że nie wiem kiedy się odkuję :( . Jolu nie spieszy się z roślinkami. Chętnie odpocznę od sadzenia.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Jolu, nie przejmuj się. Moja s. żółta miała właśnie żótłe (ale z powodu zagłodzenia) igły właściwie chyba jak ją kupowałam, albo zżółkły jej wkrótce po posadzeniu. Musiałam oberwać, bo uschły. I w kolejnym sezonie urosła marnie, dosłownie kilka cm, za to teraz (chyba 3 sezon) już porządnie. Cyknę jej może fotkę, a była maleńka, ze 20 -30 cm.

Wątek może reaktywuję, w odpowiednim czasie :wink: Wiesz, to jednak zobowiązanie, trzeba coś pisać, wklejać, a ja nie zawsze mam czas. Poza tym i tak nie jestem zadowolona z wyglądu ogrodu (choć zmiany idą w dobrym kierunku), więc chyba by mnie wkurzało oglądanie tego jeszcze na fotkach :roll:

Ja też dziś, jak Sosenka, w ogórkach siedzę, zaraz będę pakować do słoików. No i muszę zobaczyć, jak wczesne gruszki, czy już się nadają, bo zamierzam przerobić je na masę do "szarlotki". Jabłka na razie wiszą, część spadła i dochodzi w domu, więc nie przysparzają roboty (na razie) :wink: Gruszki w tym roku małe, za to duuuużo, więc upierdliwe :wink:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czytam, że trawki kupujesz... jesteś normalnie szalona, chcesz w jeden rok zrobić piękny ogród, a co potem będziesz robić? Mnie trawki jeszcze nie biorą. mam co pradwda jakieś u siebie, ale to implanty z rodzimego pola.
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Jolu
Z wielką radością zawiadamiam że buczek oraz nutkajek, który śnił mi się po nocach jest już moją własnością :tan :tan :tan ;:196
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

April, nowa/stara rabatka nawet o zmroku wygląda fajnie :D szalejesz z kolejnymi nasadzeniami, aż powoli przestaje nadążać ;:oj
Jeśli przyjmujesz wszystko, to może zechcesz żylistka albo dwa? jesienią będę porządkować rabaty i już wylatują tawuły i pęcherznice Luetus, kilka ma wziąć Marzenka/Sosenki4, ale jeśli Ty również miałabyś ochotę to zapraszam, pęcherznic w sumie będę miała ok.6 do rozdania i 4 żylistki. Oczywiście odbiór osobisty ;:196
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jolu, rabata wyszła super.
Brakuje tam tylko wrzosów. No może jakaś trawka jeszcze, ale nie za dużo.
Kora niesamowicie porządkuje rabaty.
Niestety trzeby jej tonę kupić.
Moja znajoma kupowała tira. Zmawiała się ze znajomymi i przyjeżdżał tir kory.
Worek wychodził chyba po 6 zł. Ja tez sie przyłączałam do zakupów. Szkoda, że ona już nie zamawia. Chętnie bym dokupiła, bo tego mi ciągle mało
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”