Pasja - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pasja - cz. 2

Post »

Kasia, świetny wybór clemka do Elfe ;:333
Ja kupiłam wiosną takiego olbrzyma C.White w szkółce w Kórniku...za 30 zł! ;:172 Żałuję, że nie wzięłam dwóch ;:124
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Też się cieszę Kasiek z Nike :)ale przez te wiatry, jakoś nie mam chęci wyjść do ogrodu i nic wsadzać. Nie wiem czy wsadzać tego różanecznika, bo jak mi się ta nornica do niego dobierze? Nie wiem co z nią robić...
Jak się wahasz przy jakiejś roślinie to bierz, bo potem się żałuje.... ;:124 Ja muszę jeszcze jednego różanecznika dobrać i nie wiem jakiego ;:131
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Kasia jak masz obawy przed ta nornica, to wsadz Rh razem z doniczka w ziemie. Jak sie pozbedziesz nornicy, to sobie go wsadzisz pozniej a nie bedziesz miala klopotu zima.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julka , dzięki ;:180 Myślałam o jakiejś siatce czy czymś....ale nie wiem czy ta małpa go nie przegryzie...
Muszę z tym śledziem spróbować...

Mimo paskudnego biometu, udało mi się odbyć rodzinny spacer i cyknąć kilka fotek mało turystycznej starówki :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

szykuje się uroczy ogródek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na nornice i krety kotek najlepszy. Niestety jak już raz się paskudztwo pojawi, to nawet jak złapiesz czy wypędzisz, za parę tygodni wprowadzi się w puste korytarze nowy lokator ;:223 ;:223 . Nie żeby Cię straszyć, ale ja już od kilku lat "walczę" jak z wiatrakami. Mieszkam blisko lasu i łąk, więc naturalna kolej rzeczy. Chyba jednak zacznę sadzić w siatkach.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Podłamałaś mnie trochę. Iwona cały problem w tym, że kot ma to głęboko gdzieś... Mam teraz drugiego ale mały i głupi jeszcze... Powiedz a jakie siatki stosujesz? Boję się o tę rabatę bo ładne egzemplarze tam rosną ;:219
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No właśnie nie stosuję, ale chyba zacznę. Gdzieś na forum ktoś pisał o stosowaniu siatki w przygotowanych dołkach pod rośliny. Siatki mają oczka na tyle duże, że korzenie przejdą a na tyle małe że nornica się nie zmieści. Tylko nie metalowa, a plastikowa - musi być na tyle elastyczna aby "ulozyć" się w dołku. Metody odstraszające o których czytałam na forum - kocie odchody do dziur, ludzkie włosy, sadzenie roślin odstraszających zapachem (u mnie nie działa :( ), brzęczki, dokarmianie trutkami (zwłaszcza na przedwiośniu, teraz nie ma sensu bo mają inne przysmaki), pułapki mechaniczne i tysiące innych (najczęściej zawodnych lub po prostu głupich :wink: ....)
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zobaczymy, na razie się nie poddaję, właśnie włożyłam czosnek do nor :D
Rabatę obsadziłam: różanecznik od Lulki, różanecznik od Jule i mój zakupiony. Dosadziłam dwie hosty i dwa wrzosy z innych miejsc i nie zdążyłam obfocić , bo ciemno się zrobiło :? Ciekawe czy nornica zryje.

To fotki z wczoraj
Bailando
Obrazek

Pilgrim
Obrazek

First Lady
Obrazek

Vanille Fraise i Limelight
Obrazek

Obrazek

Obrazek

nn
Obrazek

pinki vinki
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Kasiu cudowne fotki ;:138 Uwielbiam kontrastowe nasadzenia. Róż z niebieskim to cudne zestawienie :tan Ja już nazbierałam niebieskości, teraz dosadzam róże (w bylinach, bo różowe róże już są :wink: ) No i hortensje...moja nowa miłość... ;:167
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu, dziękuję ;:196 Ja planuję jeszcze kilka róż, ale dosłownie ze trzy sztuki. Z hortensji do szczęścia jeszcze mi brakuje Anabelle :lol: Pożegnam się na jesieni z ostatnią irgą :? która ma paskudny pokrój.... i wysłonię nogi berberysom :)
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Ja Annabell mam już drugi rok i jestem nią zachwycona(choć muszę ją wiecznie podwiązywać). Mam też od całych kilku tygodni Grandiflore :lol: ale już ją uwielbiam :heja te wielkie kwiaty... ;:173 A co do róż...to zawsze to samo słyszę, od każdej dziewczyny na forum... "jeszcze dosłownie trzy sztuki" ... "już nie mam miejsca" ... "więcej nie kupuje" :lol: Dodam, że słyszę to od każdej prawie, średnio dwa razy w roku... ;:224 :;230
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Różanie i hortensjowo u Ciebie, Kasiu... cudne rumieńce nabierają te ostatnie, a zakątek z murkiem zrobił się mega-romantyczny, że się tak nieromantycznie wyrażę ;-)
Dobrych decyzji zakupowych życzę ;:196
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Ale ladne foty spacerowe udalo Ci sie zrobic :shock: Bardzo przyjemne miejsce.
No i lubie Bailando ;:108 Jedne kwiatki przekwitly a teraz produkuje nastepne. W przyszlym roku jak sie dobrze ukorzeni, powinna kwitnac i kwitnac.
Tak sie ciagle zastanawiam, gdzie u Ciebie to wszystko rosnie :wink: ale jak pomysle, ze u mnie tez jakos sie duzo miesci, to przestaje sie dziwic.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu- No właśnie brakuje mi Anabell i wielu innych oczywiście, ale ogród nie jest z gumy :lol: Chciałabym mieć jeszcze Rehny. Grandiflorę muszę przesadzić bo strasznie mizerna w donicy, to zdecydowanie nie jest dobre miejsce dla niej. Jak się pozbędę ostatniej Irgi :) A z różami tak to jest.... poza tym niektóre wypadają, ja jeszcze nie nauczyłam się właściwej pielęgnacji i niektóre są w słabej formie...
Aguniu, z tymi decyzjami najtrudniej... a murek faktycznie klimatyczny się robi... Ach jak bym chciała żeby katalpa była wielkim drzewem ;:131 byłoby tam cudnie pod nim usiąść...
Julka Starówka to klimatyczne miejsce i fajne zakątki można znaleźć. Bailando ślicznie kwitnie i jest póki co zdrowa. To prawda z tym miejscem :lol: U ciebie też jest sporo roślin, a o ile miejsca mniej :)

Odnalazłam fotkę z nazwą fioletowego czosnka:
Obrazek

Rabacik z różanecznikami :) W przyszłości pozbywam się na rzecz sąsiadki rudbekii, bo mi ta żółć z iglakami nie pasi...
Obrazek

Cleome i trawka
Obrazek

Wygląda jak Queen of Sweeden a to Bailando
Obrazek

Szkot vel Szkodnik
Obrazek

Elfe i Nike
Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, fajny ten Twój Szkot - jeszcze taki dziecinny :)
Co robimy z cleome w przyszłym roku? spróbujemy same wysiać? strasznie lubię tę roślinę...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”