Adenium (róża pustyni) cz.4

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
AleksandraBdg

Re: Adenium (róża pustyni) cz.4

Post »

Eris wielkie gratulacje, chyba jeszcze nikomu w tak krótkim czasie nie udało się doprowadzić do kwitnięcia Adenium. Trzymam kciuki aby pączki się utrzymały!
Awatar użytkownika
eris
100p
100p
Od: 2 sty 2011, o 01:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje :)
Pokaże oczywiście jak się rozwiną.
Tak jak piszę przemo1413, na przyciętych roślinach nie pokażą się już kwiatki w tym samym sezonie.
Liczyłam, że pierwsza zaszczyci mnie kwitnieniem najstarsza, a tu taka niespodzianka.
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Świetnie -gratulacje (oczywiście dla adenium :D )że tak szybko chce kwitnąć no i Tobie za osiągnięcia :wit
Renia
Drusia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lip 2012, o 16:12

Post »

Witam,

moje młode adenium, dostałam sadzonki, zasadziłam w doniczkach i nie wiem czy to jeszcze czas aklimatyzacji czy coś się zaczyna dziać złego.
Mają ok 2-3 tygodnie od zasadzenia, listki niby nie żółkną ale brzuszki mają cały czas mięciutkie.
Pierwszy tydzień lekko spryskiwałam mgiełką, w drugim zostały lekko podlane, po przesuszeniu wczoraj je solidnie podlałam, ale brzuszki nadal mięciutkie.
Czy mogę je już wystawić na balkon, czy raczej jeszcze za wcześnie. Słońce od rana do ok 12-stej.
Joanna
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p
Od: 14 mar 2012, o 22:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Możliwe, że jeszcze nie zregenerowały się po przesadzeniu i korzenie nie pobierają wystarczającej ilości wody, dlatego brzuszki nadal są miękkie. Na balkon możesz, tylko lepiej nie od razu na pełne słońce.
Awatar użytkownika
rufin1988
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 maja 2012, o 13:07

Post »

To może i ja pokaże jak kwitnie moje adenium :)

Obrazek Obrazek

Obrazek

url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1b8 ... 28c68.html]Obrazek[/url]

Obrazek
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jako,że dawno mnie tu nie było to i ja pokażę coś od siebie :wink:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jest jeszcze adenium numer 3 ale jest po przycięciu żeby przytyło,i czekam aż wypuści nowe gałązki/listki ,adenium w czarnej doniczce też czeka przycięcie,ale to w przyszłym roku jeśli nie zakwitnie ... ;:170
AleksandraBdg

Post »

czarny07 co za okazy!! Az się napatrzeć nie mogę.. Wszystkie samodzielnie wyhodowane? Pochwalisz się w jakim są wieku?
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

sadzonka mniejsza rok większa 2 :heja,ta w czarnej doniczuszce niestety całe lato chorowała :( dopiero niedawno wyzdrowiała i puściła nowe listka - zaatakowały ją jakies szkodniki,liście całe w dziwnych plamkach,mechate,blade ,zdeformowane ,ale już wyleczyłem
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p

Post »

Piękne :) ile miały, jak zacząłeś je przycinać?
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

Marantha przycinasz na takiej wysokości jaka Ci odpowiada aby roślinka przytyła i dostała ładnej koronki a no i słońce,słońce i jeszcze raz słońce i balkonik ,pamiętaj ,ze roślinka z czasem i tak będzie wyższa jeśli ja wyciągniesz co jakiś czas z ziemi np o 1cm do góry ;:136 .Przepuszczalna,ziemia (ja sam mieszam) no i drenaż albo z kamyczków okrągłych na dnie lub keramzyt oczywiście wszystko wcześniej wygotowane a ziemia wyprażona .Słonko,gorąącooo plus nawóz ,przycięcie roślinki i roślinka tyje. :wink: Powodzenia
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20

Post »

Witam, oto moje maluszki wysiane 2 sierpnia
Obrazek
Obrazek
Z 30 nasion wykiełkowało mi 24, inne róże nie mają jeszcze wykształconej drugiej pary liści. Mam pytanie, czy mogę te adenium wystawić na dzień na balkon. Balkon mam południowy i słońce cały dzień.
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p

Post »

czarny07 - wiem, nie sprecyzowałam pytania :wink: chodzi mi o wiek roślinki, bo mam kilka sianych w różnych odstępach czasu i się zastanawiałam, kiedy przycinałeś, skoro już tak ładnie się rozgałęziły.
wisienka81
50p
50p
Od: 30 wrz 2011, o 22:13

Post »

Witam wszystkich.
Ja mam swoje adenium prawie od roku. Co prawda nie jest takie okazałe jak te na waszych zdjęciach, ale co tam, też się pochwalę ;)
Obrazek
Tylko moje jakoś zawzięcie pnie się do góry. Przycinałam je wiosną i liczyłam że się bardziej rozkrzewi i rozbuduje kaudex, ale te nowe przyrosty jakieś długie wyrosły. Może powinnam je przestawić bezpośrednio na parapet?

-- 19 sie 2012, o 19:49 --

Teraz myślę o uprawie od zera-z nasionka. Tylko nie wiem, czy już nie za późno? Muszę siać wiosną, czy teraz będzie ok? I czy możecie polecić jakieś dobre źródło, gdzie mogę kupić?
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=59205" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

A moje białe właśnie zakwitło. Może szkoda, że białe...
Kwiaty są 'mojego autorstwa', natomiast to, że roślina jest tak duża, już nie.
Kupiłam ją na kiermaszu roślinnym w Krakowie, w 2011 roku, było już wtedy ładne i grube.
W tym sezonie przycięłam kilka wyrastających na długość gałązek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”