Moja działka 2
- adamiec
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja działka 2
Bardzo smakowicie wygłąda to ciasto, szkoda że nie mdżna sprawdzić jak smakuje. 

- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lidziu, napisałam posta, a on zkikł. Ciasto palce lizać, normalnie ślinotoku dostałam na jego widok. W ogrodzie masz same piekności, a teraz dzięki Tobie duża ich część jest już u mnie
, Hibiskusa przy tarasie posadziłam, na honorowym miejscu. Jak zacznie kwitnac, to wszystkim oczy zbieleją
. Jak go na zime zabezpieczyć?

- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Widzę,że już działa wszystko sprawnie.Nowe ładne fotki i nawet ciasto.Ja za ciasto dziękuję, bo mam początki lustrzycy.
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Irenko mi ciasto smakuje, jest ucierane i dużo na nim owoców. Szkoda, że nie możesz spróbować.
Pozdrawiam serdecznie
Marzenko hibiskus jest dość zahartowany, bo poprzednią zimę spędził w doniczce zakopanej w ziemi i był okryty gałązkami świerkowymi. Możesz usypać mu kopczyk i okryć gałązkami. Jest tylko jeden problem, bo nie wiem jakiego koloru kwiaty będzie miał. Dostałam małe siewki w lecie zeszłego roku od znajomych, a oni mają dużo hibiskusów w różnych kolorach, i nie wiadomo który się wysiał.
Jak chcesz, to mogę wysłać Ci jeszcze jednego, takiej samej wielkości.
Jurku działa, działa, ale ciiicho, żeby nie zapeszyć.
Skoro nie możesz skosztować ciasta, to Irenka z Marzenką będą musiały całe zjeść, bo nikt inny nie zajrzał do mnie.
Pozdrawiam serdecznie

Marzenko hibiskus jest dość zahartowany, bo poprzednią zimę spędził w doniczce zakopanej w ziemi i był okryty gałązkami świerkowymi. Możesz usypać mu kopczyk i okryć gałązkami. Jest tylko jeden problem, bo nie wiem jakiego koloru kwiaty będzie miał. Dostałam małe siewki w lecie zeszłego roku od znajomych, a oni mają dużo hibiskusów w różnych kolorach, i nie wiadomo który się wysiał.
Jak chcesz, to mogę wysłać Ci jeszcze jednego, takiej samej wielkości.
Jurku działa, działa, ale ciiicho, żeby nie zapeszyć.
Skoro nie możesz skosztować ciasta, to Irenka z Marzenką będą musiały całe zjeść, bo nikt inny nie zajrzał do mnie.
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Zajrzał, zajrzał... ale śladu nie zostawił. Kusisz takimi pysznościami, że aż ślinotoku dostałam.
Pozdrawiam Hala
- slila1
Halinko dostałam od znajomej na działkach tyle renklod, że zrobiłam dżem a reszta poszła na placek.
- irminka
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Lidziu, a przepis możemy dostać, chyba wszyscy mamy ochotę spróbować takich wspaniałości z renklodami:D
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Na mojej śliwie było kilkanaście owoców. Na ciasto i dżem nie starczyło. Ale za to późniejszej odmianie (nazwy nie znam) jest ich mnóstwo. Będą powidła wreszcie.
Pozdrawiam Hala
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Lidziu serca nie masz tak kusić na noc
auć moja wątroba ...lubi odpoczywać o tym czasie
moja śliwa miała dokładnie dwie śliwki

moja śliwa miała dokładnie dwie śliwki

- slila1
Irminko przepis wstawię rano, bo już jestem dzisiaj wykończona i chcę się położyć.
Halinko ja na działce nie mam śliwy. Śliwki dostałam od znajomej, pięknie jej owocuje Renkloda Ulena.
Ewuś zostawię dla Ciebie kawałek na jutro, zjesz na deser po obiedzie.
Dobrej nocy Wam życzę.
Halinko ja na działce nie mam śliwy. Śliwki dostałam od znajomej, pięknie jej owocuje Renkloda Ulena.
Ewuś zostawię dla Ciebie kawałek na jutro, zjesz na deser po obiedzie.
Dobrej nocy Wam życzę.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Mam nadzieję że już wszystko zjedli, a Lidzia śpi. Ta moja szałwia tak się rozrasta, że chyba też bylina.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
No i mam za swoje
Nie zaglądam i na ciasto nie załapałem się. Tylko talerz co najwyżej do wylizania został.
Na mojej renklodzie może kilogram został. Nie było tak żle od lat. Pszeniec to bylinka czy jednoroczny

Na mojej renklodzie może kilogram został. Nie było tak żle od lat. Pszeniec to bylinka czy jednoroczny

- slila1
Marysiu wszystkiego nie zjedli, zostało trochę dla Ciebie i Ewy.
Ta moja czerwona szałwia, to tez raczej bylina, bo jest mocno rozrośnięta i wysoka.
Tadziu zaraz ukroję ci kawałeczek, bo jeszcze został.
Źródła podają, że to roślina jednoroczna, ale ja mam ją od dwóch lat w tym samym miejscu, no chyba, że wysiała się dokładnie tam gdzie rosła. Jest to podobno półpasożyt, ale śliczny.
Obiecany przepis na ciasto. Oryginalny przepis jest na ciasto rabarbarowe i taki Wam podam, a owoce możecie stosować jakie chcecie, ja najczęściej robię je ze śliwkami lub wiśniami.
Placek rabarbarowy.
Składniki ciasta:
15 dag margaryny, a lepiej masła, 15 dag cukru, 3 jajka, szczypta soli, skórka otarta z cytryny, 22 dag mąki, sok z połowy cytryny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki mleka.
Owoce:
60-70 dag rabarbaru, 20 dag cukru, 1 łyżeczka cynamonu.
Margarynę lub masło utrzeć z cukrem na pianę, dodawać kolejno całe jajka i cały czas ucierać. Następnie dodać sól, skórkę z cytryny, sok z cytryny, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Dużą blachę natłuścić dokładnie, przełożyć ciasto i rozłożyć na nim równomiernie rabarbar pokrojony w słupki i wymieszany z cukrem i cynamonem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 50-60 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Jeżeli stosujemy inne owoce nie trzeba dodawać do nich cukru i cynamonu.

Ciasto nie jest takie ciemne, jak na zdjęciu, po prostu zapomniałam użyć lampy błyskowej.
Ta moja czerwona szałwia, to tez raczej bylina, bo jest mocno rozrośnięta i wysoka.
Tadziu zaraz ukroję ci kawałeczek, bo jeszcze został.
Źródła podają, że to roślina jednoroczna, ale ja mam ją od dwóch lat w tym samym miejscu, no chyba, że wysiała się dokładnie tam gdzie rosła. Jest to podobno półpasożyt, ale śliczny.
Obiecany przepis na ciasto. Oryginalny przepis jest na ciasto rabarbarowe i taki Wam podam, a owoce możecie stosować jakie chcecie, ja najczęściej robię je ze śliwkami lub wiśniami.
Placek rabarbarowy.
Składniki ciasta:
15 dag margaryny, a lepiej masła, 15 dag cukru, 3 jajka, szczypta soli, skórka otarta z cytryny, 22 dag mąki, sok z połowy cytryny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki mleka.
Owoce:
60-70 dag rabarbaru, 20 dag cukru, 1 łyżeczka cynamonu.
Margarynę lub masło utrzeć z cukrem na pianę, dodawać kolejno całe jajka i cały czas ucierać. Następnie dodać sól, skórkę z cytryny, sok z cytryny, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Dużą blachę natłuścić dokładnie, przełożyć ciasto i rozłożyć na nim równomiernie rabarbar pokrojony w słupki i wymieszany z cukrem i cynamonem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 50-60 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Jeżeli stosujemy inne owoce nie trzeba dodawać do nich cukru i cynamonu.

Ciasto nie jest takie ciemne, jak na zdjęciu, po prostu zapomniałam użyć lampy błyskowej.
- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Ominęło mnie pyszne ciasto, czy jeszcze zostały jakieś okruszki.
Dobrze , że jest chociaż przepis.
U mnie 6 stopni na osi, to przy gruncie pewnie ze 4.
Miłego dnia i owocnego focenia życzę.

Miłego dnia i owocnego focenia życzę.

Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Ja chyba w przyszłym roku Moją renklodę czymś nakryję .Może w końcu doczekam się owoców i skorzystam z Twojego przepisu.