Mieczyki dzielimy się doświadczeniami cz.2
- Anitaaa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami cz.2
Mirzanie czy ten mieczyk z młodej bulwki?
KASIOREK
Ja tylko dodam by porażone o żółtych liściach,podejrzane usunęła bym i spaliła.
Radzę po wykopaniu wykąpać w środkach grzybobójczych i owadobójczych by zimą mieć spokój z robalami.
Trudno zwalczać wciornastki przy upałach,niektóre środki nie działają powyżej 20 stopni.
Dobry jest np.mospilan ,powtórz innym środkiem na robale.
Jest sporo pracy przy nich sama mam nie mało mieczyków.
KASIOREK
Ja tylko dodam by porażone o żółtych liściach,podejrzane usunęła bym i spaliła.
Radzę po wykopaniu wykąpać w środkach grzybobójczych i owadobójczych by zimą mieć spokój z robalami.
Trudno zwalczać wciornastki przy upałach,niektóre środki nie działają powyżej 20 stopni.
Dobry jest np.mospilan ,powtórz innym środkiem na robale.
Jest sporo pracy przy nich sama mam nie mało mieczyków.
- Alina-277
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krycha ..widzę że jesteś ekspertem w dziale uprawy mieczyków..... fajnie jest poczytać doświadczonych hodowców amatorów
którzy chętnie dzielą się swoimi spostrzeżeniami ....lubię mieczyki ...mam kilkanaście odmian ..część już wykwitła a część pokazuje dopiero kłosy...
którzy chętnie dzielą się swoimi spostrzeżeniami ....lubię mieczyki ...mam kilkanaście odmian ..część już wykwitła a część pokazuje dopiero kłosy...
Pozdrawiam... Alina .
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Naszą Krysię to zaliczył bym raczej do profesjonalistów
I to tych pierwszej wody

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Z dorosłej,obok rośnie identyczny różowy,może są to dwa pędy z jednej bulwy.Anitaaa pisze:Mirzanie czy ten mieczyk z młodej bulwki?
Oznaczony,ciekawe czy powtórzy ten wybryk na przyszły rok.
- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Kontakt:
mirzan
Bardzo ciekawe ubarwienie,jestem ciekawa czy to jest tak jak piszesz.
Będę wdzięczna za info.
Bardzo ciekawe ubarwienie,jestem ciekawa czy to jest tak jak piszesz.
Będę wdzięczna za info.

Dziękuje bardzo za odpowiedz.
Dziś wyrwałam kilka innych podejrzanych, dostałam się do cebulki, obierając ją, zauważyłam dodatkowo chorobę grzybową, łodyga na samym dole była podgnita, cebulka miała ognisko zarażenia, rozkroiłam ją i to coś wydaje mi się że szło od starej cebulki. Mam cichą nadzieje, że to sporadyczne ilości. Czy mam również walczyć opryskami grzybobójczymi aż do zbiorów?
Halinka - Śliczne, nawet nie zdawałam sobie sprawy, że kiedyś te kwiaty aż tak bardzo mnie zaciekawią. Uwielbiam na nie patrzeć.
ANITO ? czy jest możliwość kupienia u ciebie mieczyków kolekcjonerskich, tylko nie losowo wybranych, ja bym wolała białe, zielone, ekri te woskowe.
Krycha ? chciałabym kupić od ciebie krokosomie i mieczyki te twoje bordowe (nie chcę ryzykować kupieniem u hurtowników, zarażonych, twoje wiem że będą bez zastrzeżeń). Jak to u ciebie wygląda cenowo?
Pytanie do wszystkich gdzie kupić dobre odmiany mieczyka, takiego na kwiat cięty. Może ktoś z was ma do sprzedania?

Dziś wyrwałam kilka innych podejrzanych, dostałam się do cebulki, obierając ją, zauważyłam dodatkowo chorobę grzybową, łodyga na samym dole była podgnita, cebulka miała ognisko zarażenia, rozkroiłam ją i to coś wydaje mi się że szło od starej cebulki. Mam cichą nadzieje, że to sporadyczne ilości. Czy mam również walczyć opryskami grzybobójczymi aż do zbiorów?
Halinka - Śliczne, nawet nie zdawałam sobie sprawy, że kiedyś te kwiaty aż tak bardzo mnie zaciekawią. Uwielbiam na nie patrzeć.
ANITO ? czy jest możliwość kupienia u ciebie mieczyków kolekcjonerskich, tylko nie losowo wybranych, ja bym wolała białe, zielone, ekri te woskowe.
Krycha ? chciałabym kupić od ciebie krokosomie i mieczyki te twoje bordowe (nie chcę ryzykować kupieniem u hurtowników, zarażonych, twoje wiem że będą bez zastrzeżeń). Jak to u ciebie wygląda cenowo?
Pytanie do wszystkich gdzie kupić dobre odmiany mieczyka, takiego na kwiat cięty. Może ktoś z was ma do sprzedania?
Adam Przepiękny!!! Taki delikatny i z falbankami. Ja na takie właśnie choruję. Podobnie jak Krysia, co dzień rano biegnę na ogródek patrzę czy pojawiło się coś nowego i czy ma falbanki.
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Halinka - śliczny ten twój mieczyk, a ten drugi też u mnie urósł to odmiana COLUMBINE, u mnie miała tendencje podziału nawet gdzie niegdzie na trzy, łodyga cienka, kwiat mniejszy, ale w sumie ładny. Szkoda że w sklepie internetowym wyglądał zupełnie inaczej.